Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φουντούκης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε πως, «καταθέτουμε πρόταση ψηφίσματος όπου ως δημόσιοι υπάλληλοι απαιτούμε το αυτονόητο για την επιβολή του 13ου και 14ου μισθού. Η αγοραστική μας δυνατότητα τα τελευταία χρόνια έχει εξανεμιστεί τελείως. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Προσπαθούμε και εμείς να διεκδικήσουμε το αυτονόητο και τα δικαιώματά μας. Γι'αυτό ζητάμε να μας στηρίξει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, είπε πως είναι σαφές ότι αποδεχόμαστε το ψήφισμα για τη στήριξη των συναδέλφων μας.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε πως, «οι δήμοι πρέπει να έχουν αλληλεγγύη σε τέτοια θέματα. Όπως όλοι ξέρουμε η πλειονότητα των δήμων της χώρας μας αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση. Να μην απορριφθεί το ψήφισμα αλλά να επανεξεταστεί σε μια επόμενη συνεδρίαση για μια πιο συλλογική τοποθέτηση. Το στηρίζουμε αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί με μια συλλογική συνενόηση με την ΚΕΔΕ».
Ο Βασίλης Τομπουλίδης επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ότι η παράταξη θα στηρίξει το ψήφισμα.
Η Μαρία Κέκη, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», υπογράμμισε πως θα στηριχθεί το ψήφισμα και συμπλήρωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της πόλης οφείλει να είναι πρότυπο και να έχει τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη για Όλους» υποστήριξε και η ίδια πως η παράταξη που εκπροσωπεί θα ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης και από την πλευρά του είπε πως «βεβαίως θα στηρίξουμε το ψήφισμα».
Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας υπόψη:
Τη σημασία της οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για την αξιοπρεπή διαβίωση, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές των τελευταίων ετών και την τόνωση της εγχώριας οικονομίας,
• Το γεγονός ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού επέφερε σημαντική μείωση στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, επηρεάζοντας αρνητικά την αγοραστική δύναμη και την ποιότητα ζωής τους.
Την ανάγκη αναγνώρισης της συμβολής των δημοσίων υπαλλήλων στη λειτουργία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς οι περικοπές του 13ου και 14ου μισθού αποτέλεσαν έκτακτο μέτρο λιτότητας, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται, παρά τη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη που επιτρέπει τη σταδιακή αποκατάσταση δικαιωμάτων που καταργήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, εύκολα αποδομείται από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 3,3% και τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5%, δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα πλεονάσματα του 2024 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Αποφασίζει και ψηφίζει τα εξής:
1. Εκφράζει τη στήριξή του στο αίτημα του Σ.Ε.Δ.Θ., όλων των εργαζομένων του Δ.Θ και των συνδικαλιστικών φορέων στον δημόσιο τομέα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοτικούς υπαλλήλους προ μνημονίου και την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών.
2. Ζητά από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να υιοθετήσει ανάλογη θέση και να προωθήσει το αίτημα σε κυβερνητικό επίπεδο.
3. Υποβάλλει το παρόν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, των Υπουργό Εσωτερικών, τους βουλευτές της περιοχής μας
4. Ζητάμε το ξεπάγωμα μισθολογικών κλιμακίων 2016-2017
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση:
• να αφουγκραστεί τις ανάγκες των εργαζομένων και να συμβάλλει στην οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη
- να αποδοθούν στους δήμους τα απαραίτητα κονδύλια για να καλυφθεί η εν λόγω δαπάνη».