Το συμβάν γνωστοποίησε χθες, με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές πουλερικών για την αποτροπή της μόλυνσής τους.
Όπως εξήγησε στα Μακεδονικά Νέα ο συντονιστής του ΟΦΥΠΕΚΑ στη λίμνη Κερκίνη, Θεόδωρος Ναζιρίδης, ο αργυροπελεκάνος εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στη λίμνη.
«Ο πελεκάνος είχε πάνω του έναν πομπό για την παρακολούθηση των μετακινήσεών του και δεν έδινε σημεία ότι μετακινούνταν. Μας ειδοποίησαν, πήγαμε ψάξαμε και τον βρήκαμε στην ακτογραμμή της λίμνης Κερκίνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ναζιρίδης.
Το πτηνό εστάλη σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για κρούσμα του ιού της γρίπης των πτηνών.
«Πιθανόν να έχουμε κι άλλα κρούσματα το επόμενο διάστημα»
Προς το παρόν, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ναζιρίδη, δεν έχουν εντοπιστεί άλλα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών στη λίμνη Κερκίνη. Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν νέα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε άλλα περιστατικά στη λίμνη Κερκίνη. Είναι πιθανόν να έχουμε κι άλλα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Οι άνθρωποι που είναι εκεί κοντά θα πρέπει να μην πλησιάζουν τους πελεκάνους, να είναι σε απόσταση. Όσοι θα χρειαστεί να χειριστούμε πτηνά θα πρέπει να φοράμε γάντια και μάσκα, να τηρούμε ό,τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα», δήλωσε ο ίδιος.
Πάνω από 315 είδη πτηνών στη λίμνη Κερκίνη
Στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 315 είδη πτηνών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η λίμνη Κερκίνη διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουβαλιών στην Ελλάδα, ζώα τα οποία είναι προσαρμοσμένα να ζουν σε υγροτόπους, ενώ κάθε χρόνο, στη λίμνη Κερκίνη βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες φλαμίνγκο.
Εκτός από τον μεγάλο αριθμό πτηνών, σημαντική είναι η παρουσία και άλλων ειδών όπως αμφιβίων, ερπετών, θηλαστικών, ψαριών, φυτών και ασπόνδυλων.
Τα μέτρα προστασίας από τον ιό της γρίπης των πτηνών
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με την ύπαρξη κρούσματος ιού της γρίπης των πτηνών σε αργυροπελεκάνο στη λίμνη Κερκίνη, τα μέτρα προστασίας προβλέπουν την απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελεύθερης βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.) σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, αλλά και σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Στις περιοχές της χώρας που δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών, συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς ή καλυμμένους χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για την ασφαλή διαχείριση κρέατος, αυγών και παραγώγων των εκτρεφόμενων πτηνών ή ζώων.
Κρούσματα και σε Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα
Κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε αργυροπελεκάνους που εντοπίστηκαν νεκροί σε λίμνες της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 και σύμφωνα με την υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φλώρινας, εντοπίστηκαν 10 νεκροί αργυροπελεκάνοι στις λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα, στην περιοχή του Αμυνταίου.
Έγινε η λήψη δειγμάτων από τα πτηνά και ακολούθησε έλεγχος που έγινε στα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5Ν1), ενώ σύμφωνα με την έκθεση του εργαστηρίου, πρόκειται για ιό χαμηλής παθογονικότητας.