Β. Γακης και Α. Μανδρινος στα Μακεδονικα Νεα

Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά καθιέρωσης ως πασχαλινός τουριστικός προορισμός - Ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη

23.04.2025 | 08:00
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πασχαλινή περίοδος για τη Θεσσαλονίκη, η οποία φαίνεται να κάνει σταθερά βήματα προς την καθιέρωσή της ως νέου θρησκευτικού και πολιτιστικού προορισμού για τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα.

Η αύξηση στην τουριστική κίνηση, οι καινοτόμες δράσεις και η συντονισμένη στρατηγική προβολής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, διαμορφώνουν μια νέα δυναμική για την πόλη.

Αυξημένη τουριστική ροή και πληρότητα 80% στα ξενοδοχεία

 

Όπως επισήμανε, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), Ανδρέας Μανδρίνος, η φετινή περίοδος του Πάσχα κατέγραψε σαφώς ενισχυμένη τουριστική ροή. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η πληρότητα της πόλης κυμάνθηκε περίπου στο 80%, κάτι που κρίνεται απολύτως ικανοποιητικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα σημαντικό μέρος των Θεσσαλονικέων απουσίαζε από την πόλη για τις διακοπές του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πως έπαιξε το event της μεγάλης συνάντησης των πέντε Επιταφίων του Καθεδρικού Ι. Ναού της Του Θεού Σοφίας, του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, της Ι. Μονής της Αγίας Θεοδώρας, του Ι. Ναού της Παναγίας Χαλκέων και του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου του Τρανού, στην πλατεία Αριστοτέλους, μία δράση που απέσπασε σημαντική δημοσιότητα τόσο από την τηλεόραση όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την προβολή του event». 

«Είδαμε τόσο κόσμο στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ οι πολλοί Θεσσαλονικείς είχαν ήδη φύγει για το Πάσχα. Μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που βρέθηκαν στη συνάντηση ήταν επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Μανδρίνος. Παράλληλα, τόνισε πως τα ξενοδοχεία συνέβαλαν οργανωμένα στην πληροφόρηση των επισκεπτών, μέσω ειδικών έντυπων και ψηφιακών ενημερώσεων, όπως qr codes που παρέπεμπαν σε πληροφορίες για τις διάφορες εκδηλώσεις.

Οι περισσότεροι τουρίστες, σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο, ήταν από χώρες των Βαλκανίων, ωστόσο υπήρξε και αξιοσημείωτη παρουσία επισκεπτών και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές στα καταλύματα παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Μανδρίνος, θετική δείχνει να είναι και η εικόνα που διαμορφώνεται για τον Μάιο, με τις προκρατήσεις ήδη να σημειώνουν αισθητή αύξηση συγκριτικά με τον περσινό.

Στρατηγική ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως πασχαλινού προορισμού

 

Από την πλευρά του δήμου, η πασχαλινή περίοδος αποτέλεσε την ευκαιρία για να ενεργοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο τον θρησκευτικό και πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης, «η προσπάθεια που γίνεται αναφέρεται στην καθιέρωση της πόλης ως προορισμός για το Πάσχα. Για να γίνει αυτό πρέπει να μάθουν οι ξένοι, αλλά και οι Έλληνες από άλλα μέρη της χώρας, το τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «προσπαθήσαμε να κάνουμε γεγονότα, όπως τη Λατρευτική Εβδομάδα (σ.σ. οι εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας ξεκίνησαν την Παρασκευή 4 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο του Λαζάρου 12 Απριλίου) και τη συνάντηση των πέντε Επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους, έτσι ώστε όσοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, να ζήσουν την εμπειρία του Πάσχα με την εικόνα που έχει η πόλη αυτές τις ημέρες. Έτσι ξεκινήσαμε τους θεσμούς αυτούς, διότι η Θεσσαλονίκη δεν αποτελούσε ποτέ πασχαλινό προορισμό». 

Παράλληλα, η καμπάνια «Easter in Thessaloniki» που πραγματοποιήθηκε σε εννιά χώρες και απευθύνθηκε σε αγορές του εξωτερικού -μεταξύ άλλων- σε Αγγλία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία, είχε στόχο να προσελκύσει τόσο Ορθόδοξους όσο και μη Ορθόδοξους επισκέπτες, προβάλλοντας το ιδιαίτερο πασχαλινό «χρώμα» της πόλης, αναδεικνύοντας τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης.

«Ήταν πάρα πολύ μεγάλη η κίνηση από τους ξένους επισκέπτες στην αγορά της πόλης. Επίσης είχαμε και υψηλή επισκεψιμότητα και στα μνημεία της πόλης μας. Εκτός από Ορθόδοξους επισκέπτες, είχαμε και Γερμανούς και Γάλλους, αλλά και από άλλες χώρες. Ξέραμε ότι δεν υπάρχουν πλέον και τα προβλήματα με τη Συνθήκη Σένγκεν για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, οπότε στοχεύσαμε και εκεί. Ξεκινήσαμε εγκαίρως την καμπάνια και αυτό μας βοήθησε πολύ», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.

Από το Πάσχα... στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

 

Η επιτυχία των πασχαλινών εκδηλώσεων δεν είναι αποκομμένη από τη συνολική στρατηγική που ακολουθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης για την τουριστική ανάδειξη της πόλης και σε άλλες εορταστικές περιόδους. Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με έμφαση στην εγκαίρως οργανωμένη προβολή του εορταστικού διάκοσμου, καθώς και στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση που διοργανώθηκε φέτος στον Λευκό Πύργο.

«Η εκδήλωση της Πρωτοχρονιάς διαφημίστηκε πολύ νωρίς στο εξωτερικό και το αποτέλεσμα ήταν ότι κατακλύστηκε το διαδίκτυο από τις αναρτήσεις και τα βίντεο των ξένων επισκεπτών. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για φέτος έχουμε μία εικόνα να δείξουμε προς τα έξω, έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες. Οι άνθρωποι πλέον θέλουν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον προορισμό που θα πάνε», τόνισε.

Ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη

 

Η φιλοσοφία που διέπει τον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής της Θεσσαλονίκης είναι η προσφορά μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης, «οι άνθρωποι δεν έρχονται σε έναν προορισμό μόνο για να δουν. Θέλουν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Να γευτούν, να αγοράσουν και να δουν. Αυτό προσπαθούμε να τους προσφέρουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος -σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης- δημιούργησε δύο ξεχωριστά προωθητικά σποτ για την ανάδειξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου της Θεσσαλονίκης για το Πάσχα. Το ένα επικεντρωμένο στον θρησκευτικό χαρακτήρα και το άλλο σε γαστρονομία, πολιτισμό και τοπικά έθιμα, για όλη τη γκάμα των επισκεπτών. «Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να καθιερωθεί ως ένας πασχαλινός προορισμός», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γάκης.

Ακολουθούν τα δύο σποτ:

 

 

Δημήτρης Ευαγγελίδης