Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (7/4), ότι θα πραγματοποιηθεί τροποποίηση στη μελέτη του έργου, έπειτα από θετική απάντηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, μετά από πρόταση του δήμου, για την κατεδάφιση του περιτοίχιου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ώστε να διαμορφωθεί ένας νέος μεγάλος δημόσιος χώρος.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «σήμερα (7/4) είχαμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν προσφορές στον ανοικτό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από τον δήμο.
Η διαδικασία προβλέπει στη συνέχεια την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών και την αξιολόγηση των φακέλων από την αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού, ώστε να αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου μετά το «πράσινο φως» από τη Δημοτική Επιτροπή. Η ανάθεση θα γίνει βάσει της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς (χαμηλότερη τιμή), ενώ σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε δεκαέξι μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Δημιουργία μεγάλης πλατείας στο ύψος της Μητρόπολης
Κατά την τοποθέτησή του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος ανακοίνωσε μία σημαντική τροποποίηση στη μελέτη, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στην πορεία της υλοποίησης του έργου.
Συγκεκριμένα, έγινε δεκτή, από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, η πρόταση της δημοτικής αρχής για την κατεδάφιση του περιτοίχιου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην είσοδο επί της οδού Αγίας Σοφίας, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης ενιαίας πλατείας.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τον Παναγιώτατο Φιλόθεο», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε, «διότι σε μια πρόταση που καταθέσαμε, προκειμένου, κατά την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας, να αποδεχθεί την πρόταση για την πτώση του περιτοίχιου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκεί έναν χώρο μιας μεγάλης πλατείας, αναδεικνύοντας το πρότυπο και του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, αλλά και κερδίζοντας έναν πιο όμορφο χώρο».
Όπως τόνισε, η σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη, που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αποτελεί «σημαντικό βήμα ώστε να αλλάξει η εικόνα όλης εκείνης της περιοχής».
Τι περιλαμβάνει η μελέτη της παρέμβασης
Το έργο αφορά τη Β’ φάση εφαρμογής του πολεοδομικού άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ι. Τσιμισκή και Λεωφόρου Νίκης, έκτασης περίπου 4,5 στρεμμάτων. Αποτελεί συνέχεια της πρότασης που είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον σχετικό αρχιτεκτονικό πανελλήνιο διαγωνισμό.
Στόχος της μελέτης είναι η διαμόρφωση ενός χώρου που θα εξυπηρετεί και θα διευκολύνει την καθημερινή διέλευση των πεζών και θα μπορεί να φιλοξενεί διάφορα δρώμενα και συλλογικές εκδηλώσεις. Το έργο διαρθρώνεται σε δύο διακριτές ενότητες:
- Το πρώτο τμήμα, από την οδό Ι. Τσιμισκή έως την οδό Μητροπόλεως, σχεδιάζεται ως εμπορικός πεζόδρομος, αποτελώντας ταυτόσημη συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου τμήματος από τη Μακένζι Κινγκ μέχρι την Τσιμισκή.
- Το δεύτερο τμήμα, από την οδό Μητροπόλεως έως τη Λεωφόρο Νίκης, θα διαμορφωθεί ως πλατεία της Μητρόπολης, που θα θυμίζει την ιστορικότητα του άξονα και συγχρόνως θα έχει τον χαρακτήρα μίας εκβολής του προς τη θάλασσα.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη για την πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος υπάρχει ήδη από τη διοίκηση Γιάννη Μπουτάρη, οπότε και είχε πεζοδρομηθεί το τμήμα από τη Μακένζι Κινγκ έως την Τσιμισκή.
Από το «πάγωμα» στην... επανεκκίνηση
Η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας δεν είναι ένα καινούργιο σχέδιο. Το έργο είχε ξεκινήσει το 2019, επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, όμως «πάγωσε» επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Η υλοποίησή του επανεκκίνησε μετά την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων από τον Στέλιο Αγγελούδη, με τη δεύτερη φάση της πεζοδρόμησης να έχει πλέον εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τόσο από το Πράσινο Ταμείο -κατόπιν ενεργειών του δημάρχου- όσο και από ιδίους πόρους του δήμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό της τάξεως των 4 εκατομμυρίων ευρώ, με την καταβολή της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο να προβλέπεται σε δύο φάσεις και να ολοκληρώνεται εντός του 2025.
Οι εργασίες, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από ενστάσεις ή άλλες νομικές διαδικασίες, πιθανότατα θα ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους.