Λουμπος Μιχελ

Στον ΠΑΟΚ ταιριάζουν λάτιν ποδοσφαιριστές σαν τον Μάτος -Εάν μου πρότειναν να επιστρέψω, δεν θα έλεγα όχι 

Ακούστε το άρθρο 8'
08:31
Ακούστε το άρθρο 8'
Λούμπος Μίχελ/Eurokinissi
Ήταν ένας εκ των κορυφαίων διαιτητών της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Σφύριξε σε Μουντιάλ, Euro, σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μέχρι και σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ το 2008 (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι).

 Ο Λούμπος Μίχελ ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2015 και ως πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής μέσα σε τρία χρόνια τον αναμόρφωσε. Το καλοκαίρι του 2016 έβαλε - μαζί με τον Βλάνταν Ίβιτς- τις βάσεις της ομάδας που πήρε το αήττητο νταμπλ του 2019 και τα τρία σερί κύπελλα (2017, 2018, 2019). 

Ο Μίχελ μίλησε στα Μακεδονικά Νέα από τη Σλοβακία για όλα. Για τον ΠΑΟΚ, την οικογένεια Σαββίδη, τον Ραζβάν Λουτσέσκου, τον Βλάνταν Ίβιτς, τον Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς, τον σέντερ φορ που ψάχνει – και δεν βρίσκει – ο ΠΑΟΚ, το αγωνιστικό μοντέλο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της ομάδας, την περίπτωση του Στέφανου Τζίμα και τον Γκάρι Ροντρίγκες που πήγε να… διαλύσει το διαμέρισμά του, το VAR, τους ξένους διαιτητές και πολλά άλλα…

Να σημειώσουμε, ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, πριν από τις εξελίξεις με την ποινική δίωξη κατά του προπονητή και πέντε παικτών του ΠΑΟΚ για τα γεγονότα στο πάρκινγκ της «Οpap Arena» και πριν από τη φημολογία πρόσληψης νέου τεχνικού διευθυντή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λούμπος Μίχελ στον Σάκη Γκίνα.

Τι θυμάστε από την τριετία που περάσατε στον ΠΑΟΚ;

Ήρθα στον ΠΑΟΚ μετά από συζήτηση με τον κύριο Σαββίδη για να αλλάξω την ομάδα και να την προετοιμάσω για να κερδίσει τίτλους. Όταν ανέλαβα δεν ήταν έτοιμη η ομάδα για τίτλους. Πετύχαμε τον στόχο μας με τις προσθήκες παικτών, όπως ο Λέο Μάτος. Ο Λέο είναι το αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Άλλαξε η ποιότητα της ομάδας. Γίναμε ανταγωνιστικοί απέναντι στις ομάδες της Αθήνας. Ήταν φανταστικό να βλέπεις όλη τη Θεσσαλονίκη στο πόδι, όταν κάναμε την αρχή, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο μετά από πολλά χρόνια, το κύπελλο, στον Βόλο το 2017, στον τελικό με την ΑΕΚ. Τότε άρχισαν όλοι στον ΠΑΟΚ να πιστεύουν, ότι μπορεί αυτή η ομάδα να κατακτά τίτλους. 

Παρακολουθείτε την πορεία του ΠΑΟΚ;

Βλέπω κάποια ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ενημερώνομαι για τα αποτελέσματα της ομάδας στο ελληνικό πρωτάθλημα, παρακολουθώ την πορεία της, αλλά για να είμαι ειλικρινής προσπαθώ να αφιερώνω, πλέον, περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου, στα εγγόνια μου, παρά στο ποδόσφαιρο. Στην παρούσα φάση βλέπω ως χόμπι το ποδόσφαιρο παρά ως επάγγελμα.   

Πέρυσι ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα, αλλά φέτος δεν τα πάει εξίσου καλά. Σε ποιες θέσεις και τι είδους παίκτες χρειάζεται για να γίνει πιο ανταγωνιστικός σε Ελλάδα και Ευρώπη; 

Απ’ όσα έχω δει άλλαξε η φιλοσοφία της ομάδας. Έχει, πλέον, περισσότερους Αφρικανούς και Βαλκάνιους στο ρόστερ, δηλαδή, παίκτες με βασικό χαρακτηριστικό την δύναμη. Είναι μία σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας σε σχέση με το παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι δυνατό. Οι ομάδες της Αθήνας, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, πήραν πολύ καλούς παίκτες φέτος. Το να κερδίζεις κάθε χρόνο το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο, ειδικά αν είσαι μία ομάδα από την Θεσσαλονίκη, όπως ο ΠΑΟΚ».    

Πιο μοντέλο αγωνιστικής φιλοσοφίας ταιριάζει στον ΠΑΟΚ;

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ θέλουν η ομάδα τους να παίζει ελκυστικό και επιθετικό ποδόσφαιρο, να βάζει πολλά γκολ. Νομίζω, ότι παίκτες με το πάθος και την επιθετικότητα του Λέο Μάτος, που τα δίνουν όλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, είναι παίκτες που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του ΠΑΟΚ. Άρα, θα έλεγα, ότι στον ΠΑΟΚ ταιριάζει μία αγωνιστική φιλοσοφία, που θα στηρίζεται, κυρίως, σε λατινοαμερικάνους παίκτες, οι οποίοι δεν τρέχουν μόνο, αλλά προσφέρουν και θέαμα στους φιλάθλους. Χρειάζονται, βέβαια και ορισμένοι παίκτες δυναμικοί από τα βαλκάνια, γιατί είναι γνώστες της ελληνικής νοοτροπίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ζίφκοβιτς. Φυσικά στο μείγμα πρέπει να υπάρχουν και οι νεαροί Έλληνες από τις εξαιρετικές ακαδημίες του ΠΑΟΚ, που βγάζουν μεγάλα ταλέντα.

Διατηρείτε επαφές με τον Ιβάν Σαββίδη;

Κάποιες φορές μιλάμε με τον Γιώργο Σαββίδη, αλλά και με τον Ιβάν Σαββίδη. Όχι, όμως, τόσο συχνά, όπως στο παρελθόν. Διατηρούμε, πάντως, καλές σχέσεις. Αυτό που υποσχέθηκα στον κύριο Σαββίδη, όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ, το έκανα πράξη. Φτιάξαμε μία ομάδα η οποία αποτέλεσε τη βάση για να πάρει ο ΠΑΟΚ πολλούς τίτλους. Είναι πολύ απαιτητικό αφεντικό, αλλά είναι απαιτητικός και από τον εαυτό του, όχι μόνο από τους άλλους. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένας πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος. Αν δεν υπήρχε ο κύριος Σαββίδης ο ΠΑΟΚ θα ήταν στον πάτο της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, δεν θα ανταγωνιζόταν ποτέ τις ομάδες της Αθήνας και δεν θα έπαιρνε τόσους τίτλους. Έφερε μία νέα εποχή στον ΠΑΟΚ και κάθε φίλαθλος του ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι ευγνώμων στον κύριο Σαββίδη για την προσφορά του στην ομάδα. 

Ο ΠΑΟΚ βγάζει παίκτες από τις ακαδημίες, όπως ο Τζίμας που πουλήθηκε πρόσφατα στην Μπράιτον, χωρίς να παίξει ουσιαστικά στον ΠΑΟΚ. Θα μπορούσαν τέτοιοι παίκτες πρώτα να προσφέρουν αγωνιστικά στον ΠΑΟΚ και μετά να πουληθούν ακριβότερα;

Κοιτάξτε, παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο σ’ αυτό που με ρωτάτε. Δεν είμαι, πλέον, στην ομάδα, δεν γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας, άρα θα σας απαντήσω γενικά. Εάν θέλει να φύγει ο ποδοσφαιριστής για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν μπορείς να τον κρατήσεις, ό,τι και να κάνεις. Δυστυχώς, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο κυριαρχεί το χρήμα. Όλα είναι μπίζνες. Οι αγγλικές ομάδες επενδύουν σε νεαρούς ποδοσφαιριστές 19 ετών, όπως ο Τζίμας. Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς τους Άγγλους και να κρατήσεις τον παίκτη. 

Θα αναφέρω ως παράδειγμα την περίπτωση του Γκάρι Ροντρίγκες. Όταν ήρθε πρόταση από την Γαλατά ήθελε να φύγει οπωσδήποτε. Ήταν οπαδός της Γαλατά, γιατί μεγάλωσε στους δρόμους του Ρότερνταμ με Τούρκους φίλους του. Εκτός από τις τριπλάσιες αποδοχές που του έδινε η Γαλατά, είχαμε κι αυτό το πρόβλημα. Με εντολή του κυρίου Σαββίδη του προτείναμε αναπροσαρμογή αποδοχών για να τον πείσουμε να μείνει. Ο μάνατζέρ του, όμως, μου απάντησε, «πως ο Γκάρι και μόνο στην ιδέα, ότι δεν θα τον αφήσετε να πάει στη Γαλατά τρελαίνεται, του το είπα και διέλυσε… το διαμέρισμα που μένει». Θέλω να πω, ότι εάν κρατήσεις με το ζόρι έναν παίκτη θα έχεις πρόβλημα εκ των υστέρων στα αποδυτήρια.

«Η απόκτηση σκόρερ απαιτεί γρήγορες κινήσεις, τύχη και χρήμα» 

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει δεινό σκόρερ από την εποχή Πρίγιοβιτς. Τι απαιτείται για να βρεις σήμερα έναν επιθετικό γκολτζή;

Τότε ο πρώτος μας στόχος ήταν ένας άλλος βαλκάνιος παίκτης. Όταν πήγα στην Πολωνία ο Πρίγιοβιτς ήταν η δεύτερη επιλογή μας, ήταν και πιο ακριβός. Έπαιξε ρόλο η μεγάλη επιθυμία του παίκτη να έρθει στον ΠΑΟΚ. Όταν του μίλησα για τον ΠΑΟΚ μου είπε «έρχομαι και αύριο». Οι Σέρβοι και οι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία και πολλά κοινά. Ο Πρίγιοβιτς έβαλε πολλά γκολ στον ΠΑΟΚ, αλλά είχε και ικανότατους παίκτες στα άκρα, που του έβγαζαν σωστά την μπάλα μέσα στην περιοχή και εννοώ τον Μάτος και τον Βιερίνια.

Η απόκτηση ενός γκολτζή είναι συνδυασμός εγρήγορσης, τύχης και χρημάτων. Το δυσκολότερο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι να βρεις έναν σκόρερ, γιατί αλλάζει τη ροή των αγώνων. Κατά την άποψή μου, μία ελληνική ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, θα πρέπει να ψάχνει για νεαρό επιθετικό διεθνή, σε χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, κάποιον που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Εάν παίξει ένας ταλαντούχος επιθετικός στο Τσάμπιονς Λιγκ τον έχασες. Έχει φύγει για μεγάλο πρωτάθλημα αμέσως. 

Μία εναλλακτική αγορά, για ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, θα μπορούσε εκτός από τα Βαλκάνια, να είναι και η Β’ Εθνική Ιταλίας ή Ισπανίας, πάντα μιλάμε για νεαρό φορ και μη ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο. Η απόκτηση σκόρερ απαιτεί τύχη, χρήμα καιπολύ γρήγορες κινήσεις. Για παράδειγμα, πριν από τον Πρίγιοβιτς, θέλαμε τον Πούκι το 2018, έπαιζε στη Μπρόντμπι, αλλά χάσαμε χρόνο στις διαπραγματεύσεις, πήγε στη Νόριτς και έβαλε 29 γκολ στην Αγγλία την πρώτη χρονιά. 

Με ποιον άλλον μιλάτε από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκατε στον ΠΑΟΚ;

Μιλάω καμιά φορά με τον Μάκη Γκαγκάτση, με την Μαρία Γκοντσαρόβα, η οποία μου ζητάει πληροφορίες για παίκτες και με τον σκάουτερ Χρήστο Ακκά, που είναι στην Ολλανδία. Τελευταία μίλησα με τον Λέο Μάτος. Δουλεύει στις ακαδημίες της Βάσκο Ντε Γκάμα και συζητήσαμε το ενδεχόμενο να πάρω κάποιους νεαρούς Βραζιλιάνους στην ομάδα μου στη Σλοβακία. Κανονίσαμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να πάω για διακοπές στη Βραζιλία. Ο Λέο ήταν η πρώτη μεταγραφή μου στον ΠΑΟΚ και έχω μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του.   

«ΤoVar και οι ξένοι διαιτητές ήταν ο βασικός παράγοντας για να ανταγωνιστεί ο ΠΑΟΚ την Αθήνα»

Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε στον ΠΑΟΚ κάποια στιγμή;

Στη ζωή, ποτέ μην λες ποτέ. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τον ΠΑΟΚ. Όλα ήταν πολύ ωραία. Η Θεσσαλονίκη, ο κόσμος, η Τούμπα, τα πάντα. Εάν μου έκανε πρόταση ο ΠΑΟΚ να επιστρέψω, δεν θα έλεγα όχι. Είμαι διαθέσιμος, θα το συζητούσα, αλλά εγώ δεν θα τηλεφωνήσω ποτέ για να ζητήσω να επιστρέψω. Ποτέ στη ζωή μου δεν παρακάλεσα για δουλειά. Έχω την πολυτέλεια να μην εξαρτιέμαι οικονομικά από το ποδόσφαιρο. Εδώ στην πόλη καταγωγής μου έχω τις επαγγελματικές δραστηριότητές μου, αλλά ασχολούμαι αρκετά και με την ομάδα μου, την Τάτραν Πρέσοφ. Είμαστε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στη Β’ Εθνική Σλοβακίας με πέντε βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο και φιλοδοξούμε φέτος να ανέβουμε στην Α’ Εθνική, εγκαινιάζοντας έτσι μία νέα εποχή για την ομάδα μας, αφού έχουμε και καινούργιο γήπεδο. Δεν είμαι, πλέον, πρόεδρος της ομάδας γιατί αναμείχθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση και ο νόμος το απαγορεύει. Είμαι, όμως, αυτός που εξακολουθεί να παίρνει τις αποφάσεις στην ομάδα». 

Με το VAR και την παρουσία ξένων διαιτητών στα ντέρμπι έχει βελτιωθεί η διαιτησία στην Ελλάδα;

Ναι, αυτός ήταν ο βασικός παράγοντας που έδωσε τη δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να ανταγωνιστεί τους μεγάλους αθηναϊκούς συλλόγου με ίσες συνθήκες.

«Ο Ίβιτς άλλαξε τα πάντα στα αποδυτήρια, ο Λουτσέσκου δεν ήρθε στον ΠΑΟΚ για τα λεφτά, ήμουν σίγουρος, ότι θα πετύχει»

Ποια είναι γνώμη σας για τον Βλάνταν Ίβιτς και για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, με τους οποίους συνεργαστήκατε στον ΠΑΟΚ;

Είναι εξελίξιμοι και έχουν νέες ιδέες για το ποδόσφαιρο. Η επιλογή του Βλάνταν ήταν ρίσκο. Εγώ εισηγήθηκα στον κύριο Σαββίδη τον Μάρτιο του 2016 να τον αναβαθμίσουμε ως προπονητή στην πρώτη ομάδα και δικαιώθηκα. Αρχικά ο κύριος Σαββίδης δέχτηκε να αναλάβει υπηρεσιακός προπονητής μέχρι να βρούμε κάποιον εμπειρότερο, αλλά τελικά ο Βλάνταν έδειξε την αξία του και έμεινε πρώτος προπονητής. Με την προσωπικότητά του άλλαξε τα πάντα στα αποδυτήρια, έβαλε τις βάσεις για την νέα ομάδα, πήρε το κύπελλο το 2017, αλλά και όταν έφυγε, όπου κι αν πήγε, απέδειξε τις μεγάλες ικανότητές του. 

Για τον Ραζβάν ήμουν σίγουρος  ότι θα κάνει σπουδαία πράγματα στον ΠΑΟΚ, γιατί τον ήξερα από τη Σαχτάρ, όταν ήταν εκεί προπονητής του ο πατέρας του. Ήταν ένας πολύ φιλόδοξος και πολύγλωσσος νέος προπονητής, που ήξερε πολύ καλά να διαχειρίζεται τα πολυεθνικά αποδυτήρια, λόγω του πατέρα του. Η ζωή του είναι το ποδόσφαιρο και η οικογένειά του. Δεν ήρθε στον ΠΑΟΚ για τα λεφτά, αλλά για να κάνει όνομα. Θυμάμαι, όταν πήγα στο διαμέρισμά του στο Βουκουρέστι, το καλοκαίρι του 2017 και συμφώνησε μέσα σε πέντε λεπτά. Σπάνια οι διαπραγματεύσεις με έναν προπονητή διαρκούν τόσο λίγο. Μου είπε «δεν με νοιάζουν τα λεφτά, θέλω να έρθω στον ΠΑΟΚ» και συμφωνήσαμε αμέσως.

Υπάρχει κάποιος ικανός Σλοβάκος φορ που θα μπορούσε να αποτελέσει μία αξιόπιστη επιθετική λύση για τον ΠΑΟΚ;

Ο 23χρονος Ντάβιντ Στρέλετς της Σλόβαν Μπρατισλάβας πάει πολύ καλά φέτος και σκοράρει, αλλά έχει ήδη προτάσεις από Αγγλία. Τέτοιους παίκτες πρέπει να τους ανακαλύπτει πριν αναδειχτούν και να κινείσαι πολύ γρήγορα για να τους αποκτήσεις, πριν τους εντοπίσουν τα κλαμπ των μεγάλων πρωταθλημάτων».

Σάκης Γκίνας