Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρίσκονται η αποκατάσταση, η συντήρηση και η ανάδειξη σε πρώτη φάση οχτώ οθωμανικών κρηνών -από τις συνολικά 15 που διασώζονται στην Γ’ Δημοτική Κοινότητα-, αλλά και μία ήπιας κλίμακας αστική παρέμβαση στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του Επταπυργίου.
Οθωμανικές κρήνες: Από τη λήθη στην... καθημερινή χρήση
Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση των οθωμανικών κρηνών, όπου σε πρώτη φάση προκρίνεται η αποκατάσταση για 8 από τις συνολικά 15 που βρίσκονται διάσπαρτες στην Άνω Πόλη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομο Νικηφορίδη, έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση αυτών των κρηνών, που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Όπως δηλώνει στα Μακεδνικά Νέα ο κ. Νικηφορίδης, «σε πρώτη φάση μιλάμε για 8 κρήνες. Υπάρχουν και κάποιες πολύ γνωστές, όπως αυτή που βρίσκεται απέναντι από το Τσινάρι, που είναι πολύ όμορφη, αλλά βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο. Δεν ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση. Θα γίνει μόνο έπειτα από συνεννόηση με τον ιδιώτη».
Πηγή: Facebook / Prodromos Nikiforidis
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει πως, «αφορούν τη συντήρηση των μνημείων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και την παροχή τους με νερό, εκεί όπου είναι δυνατόν».
Οι περισσότερες από τις κρήνες έχουν χάσει τη λειτουργικότητά τους, ωστόσο λίγες εξ’ αυτών έχουν ακόμη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης. «Είναι η απόδοση στην πόλη μίας αποκαταστημένης κρήνης με έναν περιβάλλοντα χώρο που να αναδεικνύει το μνημείο», υπογραμμίζει.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συντήρηση, η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξη των οκτώ οθωμανικών κρηνών -Αλατζά Ιμαρέτ, επί της οδού Ολυμπιάδος 75, Δημητρίου Πολιορκητού 35, Τιμοθέου με Λυσίου, Παπαρέσκα 9, στη συμβολή Ηροδότου και Αθηνάς, Δίδυμη κρήνη Νουμάν Πασά, Κόκκινη βρύση- η επανένταξή τους στην ζωή της πόλης, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με τις εργασίες να υλοποιούνται από το ΥΠΠΟ, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η υδροδότηση των Κρηνών και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου τους θα υλοποιηθούν από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη κρήνη που πρόκειται πιθανότατα να εγκαινιαστεί εντός του Απριλίου -περί τα τέλη του μήνα- και να αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής είναι αυτή που βρίσκεται στην οδό Ακροπόλεως.
Ωστόσο, η αποκατάσταση των εν λόγω κρηνών δεν έχει μόνο ιστορική και αισθητική αξία. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν δίπλα σε μια αποκαταστημένη κρήνη δίνεται η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα μικρό καθιστικό, προσφέροντας ανάπαυση και δροσιά είτε σε κατοίκους είτε σε επισκέπτες, ειδικά σε μια τόσο απαιτητική, λόγω ανηφορικής κλίσης, περιοχή, όπως η Άνω Πόλη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προγραμματισμός του δήμου, σε επόμενη, όμως, φάση, περιλαμβάνει την αποκατάσταση και των υπολοίπων επτά κρηνών, καθώς και το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτόν μέσω εξαγοράς και των ιδιωτικών κρηνών.
Πηγή: Facebook / Prodromos Nikiforidis
Μία ήπιας μορφής παρέμβαση στο Επταπύργιο - «Έχουμε μία άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού»
Παράλληλα, δρομολογείται και μία νέα μελέτη για την αναβάθμιση του άμεσα περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου.
Σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη πρόκειται για μία σχετικά μικρής κλίμακας παρέμβαση σε σχέση με παλαιότερες προτάσεις.
«Θέλουμε κάτι υλοποιήσιμο και σε ό,τι αφορά τη μελέτη και ως προς την κατασκευή του άμεσα περιβάλλοντα χώρου. Προβλέπεται η διαμόρφωση της πλατείας μπροστά στο Επταπύργιο και η δημιουργία ενός περιμετρικού πεζόδρομου, ώστε να εξασφαλιστεί μία αξιοπρεπής πρόσβαση. Αυτή τη στιγμή οι δρόμοι που οδηγούν προς αυτό είναι σε άθλια κατάσταση», αναφέρει ο αντιδήμαρχος και συμπληρώνει πως «με τη διαμόρφωση της πλατείας, θα έχουμε την ανάδειξη του μνημείου και από εκεί και έπειτα προβλέπεται ένας περιμετρικός πεζόδρομος γύρω από αυτό για να περπατά με άνεση ο κόσμος».
Όσον αφορά τη μελέτη, υποστηρίζει πως θα καταβληθεί προσπάθεια εντός του τρέχοντος έτους, «να έχουμε τουλάχιστον την προμελέτη».
Σε αντίθεση με παλαιότερη μελέτη που περιελάμβανε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, διότι «αυτές οι περιοχές δεν είχαν ανασκαφεί και δεν έχουν ανασκαφεί πλήρως. Άρα δεν μπορούσε να προχωρήσει η μελέτη αυτή, με δεδομένο ότι θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες», η νέα πρόταση εστιάζει σε μία ήπιας κλίμακας παρέμβαση.
Η νέα προσέγγιση βασίζεται στην αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. «Ό,τι κάνουμε σχετικό με αρχαιολογικούς χώρους και με μνημεία γίνεται πάντα σε πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΠΟ.Θ. και με την ίδια την υπουργό Πολιτισμού», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «η Θεσσαλονίκη περνάει την καλύτερή της περίοδο όσον αφορά τη συνεργασία της μεταξύ των φορέων. Δεν υπάρχει πιο προβληματική κατάσταση όταν υπάρχουν κόντρες και κακή συνεργασία μεταξύ των φορέων. Εμείς έχουμε με όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και με το ίδιο το υπουργείο, μία άριστη συνεργασία. Εμείς δεν ξεκινάμε τίποτα χωρίς να επικοινωνήσουμε πρώτα με τους αρμόδιους φορείς και χωρίς να ζητήσουμε τη συνεργασία τους».
Μία «προνομιούχα» περιοχή που χρήζει περαιτέρω παρέμβασης
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, η έλλειψη υποδομών, φροντίδας και προσβασιμότητας παραμένει μείζον ζήτημα για την περιοχή της Άνω Πόλης, καθιστώντας την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων ακόμη πιο επιτακτική.
«Η Άνω Πόλη, παρόλο το γεγονός ότι είναι η πλέον προνομιούχα περιοχή σε ό,τι αφορά το φυσικό της περιβάλλον και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αξιοθέατο, εξακολουθεί να έχει πολλά προβλήματα, χρήζει μίας πολύ μεγάλης παρέμβασης, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι άλλο», αναφέρει ο κ. Νικηφορίδης.