Καπάνι: Από παράταση σε παράταση η ανάπλαση - Αγανακτισμένοι επαγγελματίες και δήμος

Ελλάδα

14.02.2025 | 08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
14.02.2025 | 08:00
Ακούστε το άρθρο 8'
Υπό ανακατασκευή για περισσότερα από δύο χρόνια βρίσκεται η αγορά Καπάνι, μία από τις πιο ιστορικές περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το έργο, το οποίο αφορά στη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της εμπορικής περιοχής μέσω του προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις, προκαλώντας ανησυχία στους καταστηματάρχες και τους κατοίκους. 

Η καθυστέρηση του έργου έχει οδηγήσει σε μείωση της επισκεψιμότητας και σε οικονομικές δυσχέρειες για τις επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στο Καπάνι, ενώ η απογοήτευση από την πλευρά των επαγγελματιών είναι ολοένα και πιο έντονη.

Χρηματοδότηση και χρονικό πλαίσιο

Το έργο αναβάθμισης της αγοράς Καπάνι είναι προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». 

Η σύμβαση για την εκτέλεση των έργων υπεγράφη το 2022 και προέβλεπε, αρχικά, την ολοκλήρωσή τους εντός 18 μηνών, μέχρι και τον Μάρτιο του 2024. Ωστόσο, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2023, με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου να έχει πλέον μεταφερθεί για τον Απρίλιο του 2025, ενώ η καθυστέρηση δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την πλευρά του αναδόχου εργολάβου. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει αναλάβει άλλα τρία έργα στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία εμφανίζουν επίσης σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.

«Δεν έχει επαρκή αριθμό εργατών»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, σε δήλωσή του στα Μακεδονικά Νέα mkdn.gr, αναφέρει ότι το έργο αντιμετωπίζει καθυστερήσεις κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού από πλευράς του εργολάβου, ενώ υποστηρίζει ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την επιτάχυνση των εργασιών. 

Ο ίδιος σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι πως ο ανάδοχος δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό εργατών. 

Σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, «το Καπάνι δεν είναι ένας δρόμος, αλλά πολλοί. Όταν η ΕΥΑΘ δουλεύει σε έναν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στον άλλον δρόμο δεν μπορεί να δουλεύει ο δικός μας ανάδοχος. Είναι δικαιολογίες. Είναι τρόποι να ξεφύγουν από μια κατάσταση. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει λίγους εργαζόμενους και έχει αναλάβει πολλά έργα, και έτσι προσπαθεί με κάποιον τρόπο να ανταποκρίνεται, αντί να προσλάβει επιπλέον προσωπικό. Μας το έχει δηλώσει και ο ίδιος: ‘’προσπαθούμε να βρούμε κόσμο και δεν βρίσκουμε’’. Προφανώς το είπε για να δικαιολογήσει την κατάστασή του. Όλα τα έργα που έχει στον δήμο έχουν μεγάλες καθυστερήσεις».

«Ας ελπίσουμε σιγά σιγά να ολοκληρωθεί το έργο γιατί πραγματικά ταλαιπωρούνται πολύ η πόλη και οι καταστηματάρχες από αυτήν την ιστορία», καταλήγει ο αντιδήμαρχος.

Σημειώνεται πως ο δήμος, προκειμένου να στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προχώρησε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, στην έγκριση χορήγησης ατελώς των αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2025.

Τα 3+1 έργα του ίδιου εργολάβου - Καθυστερήσεις και προβλήματα 

Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει αναλάβει έργα που αφορούν την ανάπλαση στο Καπάνι -όπως προαναφέρθηκε-, την ανέγερση ενός νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά, την ανακαίνιση του διατηρητέου κτηρίου στην οδό Κριεζώτου για το ιστορικό 5ο Λύκειο, καθώς και εργασίες συντήρησης σχολικών κτηρίων τόσο στην 4η Δημοτική Κοινότητα όσο και στην Τριανδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση του εργολάβου δεν περιορίζεται μόνο στο έργο της αγοράς Καπάνι.

1.    Στην περίπτωση του νηπιαγωγείου, το έργο έχει πάρει επτά παρατάσεις και βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

2.    Στο διατηρητέο κτήριο, οι εργασίες παραμένουν ημιτελείς και τα παιδιά εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε πρόχειρες εγκαταστάσεις στην οδό Μ. Κάλλας.

3.    Για τις εργασίες συντήρησης σχολικών κτηρίων, ο εργολάβος δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των σχολείων και της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ημιτελή έργα και κίνδυνος ατυχημάτων για τους μαθητές.

Υπενθυμίζεται ότι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, είχε εκφράσει την περασμένη άνοιξη την έντονη δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο εργολάβο, τον οποίο είχε καλέσει να ολοκληρώσει άμεσα όλα τα έργα που έχει αναλάβει.

«Οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες»

Η καθυστέρηση των έργων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες της περιοχής. 

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι το έργο, που θα έπρεπε να είχε αναβαθμίσει την αγορά, τελικά έχει δημιουργήσει προβλήματα. 

«Οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες. Αντί να βελτιωθεί η κατάσταση, η καθυστέρηση έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας καταναλωτών, καθώς και μείωση της ζήτησης για την ενοικίαση καταστημάτων. Ενώ ήταν ένα έργο 18 μηνών, πιστεύω ότι θα περάσει το διπλάσιο χρόνο και βλέπουμε πάλι αν θα ολοκληρωθεί. Ήδη κοντεύουν τα τρία χρόνια», επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος. 

Όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος ο εργολάβος «θα πρέπει να αυξήσει το προσωπικό του. Όταν παίρνουμε ένα τόσο μεγάλο έργο -όπως είναι η κεντρική αγορά της πόλης και όχι κάποια βιομηχανική περιοχή ή ένα χωράφι- στο οποίο δουλεύουν πέντε άνθρωποι και σε μία βάρδια, είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις», ενώ προσθέτει πως έχει διακόψει κάθε επικοινωνία μαζί του.

«Πλέον έχω κόψει κάθε επικοινωνία με τον εργολάβο γιατί έχω καταλάβει ότι με κοροϊδεύει. Μου έλεγε συνεχώς δικαιολογίες. Ότι δεν μπορεί να βρει προσωπικό και ότι δεν υπάρχει προσωπικό να προσλάβει. Στη δουλειά μου αν πάρω εγώ μια μεγάλη παραγγελία για να παραδώσω, τι θα πω; Ότι δεν έχω προσωπικό να την εκτελέσω; Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα», δηλώνει ο κ. Νικολόπουλος.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, 50 από τα 210 περίπου καταστήματα στην περιοχή, παραμένουν κλειστά και ξενοίκιαστα, με τον εμπορικό κόσμο να παραμένει σε αναμονή για την ολοκλήρωση του έργου.

«Ποιος θα άνοιγε μαγαζί σε μία ‘’νεκρή’’ αγορά;»

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με άνθη και φυτά στο Καπάνι, τονίζει ότι οι καθυστερήσεις των έργων έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά.

«Ο κόσμος αποφεύγει να επισκεφθεί την αγορά λόγω της κατάστασης με τα χώματα και τις λάσπες. Αυτές οι συνθήκες αποθαρρύνουν τους πελάτες και μειώνουν την κίνηση. Επίσης, πολλά καταστήματα είναι κλειστά και δεν ενδιαφέρεται κανένας να τα νοικιάσει. Ποιος θα άνοιγε μαγαζί σε μία ‘’νεκρή’’ αγορά;», λέει χαρακτηριστικά.

Για τον ανάδοχο της εργολαβίας και ο ίδιος επισημαίνει πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ολιγομελές προσωπικό του. «Είναι δυόμισι χρόνια που υλοποιούν αυτό το έργο. Δουλεύουν οι άνθρωποι, δεν μπορώ να πω το αντίθετο, αλλά είναι λίγοι. Δεν έχουν και καλά μηχανήματα. Όσο και αν θέλουν να δουλέψουν, δεν μπορούν. Είναι 5 με 6 άτομα το προσωπικό. Δεν δουλεύουν και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, γιατί από όσο γνωρίζω έχουν και αλλού έργα», αναφέρει ο κ. Καλογερόπουλος.

Δημήτρης Ευαγγελίδης