Ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία έχουν στηθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ τα αστικά κέντρα έχουν σχεδόν αδειάσει καθώς πολλοί επέλεξαν να γιορτάσουν το Πάσχα στην ύπαιθρο, απολαμβάνοντας τον ανοιξιάτικο καιρό και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σούβλες έχουν στηθεί από το πρωί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας με τους κατοίκους και τους τουρίστες να γίνονται μία μεγάλη παρέα, να γλεντούν όλοι μαζί και να τσουγκρίζουν αυγά.
Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, από την Καμάρα μέχρι τις γειτονιές της Τούμπας, το αρνί και το κοκορέτσι έχουν σήμερα την τιμητική τους. Στα ψητοπωλεία οι σούβλες μπήκαν στα κάρβουνα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προκειμένου να εξυπηρετήσουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής τις πρώτες παραγγελίες.
Οι σούβλες στήθηκαν από τα ξημερώματα και στην Πάτρα, με τα ψητοπωλεία να έχουν την τιμητική τους καθώς πολλοί προτιμούν τη λύση του «έτοιμου ψημένου αρνιού».
Στην Κρήτη, το Πάσχα έχει τη δική του, ξεχωριστή, υπογραφή. Στην παραλία των Χανίων δεν στήνονται μόνο σούβλες αλλά και τα αντικριστά, κρέας που ψήνεται αργά με υπομονοή «απένταντι» από τη φωτιά, όπως προστάζει η κρητική παράδοση, προκαλώντας το ενδιαφέρον των τουριστών στο νησί. Η θάλασσα, οι λύρες που παίζουν και οι ρακές που ρέουν αποδεικνύουν ότι οι κρητικοί ξέρουν γιορτάζουν το Πάσχα με άκρως φιλόξενο τρόπο.
Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφίες: Eurokinissi