Έτσι, λοιπόν, από 1 Απριλίου 2025 έως 31 Οκτωβρίου 2025, οι διαμένοντες σε καταλύματα ανά την Ελλάδα -με την ισχύουσα νομοθεσία- θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον της τιμής των δωματίων τους, από 2 ευρώ έως 15 ευρώ τη διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία και τον τύπο του καταλύματος που θα επιλέξουν.
Από 1 Νοεμβρίου 2024 έως και τις 31 Μαρτίου 2025, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για τα ξενοδοχεία, ξεκινούσε από 0,50 ευρώ και φτάνει τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Την ίδια περίοδο πέρυσι, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, οι επισκέπτες έπρεπε να πληρώσουν για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, από 1,5 ευρώ έως και 10 ευρώ τη διανυκτέρευση.
Εκπρόσωποι του κλάδου των ξενοδόχων εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναπροσαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και επισημαίνουν ότι με την αύξηση αυτή, θα πληγούν. Όπως λένε, αφενός εφαρμόζεται μόνο στον δικό τους κλάδο και αφετέρου όλα τα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας θα πληρώνουν ισόποσα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν ορισμένα βασικά κριτήρια.
«Θα οδηγήσει σε απώλειες διανυκτερεύσεων»
Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, τόνισε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ότι η αναπροσαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε απώλειες διανυκτερεύσεων.
«Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο. Όταν κάποιος σε πεντάστερο ξενοδοχείο πουλά 500 ευρώ τη διανυκτέρευση και έχει επιπλέον 15 ευρώ τέλος αναπροσαρμογής, ο πελάτης που κάνει αυτήν την επιλογή θα αδιαφορεί. Όμως, όταν κάποιος πουλά 80 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο ίδιας κατηγορίας αλλά σε άλλη περιοχή και ζητά 15 ευρώ επιπλέον, τότε σαφώς ο άνθρωπος που πληρώνει τα 80 ευρώ δυσκολεύεται και εκεί υπάρχει γκρίνια», επισήμανε ο κ. Καλλίας.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η αναπροσαρμογή από την 1η Απριλίου, αναμένεται να προκαλέσει ζημία στα ξενοδοχεία της πόλης, καθώς οι περισσότεροι πελάτες έχουν ορίσει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τις διαμονές τους. Έτσι, με την επικείμενη αύξηση, οι πελάτες θα ζητήσουν μειώσεις στις τιμές των καταλυμάτων προκειμένου να μη χρειαστεί να ξεφύγουν από το budget τους.
«Οριζόντιο και άδικο μέτρο»
Για ένα οριζόντιο και άδικο μέτρο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.
«Δε συνεισφέρουν όλη στην κλιματική κρίση κατ’ αναλογία. Έχουμε κληθεί να συνεισφέρουμε μονόπλευρα. Θα πρέπει να διαφυλάττουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο διεθνές γίγνεσθαι. Υπάρχει ο φόβος ότι θα φαλκιδεύσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας», επισήμανε χαρακτηριστικά στα Μακεδονικά Νέα, ο κ. Τσιτλακίδης.
«Μας προκαλεί δυσφορία»
Κατηγορικά αντίθετος στην οριζόντια εφαρμογή της αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα, «είναι μεγάλη η ανισότητα και ανισομέρεια που προκαλεί αυτό το τέλος».
«Μας προκαλεί δυσφορία, διότι ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψιν του την εποχικότητα και την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει η κάθε επιχείρηση στην περιοχή που βρίσκεται. Αν εγώ πουλάω ένα δωμάτιο στη Νάουσα για 50 ευρώ σε ξενοδοχείο τριών αστέρων, ο πελάτης θα πληρώσει επιπλέον 5 ευρώ. Όμως, ένας πελάτης στη Μύκονο σε ένα ξενοδοχείο ίδιας κατηγορίας, για παράδειγμα θα πληρώσει 150 ευρώ τη βραδιά και επιπλέον 5 ευρώ για το τέλος ανθεκτικότητας. Εκεί, δεν θα του φανεί. Υπάρχει μία ανισομέρεια στην όλη κατάσταση του τέλους ανθεκτικότητας», τόνισε ο κ. Μάντσιος.
Επιστολές από την ΠΟΞ σε υπουργεία και ΑΑΔΕ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων απέστειλε επιστολές προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Τουρισμού μέσω των οποίων ζητά την επανεξέταση των συγκεκριμένων μέτρων.
«Ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ουσιαστικά θα εισακουστούμε και εμείς ως παράγοντες της αγοράς», δήλωσε ο κ. Τσιτλακίδης.
«Θεωρούμε πολύ μεγάλη αδικία το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν τα ξενοδοχεία, δηλαδή ο κλάδος του τουρισμού που είναι ο άμεσος υποστηρικτής στην εθνική οικονομία, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είδαμε κανέναν άλλο κλάδο να εισάγει το τέλος ανθεκτικότητας στην τιμολογιακή πολιτική του», υπογράμμισε ο κ. Μάντσιος.
Από την πλευρά του, ο κ. Καλλίας ανέφερε ότι την περασμένη Τετάρτη απέστειλε επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, καθώς και προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή προκειμένου τα ξενοδοχεία της Δράμας να εξαιρεθούν της αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθώς η επισκεψιμότητα στην πόλη είναι χαμηλή αυτήν την περίοδο.