Δημος Θεσσαλονικης

Φιλόδοξο σχέδιο 74 εκατ. ευρώ για τη Σχολική Στέγη έως το 2028 – Αναλυτικά οι δράσεις και η χρηματοδότηση

08.04.2025 | 01:43
Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο σχέδιο για τη Σχολική Στέγη, με ορίζοντα υλοποίησης το 2028, παρουσίασε, στη χθεσινή (7/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των υφιστάμενων σχολικών υποδομών, την ανέγερση νέων κτιρίων, την απόκτηση γης και τη διασφάλιση στέγασης για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το σχέδιο, συνολικού κόστους 74,3 εκατομμυρίων ευρώ, στηρίζεται σε έξι βασικούς άξονες δράσης και παρουσιάστηκε διεξοδικά από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομο Νικηφορίδη

Σύμφωνα με τοποθέτηση του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη, στον σχεδιασμό του δήμου είναι η ανέγερση 10 νέων σχολικών κτιρίων, η ενεργειακή αναβάθμιση 11 διδακτηρίων και η αποκατάστασή τους, η ένταξη 17 υπαρχόντων σχολείων στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», η μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου σε μόνιμες σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς και η μελετητική ωρίμανση για 8 νέα σχολεία.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης λειτουργούν συνολικά 120 σχολικά συγκροτήματα στα οποία όμως, σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, «υπάρχουν πάνω από 220 σχολεία, διότι συστεγάζονται». Από αυτά το 70% είναι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 30% της Δευτεροβάθμιας, ενώ σε 46 χώρους φιλοξενούνται Νηπιαγωγεία. 

Οι έξι δράσεις του σχεδίου

 

Στο πλαίσιο της πρώτης δράσης, προβλέπεται η μεταστέγαση σχολικών μονάδων από μη ενδεδειγμένες εγκαταστάσεις σε μόνιμες και σύγχρονες υποδομές. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του διατηρητέου διδακτηρίου επί της οδού Κριεζώτου 111, η μεταστέγαση των Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Γυμνασίου και Λυκείου, του 1ου Ειδικού Δημοτικού και του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Σχολείου, του 89ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και η μεταφορά αρκετών ακόμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολικών μονάδων σε κατάλληλα διδακτήρια.

Η δεύτερη δράση αφορά την επίλυση ζητημάτων στέγασης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, μέσω ανέγερσης και αποπεράτωσης νηπιαγωγείων, όπως είναι το 30ό επί της οδού Λαχανά - για το οποίο ο κ. Νικηφορίδης είπε πως «πέρυσι τέτοιον καιρό βρισκόταν ακόμη στα μπετά. Μετά από τέσσερα χρόνια είχε μείνει στα μπετά και τώρα ολοκληρώθηκε»- και η ανέγερση Τριθέσιου Νηπιαγωγείου επί της οδού Επιδαύρου. Προβλέπεται επίσης η επανάχρηση σχολικού χώρου επί της Αγίου Δημητρίου 125, ώστε να δημιουργηθεί Διθέσιο Νηπιαγωγείο. Για το συγκεκριμένο σχολείο ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι από το 2019 που έκλεισε, κανείς δεν ασχολήθηκε. «Εγώ το επισκέφθηκα και είδα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα εκτός από την αυλή του, που μετά από τόσα χρόνια, ήταν λογικό να βρισκόταν σε εγκατάλειψη. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα. Πάντως είναι ανεξήγητο ότι ένα τέτοιο σχολείο έμενε κλειστό πέντε χρόνια χωρίς κανείς να ασχοληθεί», σημείωσε.

Η τρίτη δράση αποσκοπεί στην επίλυση ζητημάτων ανεπαρκούς στέγασης ή συστέγασης σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αποπεράτωση του 10ου Λυκείου και η ανέγερση νέας πτέρυγας στο 5ο Δημοτικό επί των οδών Δελφών - Ψυχάρη, ενώ δρομολογούνται και παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του 105ου Δημοτικού στην οδό Σπανού.

Στην τέταρτη δράση, το σχέδιο εστιάζει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος. Προβλέπεται η αποκατάσταση διδακτηρίου επί της οδού Ολυμπιάδος, η αποκατάσταση διατηρητέων σχολικών συγκροτημάτων, όπως αυτά στις οδούς Ικτίνου και Συγγρού, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση μονάδων όπως το 28ο Γυμνάσιο και το 24ο και 36ο Δημοτικό. Παράλληλα, αξιοποιούνται ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το «Μαριέττα Γιαννάκου» και το «Αθηνά» για παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά κτίρια.

Η πέμπτη δράση αφορά την απόκτηση σχολικής γης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην αγορά, διεκδίκηση και απαλλοτρίωση οικοπέδων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στις οδούς Αλκμήνης, Ευβοίας, Φιλοθέης και Μακεδονίας. Παράλληλα, έχει υποβάλει αιτήματα για τη δωρεάν παραχώρηση δημοσίων ακινήτων και δρομολογεί απαλλοτριώσεις ιδιωτικών ακινήτων θεσμοθετημένων για σχολική χρήση που κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό.

Τέλος, η έκτη δράση επικεντρώνεται στην ωρίμανση σχολικών οικοπέδων για μελλοντική ανέγερση σχολικών κτιρίων μέσω πολεοδομικής και μελετητικής προετοιμασίας, με στόχο την ανέγερση μελλοντικών σχολικών κτιρίων σε περιοχές όπως η οδός Παυσιλύπου, τα Τροχιοδρομικά, η οδός Βλατάδων και η Σαπφούς με Βουτυρά.

Οι εξασφαλισμένοι και οι διεκδικήσιμοι πόροι χρηματοδότησης

 

Το συνολικό κόστος του σχεδίου ανέρχεται στα 74,3 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 64% –δηλαδή 47,4 εκατομμύρια ευρώ– έχει ήδη εξασφαλιστεί. Η χρηματοδότηση προέρχεται από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων ο δήμος Θεσσαλονίκης (11,8 εκατ. ευρώ), το ΕΣΠΑ (16,6 εκατ. ευρώ), το ΕΠΑ–ΠΔΕ (8,5 εκατ. ευρώ), τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» (6,8 εκατ. ευρώ), το Πράσινο Ταμείο (2,6 εκατ. ευρώ), ενώ ένα μέρος καλύπτεται και από την ΚΤΥΠ Α.Ε. και το Ίδρυμα Ωνάση (1,1 εκατ. ευρώ).

Το υπόλοιπο 36% του προϋπολογισμού, δηλαδή 26,9 εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχεί σε διεκδικούμενους πόρους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (6,6 εκατ. ευρώ), το ΕΠΑ–ΠΔΕ (10,5 εκατ. ευρώ) και την ΚΤΥΠ ΑΕ (9,8 εκατ. ευρώ).

«Το έργο είναι μεγάλο και εκτείνεται σε όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης»

 

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ανέφερε πως για ένα ποσοστό της τάξεως του 17% των σχολικών συγκροτημάτων εξακολουθεί να εκκρεμεί η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, ενώ για ένα επιπλέον ποσοστό που «αγγίζει» το 10% η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης θα εξασφαλιστεί μέσα από τις προγραμματισμένες εργασίες. 

«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το έργο είναι μεγάλο. Το πρόγραμμα εκτείνεται σε όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός ότι το Β' δημοτικό διαμέρισμα, τα προηγούμενα χρόνια, είχε κάποια θέματα, γιατί κανείς δεν ασχολούνταν. Εμείς, όμως, θα ασχοληθούμε και με αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, ενώ στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του είπε πως, «δεν υπάρχει κανένας άλλος δήμαρχος που σε έναν χρόνο θητείας να έχει εξασφαλίσει περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ για τη Σχολική Στέγη».

Όπως υπογράμμισε, παράλληλα, οι συνεχιζόμενες δράσεις του δήμου αφορούν -μεταξύ άλλων- τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων «που όπως όλοι γνωρίζουμε βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Πολλά από αυτά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτήν την κατάσταση. Σε κάποια κτήρια γίνεται δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Επίσης κάνουμε πολλές δράσεις για την ανάπτυξη των σχολικών αυλών με διάφορα προγράμματα και χορηγίες». 

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στις σχολικές επιτροπές, Χρήστος Τζελέπης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της αντιδημάρχου Παιδείας, Έφης Θεοδωράκη, είπε πως «αυτό το σχέδιο χρειαζόταν γιατί υπάρχει ανάγκη για σύγχρονα και λειτουργικά σχολεία. Στη Θεσσαλονίκη είναι αδιαμφισβήτητο αυτό. Υπάρχουν σχολεία ακόμη και 100 ετών. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στρατηγική αλλά και με όραμα. Προβλέπει την κατασκευή νέων σχολείων σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες. Είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο που βασίζεται σε συγκεκριμένα έργα και χρηματοδοτήσεις».

Η αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου:

 

 

Δημήτρης Ευαγγελίδης