Είναι αλήθεια πως η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Κεντρική Μακεδονία είχαν πεπαλαιωμένες υποδομές σε όλα τα επίπεδα και χρειάζεται άμεσα ένα κατασκευαστικό «λίφτινγκ». Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης έργων που θα δώσουν άλλη «πνοή» σε σημαντικούς τομείς.
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας,
-610 έργα προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη,
-176 έργασυνολικής δαπανης1,44 δισ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί και
-70 έργα προϋπολογισμένου κόστους 2 δισ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Τα Μακεδονικά Νέα– mkdn.gr χαρτογραφούν τις νέες υποδομές οι οποίες θα αναβαθμίσουν την Κεντρική Μακεδονία στους πολύ σημαντικούς τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, των Δικτύων, της Διαχείρισης αποβλήτων και γενικότερα της καθημερινότητας. Εκτός λοιπόν από τα μεγάλα και πολυδιαφημισμένα έργα στην ΠΚΜ σχεδιάζεται και υλοποιείται σειρά έργων ίσως μικρότερων σε προϋπολογισμό, αλλά εξίσου μεγάλης σημασίας.
Με μια γρήγορη ματιά και όσον αφορά τα μεγάλα έργα και το στάδιο εξέλιξης τους, είναι τα εξής:
- Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (flyover) προϋπολογισμού 462,7 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στο στάδιο εκτέλεσης εργασιών με εκτιμώμενη ολοκλήρωση 05/2027.
- 6ος προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης - Επέκταση λιμενικής υποδομής, έργο προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ το οποίο βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία.
- Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, με μείγμα χρήσεων logistics και μεταποίησης και Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ και το έργο βρίσκεται στο στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας.
- Ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό έργου 300 εκατ. ευρώ και Εκτιμώμενη ολοκλήρωση, 12/2031.
- Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά. Προϋπολογισμός έργου424,9 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενη ολοκλήρωση του έργου τον 12ο/2025.
Η Κεντρική Μακεδονία όμως αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται και σε μια σειρά άλλα επίπεδα όπως:
Δίκτυα Υποδομές:
- Αναβάθμιση υποδομής της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας (τμήμα από Μουριές έως Προμαχώνα) για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης. Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 202,1 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον 12ο του 2028. Το έργο είναι υπό σχεδιασμό και αφορά την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Στρυμόνα - Προμαχώνα (στο τμήμα Μουριές έως Προμαχώνα, μήκους περίπου 53 χλμ.) ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί μελλοντικά το σύστημα ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα μήκους περίπου 128 km, με μέγιστη ταχύτητα 120 km/h.
- Μελέτη για τη βορειοδυτική επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης. Προϋπολογισμός έργου στα 18,6 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενη ολοκλήρωση το 2031.
Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Πάρις Μπίλλιας «απαιτείται να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για την επέκταση του μετρό βορειοδυτικά. Ως Περιφέρεια το έργο αυτό το έχουμε πολύ ψηλά στις διεκδικήσεις μας και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις». - Εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης και ETCS – LEVEL 1 στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη –Ειδομένη. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 50,6 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο έτος ολοκλήρωσης του το 2026. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Αφορά, υλοποίηση συστήματος σηματοδότησης και ETCS – Level 1 στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (μέσω της νέας παραλλαγής στο τμήμα Πολύκαστρο – Ειδομένη) και αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης. Επίσης, περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του ΤΧ1, του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού κόμβου της χώρας.
- Κάθετος Άξονας 56 - Ολοκλήρωση σύνδεσης αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. και Εγνατίας Οδού με τον 6ο προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης μήκους 3,5 χλμ. περίπου και το οδικό δίκτυο της περιοχής Καλοχωρίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 80,6 εκατ. ευρώ, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται η ολοκλήρωση του το 2025. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποσυμφορηθεί το τοπικό οδικό δίκτυο της περιοχής.
- Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς Ν. Θεσσαλονίκης. Προϋπολογισμός έργου 31 εκατ. ευρώ και έτος εκτιμώμενης ολοκλήρωσης το 2026. Συνοπτικά το έργο αφορά κατασκευή κύριων και δευτερευόντων συλλεκτήρων (αγωγών, τάφρων) που είναι απαραίτητα για την αποχέτευση των όμβριων της περιοχής εκτέλεσης του έργου, στους πλησιέστερους αποδέκτες, καθώς και το σύνολο των τυπικών και ειδικών τεχνικών έργων που διευκολύνουν τη ροή στο δίκτυο και επιτρέπουν τη συντήρησή του. Στο αντικείμενο του έργου συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του αντλιοστασίου όμβριων υδάτων, το οποίο τοποθετείται πλησίον της θάλασσας, παραλαμβάνει το σύνολο των απορρεόντων όμβριων υδάτων και εν συνεχεία αυτά εξάγονται στη θάλασσα.
Υγεία
Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις και στις υποδομές Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης παρεμβάσεις είτε σε μονάδες και κέντρα υγείας στο σύνολο σχεδόν της περιφέρειας, είτε σε ανέγερση νοσοκομείων.
Πιο συγκεκριμένα οι κυριότερες υποδομές αφορούν:
- Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και ο Ιανουάριος του 2027 είναι η εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του. Το πρώτο αποκλειστικά παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθηνών, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δωρεές του συνολικού προγράμματος δωρεών της «Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία». Το νέο Νοσοκομείο, το οποίο θα έχει ειδικό ρόλο και λειτουργία, καθώς θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά, στους νέους και στις οικογένειές τους, θα παρέχει δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και τριτοβάθμια παιδιατρική περίθαλψη όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα κέντρο παιδιατρικής εκπαίδευσης, προάγοντας την έρευνα, την καινοτομία και την κλινική αριστεία. Μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες του είναι η σύνδεσή του με τη φύση και η ενσωμάτωση των στοιχείων της στη θεραπευτική εμπειρία των ασθενών.
- Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο με προϋπολογισμό 351 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2031. Αξιοποίηση μέρους της δημόσιας έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου περίπου 150 στρεμμάτων για την ανέγερση μέσω ΣΔΙΤ ενός υπερσύγχρονου βιοκλιματικού, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκροτήματος κτιρίων, όπου θα μεταστεγαστεί το νέο Θεαγένειο Νοσοκομείο, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες από την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη ασθενών τελικού σταδίου.
- Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» - Ανέγερση κτιρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής. Ο προϋπολογισμός έργου είναι 13,3 εκατ. ευρώ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2026. Το έργο περιλαμβάνει ανέγερση ανεξάρτητου κτιρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια της Αιματολογικής Κλινικής, καθώς και Ειδικής Νοσηλευτικής Μονάδας 11 κλινών – μονώσεων για εσωτερικούς ασθενείς. Η συνολική μικτή επιφάνεια του προστιθέμενου κτιρίου προβλέπεται 3.098,60 m2. Αναδιάρθρωση του ισογείου του υφιστάμενου κτηρίου ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και την ημερήσια φροντίδα.
- Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» - Επέκταση και αναδιαμόρφωση των χώρων του Τ.Ε.Π.. Δεκέμβριο του 2025 εκτιμάται πως το έργο προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί. Η επέκταση των χώρων του T.Ε.Π. θα γίνει σε παρακείμενο χώρο που γειτνιάζει με τα υπάρχοντα Τ.Ε.Π. και το κτήριο Α του Νοσοκομείου. Προβλέπονται επεμβάσεις και στον υπάρχοντα χώρο των Τ.Ε.Π.
Παιδεία
Για τις ανάγκες αναβάθμισης των υποδομών Παιδείας το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία δεκαεπτά σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός έργου είναι 159,2 εκατ. ευρώ και η εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον 12ο του 2026. Πιο αναλυτικά οι 17 νέες σχολικές μονάδων είναι: 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, 1ο ΕΠΑΛ Συκεών, Γ.Ε.Λ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, 3ο Γ.Ε.Λ. Πολίχνης, 3ο Λύκειο Πολίχνης, 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 6ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου, 1ο Γ.Ε.Λ. Μίκρας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 3ο Λύκειο Πυλαίας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος, Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης, συνολικού μικτού εμβαδού 55.000 τ.μ. περίπου.
Πολιτισμός
Σημαντικό μέρος των έργων αφορά χώρους Πολιτισμού οι οποίοι είναι οι εξής:
- Αποκατάσταση και συντήρηση του κτηρίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε φάση εργασιών με ημερομηνία ολοκλήρωσης 12 του 2025.
- Αποκατάσταση του Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ) στη Θεσσαλονίκη, με προϋπολογισμό στα 9,9 εκατ. ευρώ και χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών τον 12ο του 2025.
- Υπό σχεδιασμό βρίσκεται το μουσείο Crossover (αποσπασμένων αρχαιοτήτων) - Σταθμός «Σιντριβάνι» Μετρό Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό στα 40 εκατ. ευρώ.
- Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το μουσείο κινητών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μετρό στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά με προϋπολογισμό έργου 14,1 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενη ολοκλήρωση12 του 2025.
- Το 2026 αναμένεται η ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος οι εργασίες του οποίου εξελίσσονται, με προϋπολογισμό στα 43 εκατ. ευρώ.
Καθημερινότητα – αναπλάσεις
Σημαντικές αναπλάσεις αλλά και κατασκευές θα υλοποιηθούν για την βελτίωση της καθημερινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένα:
- Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς, ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και συντήρηση και διαχείριση. Συνολικός προϋπολογισμός 148,8 εκατ. ευρώ. Ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς (μικτής επιφάνειας 1951,30 τ.μ.), στην Έδεσσα (4367 τ.μ.), στις Σέρρες (10.419 τ.μ.) και ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης επιφάνειας 39.681,67 τ.μ.
- Στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 μεταφέρθηκε η υλοποίηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και απόδοσης σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, προϋπολογισμού 12,6 εκατ. ευρώ.
Διαχείριση απορριμμάτων
Δύο πολύ σημαντικά έργα είναι ενταγμένα στο πλαίσιο της διαχείρισης απορριμμάτων όπου η χώρα μας έχει μείνει πίσω.
Πιο συγκεκριμένα:
- Στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας με προϋπολογισμό 236,3 εκατ. ευρώ είναι το έργο Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μονάδα δυναμικότητας 262.700 τόνων ανά έτος σχεδιάστηκε για την εξυπηρέτηση των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, των δήμων των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και του δήμου Παιονίας Κιλκίς.
Παράλληλα, Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 τόνων ανά έτος που δύναται να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την εξυπηρέτηση των δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου και των Δήμων Κορδελιού - Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
- Επίσης στη διαγωνιστική διαδικασία με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ βρίσκεται και η Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΜΕΑ του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων: α) υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και β) προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα). Τα υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) θα προέρχονται: 1) από τους δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του Δήμου Θεσσαλονίκης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 2) από τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου). Τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) θα προέρχονται από τον Δήμο Θέρμης και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ (Τούμπας) και Ε (Ανάληψης) του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Μπίλλιας: «Η Κεντρική Μακεδονία αλλάζει επίπεδο»
Σε δήλωή του στα Μακεδονικά Νέα–mkdn.gr, ο αρμόδιος Aντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας σχετικά με τον όγκο των έργων που περιλαμβάνει το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως «μετά από δεκαετίες που η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Κεντρική Μακεδονία είχαν να δουν σημαντικά έργα να εξελίσσονται στην περιοχή, βλέπουμε ένα σχέδιο σιγά, σιγά να υλοποιείται και πιστεύω ότι μετά από 4 με 5 χρόνια η ΠΚΜ θα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό»,