Ο βετεράνος άσος του Άρη, μίλησε στα Μακεδονικά Νέα και τόνισε ότι η εσωστρέφεια, μετά από μία ήττα, συνδυαστικά με την προβληματική, όπως την χαρακτήρισε, νοοτροπία στα αποδυτήρια, ήταν οι βασικές αιτίες που δεν επέτρεψαν στον Άρη ούτε φέτος να κάνει την υπέρβαση. Για τη νέα χρονιά, υπογράμμισε, ότι θα είναι κομβικής σημασίας η απόφαση για το μοντέλο του αγωνιστικού σχεδιασμού.
Ο Πέτρος Πασσαλής (φωτογραφία αρχείου)
Συνέντευξη στον Σάκη Γκίνα
-Πέτρο, πώς αποτιμάς την χρονιά, έως τώρα, για τον Άρη;
Φέτος ήταν μία χρονιά που ξεκίνησε καλά, αλλά η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη και τελικά κατέληξε ο Άρης να αγωνίζεται για την θέση, που οδηγεί στο Conference League της νέας σεζόν. Έμεινε εκτός Κυπέλλου, το οποίο αποτελεί παραδοσιακά στόχο της ομάδας για την κατάκτηση ενός τίτλου και φτάνοντας στο σήμερα δείχνει, ότι έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση της θέσης, που οδηγεί στην Ευρώπη, εάν πάρει το Κύπελλο ο Ολυμπιακός.
-Ποιος ήταν ο λόγος εξαιτίας του οποίου από την 1η θέση την 9η αγωνιστική κατέληξε πάλι 5ος;
Ο Άρης παραδοσιακά ως ομάδα έχει πρόβλημα εσωστρέφειας. Δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά ένα κακό αποτέλεσμα, όπως ήταν η ήττα στο Αγρίνιο, για παράδειγμα. Επίσης, θεωρώ ότι είναι προβληματική η νοοτροπία των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στα αποδυτήρια, αλλά δεν είμαι αρμόδιος για να πω εγώ τον τρόπο.
-Την ίδια άποψη εξέφρασε μετά τη βαριά ήττα με 4-1 στη Λειβαδιά και ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Συμφωνείς μαζί του…
Ο Ουζουνίδης είναι ο προπονητής του Άρη και γνωρίζει την κατάσταση στην ομάδα καλύτερα από τον καθένα. Αρκετοί παίκτες φαίνεται, ότι κάποια στιγμή επαναπαύονται στην 4η, 5η θέση και θεωρούν, ότι έχουν κάνει το καθήκον τους.
Επιμένω, όμως, ότι και η εσωστρέφεια δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Ένα άσχημο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω. Πιστεύω, ότι η λανθασμένη νοοτροπία στα αποδυτήρια με την εσωστρέφεια σχετίζονται. Η διοίκηση είναι αυτή που πρέπει να λύσει το πρόβλημα, εάν θεωρεί, βέβαια, ότι υπάρχει πρόβλημα.
«Μεγάλο μειονέκτημα η αστάθεια, την μία Κυριακή ο Σαβέριο είναι εξαιρετικός και την άλλη αναρωτιέσαι, εάν είναι ο ίδιος παίκτης»
-Καθαρά αγωνιστικά ποιο ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αστάθεια στην απόδοση αρκετών παικτών. Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί τη μία Κυριακή να παίξει για «τέσσερα» και την άλλη για «οχτώ». Λείπουν οι παίκτες που θα παίζουν σταθερά για «εφτά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστάθειας είναι τα άκρα.
Για παράδειγμα, ο Σαβέριο λες σε ένα παιχνίδι ότι είναι εξαιρετικός και σε άλλα παιχνίδια αναρωτιέσαι εάν είναι ο ίδιος παίκτης ή παρουσιάζεται κάποιος άλλος στο γήπεδο. Άλλα παραδείγματα. Ο Σιφουέντες ξεκίνησε πολύ καλά και μετά έκανε «κοιλιά», το κεντρικό αμυντικό δίδυμο έχει πολλά νεκρά διαστήματα. Λείπει η σταθερότητα και η συγκέντρωση, είναι στοιχεία απαραίτητα για να πετύχεις υψηλούς στόχους.
-Στα Playoffs ο Άρης έχει διαφορά έξι βαθμών από τον δεύτερο. Πιστεύεις, ότι κλείδωσε την 2η θέση;
Ας ξεκινήσουμε από το ότι ο Άρης κατέλαβε την πέμπτη θέση. Όποια ομάδα την καταλάμβανε θα ήταν αδικημένη εξ αρχής. Έτυχε να είναι ο Άρης. Δεν βρίσκω κάποια λογική στη διαίρεση των βαθμών μόνο στις θέσεις 5-8.
Για να απαντήσω στο ερώτημα, στις δύο πρώτες αγωνιστικές ο Άρης απέκτησε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Κρατάει την τύχη στα χέρια του και είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της 5ης θέσης του πρωταθλήματος.
-Για τη νέα χρονιά τι πρέπει να γίνει για να παρουσιαστεί ο Άρης πιο ανταγωνιστικός;
Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Αν θέλετε την άποψή μου, πάντως, θα πω, ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποφασίσει ο κύριος Καρυπίδης ποιο θα είναι το μοντέλο σχεδιασμού της ομάδας. Εάν θα συνεχίσει το ρόστερ να φτιάχνεται από τη διοίκηση και τους σκάουτερ που έχει χρόνια δίπλα του ο κύριος Καρυπίδης ή εάν θα εμπιστευτεί αποκλειστικά τον αγωνιστικό σχεδιασμό στον κύριο Ουζουνίδη.
Το μοντέλο που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, με τον κύριο Καρυπίδη και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του και σχεδιάζουν την ομάδα, δεν είναι κακό. Δεν μπορείς να πεις, ότι απέτυχε. Έφτασε ο Άρης τελικό Κυπέλλου και δημιουργήθηκε μία ομάδα με ποιοτικό ρόστερ.
Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το μοντέλο έχει ένα ταβάνι. Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος να πάει χειρότερα η ομάδα με ένα διαφορετικό μοντέλο. Την τελευταία πενταετία, όμως, ο Άρης είναι 4ος, 5ος, δεν μπορεί να πάει ψηλότερα. Άρα, ίσως θα πρέπει να δοκιμαστεί κάτι άλλο.
-Σε επίπεδο μεταγραφικής ενίσχυσης που εντοπίζεις τα μεγαλύτερα κενά;
Χρειάζεται, όπως προείπα, μεγαλύτερη σταθερότητα στα πλάγια της επίθεσης και ένα δεξί μπακ με περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες όπως είναι ο Μεντίλ αριστερά. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, επαναλαμβάνω, ότι καθοριστικό στοιχείο είναι το ποιος θα κάνει τον σχεδιασμό. Δεν είναι εύκολο για έναν προπονητή να διαχειρίζεται επιλογές ποδοσφαιριστών άλλων».