Ανακύκλωση: Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα- Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που θα δώσουν ώθηση στην Κ. Μακεδονία

Ακούστε το άρθρο 8'
30.03.2025 | 08:00
Πολύ δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται για τη χώρα μας η ικανοποιητική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και γενικότερα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, γεγονός που μας καθιστά ουραγό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, μέσω της υλοποίησης δομών που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων η χώρα μας και ειδικότερα η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει σελίδα.

Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα – mknd.gr ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης «στο θέμα της ανακύκλωσης είναι αλήθεια πως δεν τα πάμε καλά ως χώρα, αλλά με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υλοποιούνται δομές που θα δώσουν τη δυνατότητα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και βέβαια μέσω της ανάκτησης υλικών». 

Στη χώρα μας παρά τις ευρωπαϊκές συστάσεις επιμένουμε να χρησιμοποιούμε σε συντριπτικό ποσοστό άνω του 80% την εδαφική τοποθέτηση των απορριμμάτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), ενώ σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται και οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Στο μεταξύ στην ΕΕ μόνο το 22,6% των αποβλήτων καταλήγει σε ταφή.

Ο κ. Γεράνης σχολιάζοντας τα ποσοστά αυτά, εξηγεί τους στόχους που έχουν τεθεί σε βάθος πενταετίας στην Κεντρική Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει στα Μακεδονικά Νέα – mknd.gr «η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωτοπόρος στις δομές πανελλαδικά. Ευελπιστούμε ότι το 2030 βάσει εθνικού σχεδιασμού το υπόλειμμα απορριμμάτων που θα οδηγείται προς ενταφιασμό δεν θα ξεπερνά το 15% με 20% και αυτό θα είναι μια μεγάλη επιτυχία».

Τα μεγέθη και στα κόστη

 

Ο ΦοΔΣΑ ΚΜ διαχειρίζεται ετησίως 850.000 τόνους απορριμμάτων από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο τόνος ταφής κοστίζει σε κάθε δήμο 50 ευρώ. Μέσω του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, το οποίο εφαρμόζεται στην χώρα μας, όσο περισσότερη ανακύκλωση πραγματοποιούμε, τόσο μειώνεται το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Επομένως είναι ευκόλως κατανοητό πως ένας δήμος που παράγει 20.000 τόνους προς 50 ευρώ ο καθένας για να κατευθυνθεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), εάν μείωνε τον όγκο απορριμμάτων προς ταφή, αυτομάτως θα μείωνε και τα κόστη του.

Τα έργα που θα αλλάξουν το προφίλ της Περιφέρειας στη διαχείριση απορριμμάτων 

 

Στην Κεντρική Μακεδονία ενταγμένα στο Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης είναι μια σειρά έργων τα οποία θα συμβάλουν καθοριστικά στην αλλαγή των συσχετισμών στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με το αποτύπωμα να είναι θετικό και προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης πόρων.

Πιο συγκεκριμένα τα έργα είναι τα εξής:

Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 68,3 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Η ΜΕΑ του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων:
α) υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και β) προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα). Τα υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) θα προέρχονται: 

1. από τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του Δήμου Θεσσαλονίκης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 

2. από τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου). Τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) θα προέρχονται από τον Δήμο Θέρμης και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ (Τούμπας) και Ε (Ανάληψης) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το παραγόμενο υπόλειμμα της επεξεργασίας και το παραγόμενο CLO θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ Μαυροράχης, Ανθεμούντα, Αρναίας και Πολυγύρου ενώ το παραγόμενο απορριμματογενές καύσιμο θα μεταφέρεται σε τσιμεντοβιομηχανία.

- Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο με προϋπολογισμό 236,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ θα είναι δυναμικότητας 262.700 τόνους ανά έτος. Θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, των δήμων των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και του δήμου Παιονίας Κιλκίς.

-Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 τόνων ανά έτος που δύναται να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την εξυπηρέτηση των δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου και των Δήμων Κορδελιού - Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αγωγοί μεταφοράς λυμάτων Δήμου Εμμανουήλ Παππά. Το έργο με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2025, έχει προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε στάδιο εκτέλεσης εργασιών

- Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δ.Κ. Νάουσας. Προϋπολογισμός έργου2,8 εκατ. ευρώ με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του τον 6ο του 2026. Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Κατασκευή Β΄ Φάσης και Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) του ΧΥΤ Κιλκίς. Το έργο έχει προϋπολογισμό 6,9 εκατ. ευρώ.

- Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο που αφορά την Αποκατάσταση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Δήμου Σερρών με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ.

- Αναμένονται γωνιές ανακύκλωσης: Στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου με προϋπολογισμό έργου 1,4 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης Ιανουάριο του 2026. Περιλαμβάνει, Τοποθέτηση εξήντα (60) Γωνιών Ανακύκλωσης σε σχολεία (4 ρευμάτων) και δώδεκα (12) Γωνιών Ανακύκλωσης συμπίεσης σε πλατείες (2 ρευμάτων), με σύστημα ανταπόδοσης, καθώς και την προμήθεια δύο (2) Απορριμματοφόρων. Επίσης περιλαμβάνει δράσεις δημοσιότητας και ενημέρωσης του κοινού. Έχουν ξεκινήσει εργασίες.

Στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 12ο του 2025, το έργο περιλαμβάνει  1. Τη δημιουργία τριάντα (30) Γωνιών Ανακύκλωσης με τέσσερις (4) υπόγειους κάδους (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό). Σε πέντε (5) από αυτές θα υπάρχει και 5ος κάδος, υπέργειος, όπου θα συλλέγονται βρώσιμα έλαια και λίπη. Θα διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για την επιβράβευση των ανακυκλωτών. Επίσης, περιλαμβάνει την προμήθεια δύο (2) απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των προς ανακύκλωση απορριμμάτων. 2. Δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προώθηση της ανακύκλωσης στον Δήμο. 3. Τη δαπάνη αμοιβής συμβούλου για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και τη σύνταξη-οργάνωση του φακέλου αυτής. Βρίσκεται σε φάση διαγωνισμού.

Στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης εκτελούνται εργασίες σε έργο προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης Οκτώβριος του 2025. Συνοπτικά περιλαμβάνει Δημιουργία 15 Γωνιών Ανακύκλωσης, 6 ρευμάτων, και 10 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης Υλικών, 4 ρευμάτων, στο σύνολό τους με ενσωματωμένα έξυπνα συστήματα λειτουργίας. Επιπλέον, 2 Απορριμματοφόρα οχήματα ανακυκλώσιμων, 2 ρευμάτων. Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη λειτουργία των Γωνιών Ανακύκλωσης και των Πολυκέντρων Ανακύκλωσης Υλικών του Δήμου, όπου οι δημότες θα ενημερώνονται αναφορικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και θα καλλιεργείται η περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Γεράνης: «Θέμα κουλτούρας και φιλοσοφίας η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση»

 

Σε δήλωση του στα Μακεδονικά Νέα – mknd.gr ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης, έστειλε μήνυμα αλλαγής φιλοσοφίας στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και ενότητας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. «Είμαστε αισιόδοξοι και καλούμε τους συμπολίτες μας να δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία για τη διαχείριση αποβλήτων. Να είμαστε ενωμένοι ούτως ώστε μέσα από τις ενέργειες μας και το περιβάλλον θα προστατεύσουμε και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας βαδίζοντας στον δρόμο της κυκλικής οικονομίας. Είναι θέμα κουλτούρας και φιλοσοφίας η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση».  

Γιώργος Νεοχωρίτης