Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η κίνηση στα κρεοπωλεία χαρακτηρίζεται υποτονική, όπως ήταν δηλαδή και τα τελευταία δύο - τρία χρόνια μετά τον κορονωϊό και τις μαζικές ανατιμήσεις, οι κρεοπώλες παραμένουν αισιόδοξοι. Εκτιμούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή με το κράτημα των τιμών στα περσινά επίπεδα για την πλειοψηφία των προϊόντων τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας θα τιμήσουν το έθιμο και θα βάλουν τα κάρβουνα στην ψησταριά.
«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την τιμητική του αναμένεται να έχει το χοιρινό κρέας. Δηλαδή το σουβλάκι, η μπριζόλα, η παντσέτα. Αμέσως μετά ακολουθεί το κοτόπουλο το οποίο έχει επίσης πολλά σκευάσματα για ψήσιμο, το αμνοερίφιο που προτιμάται κυρίως για τα παϊδάκια του και τελευταίο ακολουθεί το μοσχάρι που δεν μπορεί να πει κανείς ότι το επιλέγει κάποιος εύκολα για να τιμήσει το έθιμο. Κι αν θα το κάνει θα προτιμήσει τα προϊόντα κιμά, τύπου μπιφτέκια, κεφτεδάκια για να φτιάξει μπέργκερ» σημειώνει στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.
Περσινές οι τιμές σε χοιρινό - κοτόπουλο, στα ύψη το μοσχάρι
Σε ερώτηση για το πού αναμένεται να κινηθούν οι τιμές λίγα μόλις 24ωρα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ο κ. Κεσίδης υπογραμμίζει πως στα βασικά προϊόντα οι τιμές έχουν παραμείνει πάνω - κάτω σε περσινά επίπεδα. «Οι τιμές στα χοιρινά και στα πουλερικά δεν έχουν αυξηθεί καθόλου. Βρισκόμαστε στα περσινά επίπεδα και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Το μοναδικό είδος που παρουσιάζει μεγάλες αυξήσεις και μάλιστα πάνω από 20% σε σχέση με το 2024, είναι το μοσχάρι που όπως είπαμε, αυτή την περίοδο δεν το προτιμά ο κόσμος ούτως ή άλλως».
Τέλος σ' ότι αφορά στη μέχρι τώρα κίνηση, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ σημειώνει πως χαρακτηρίζεται «υποτονική. Τα τελευταία δύο - τρία χρόνια υπάρχει μια μείωση της ζήτησης ειδικά την Τσικνοπέμπτη η οποία επειδή είναι εργάσιμη δεν αποδίδει ιδιαίτερα σε επίπεδο νοικοκυριού. Αυτή την ημέρα στηριζόμαστε κυρίως στα λεγόμενα "ψησίματα της γειτονιάς". Τους καταστηματάρχες δηλαδή, είτε του κέντρου, είτε άλλων περιοχών που στήνουν μια ψησταριά και μοιράζουν μεζέδες σε περίοικους και περαστικούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους καταναλωτές στα κρεοπωλεία και να ικανοποιήσουμε τις όποιες ανάγκες παρουσιαστούν αλλά και τις παραγγελίες. Ελπίζουμε δε, να μας βοηθήσει και ο καιρός».