Ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός με εντολή νομίατρου δεν λειτούργησε χθες (2/4), ενώ μέχρι αργά χθες τη νύχτα αναμενόταν η απόφαση για το αν θα λειτουργήσει σήμερα (3/4) κυρίως για προληπτικούς λόγους έως ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί τόσο τα μέλη του προσωπικού όσο και τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και οι γονείς τους.
«Χθες ήμασταν όλη την ημέρα εκεί. Ο νομίατρος εξέτασε το προσωπικό, καθώς θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι ο ιός δεν προέρχεται από αυτούς. Επίσης ενημέρωσε αναλυτικά τους γονείς, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από παιδί σε παιδί παρά μόνο από ενήλικα σε παιδί. Επίσης από την οικογένεια μας ενημέρωσαν ότι το παιδάκι είναι καλά και αναρρώνει στη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr o αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Καβάλας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης.
«Το θετικό είναι ότι δεν προκλήθηκε πανικός, γιατί δεν χρειάζεται κιόλας. Δεν είναι και τόσο εύκολο να υπάρξει μετάδοση, απλώς διερευνήσαμε διεξοδικά από πού μπορεί να προήλθε. Λογικά προέρχεται από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, καθώς οι γονείς δεν εξετάστηκαν διότι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την θεραπεία του παιδιού» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Καβάλας.
Γιατί σταμάτησε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός το 2016
Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2016 το εμβόλιο κατά της φυματίωσης συμπεριλαμβανόταν στην εμβολιαστική πολιτική της χώρας. Έκτοτε όμως σταμάτησε. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί συνέβη αυτό, η παιδίατρος Νάντια Παπαδοπούλου εξήγησε στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr ότι «το συγκεκριμένο εμβόλιο δημιούργησε σε κάποια παιδιά παρενέργειες κι επίσης το ποσοστό των νοσούντων που είχαμε στη χώρα δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να είναι πραγματικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με αποτέλεσμα να βγει από τη σχετική λίστα. Με λίγα λόγια ζυγίστηκαν κόστος, όφελος, προβλήματα, επιπλοκές και κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται άλλο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όντως η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που αντιμετώπισε πρόβλημα».
Τι συμπτώματα εμφανίζει η νόσος
Τι συμπτώματα, όμως, εμφανίζει η φυματίωση; «Εμφανίζει όλα τα συμπτώματα μιας κοινής λοίμωξης. Το να φτάσει κάποιος στο σημείο να κάνει αιμόπτυση δεν το έχουμε δει, αλλά έχεις πυρετό και βήχα. Έχεις πονοκέφαλο, αισθάνεσαι μια κακουχία. Ψάχνοντας λοιπόν -γιατί αν δεν πάρεις την ειδική θεραπεία που χρειάζεται δεν υποχωρεί- αποκλείεις άλλες παθήσεις και φτάνεις να κάνεις και μία δόση του εμβολίου μαντού η οποία θα βγει θετική» λέει η κα. Παπαδόπουλου.
Όσο για τη θεραπεία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνωστή παιδίατρος σημειώνει ότι «υπάρχουν αντιβιωτικά που χορηγούνται. Εκείνο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι ο χρόνος διάγνωσης. Όσο πιο γρήγορα δηλαδή το εντοπίσεις και το διαγνώσεις,τόσο πιο γρήγορα θα το θεραπεύσεις κιόλας.
Βέβαια οι ενήλικες θεωρούμε ότι έχουμε έρθει σε επαφή με αυτό το κορυνοβακτηρίδιο όπως λέγεται γι' αυτό και σε μεγάλο ποσοστό η εξέταση μαντού θα βγει θετική. Αυτό σημαίνει ότι εμείς που έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο καταφέραμε και κάναμε αντισώματα, χάρη στη λεγόμενη πρωτομόλυνση».