Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ

07.04.2025 | 14:21
Τη διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν πλέον να καταθέτουν την υπογραφή τους, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ, παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, μέλη τη Οργανωτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος.

Από σήμερα, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα parkodeth.gr και από εκεί να συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία τους, προκειμένου να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Οι έγκυρες υπογραφές που θα προσμετρηθούν θα είναι μόνο από όσες και όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή, δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που θα τηρηθεί έτσι ώστε να γίνει εφικτή η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής τόνισαν ότι το άρθρο 134 του νόμου 4555/2018, προβλέπει πως η κατάθεση αιτήματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε δήμους και περιφέρειες γίνεται εφόσον συλλεχθεί το 10% των υπογραφών των εγγεγραμμένων στους δημοτικούς καταλόγους. Έτσι, προκειμένου να κατατεθεί αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα πρέπει να υπογράψουν τουλάχιστον 25.000 πολίτες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, εφόσον συλλεχθεί ο απαιτούμενος αριθμός των υπογραφών και κατατεθεί το αίτημα, έπειτα ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσει στην έγκριση των υπογραφών που προηγουμένως θα καταθέσει η Οργανωτική Επιτροπή. Η ταυτοποίηση των στοιχείων θα γίνει μέσω των εκλογικών καταλόγων, προκειμένου οι υπογραφές να προέρχονται αποκλειστικά από δημότες της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου οφείλει να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο συμβούλιο μέσα σε έναν μήνα από την υποβολή του. 

Η Οργανωτική Επιτροπή επισήμανε ότι η όλη διαδικασία εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θα υπογράψουν.

Το ερώτημα

 

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής τάσσονται υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ, με τη μεταφορά των μεγάλων εκθέσεων σε νέες εγκαταστάσεις στη Σίνδο.

Πιο αναλυτικά, το ερώτημα που τίθεται αφορά στο εάν συμφωνούν ή όχι οι πολίτες στο να μετατραπεί η ΔΕΘ με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο.

Συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ν. 4555/2018, αιτούμαι από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος με το παρακάτω ερώτημα: “Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;».

Σπ. Πέγκας: Ο δήμος δεν αποποιήθηκε της προσδοκίας να μεταφερθεί η ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού και να πάει στη Σίνδο

 

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ομιλητές ήταν ο Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», η  Μαρία Κέκη, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», η Ελένη Ιωαννίδου, εκπρόσωπος της Σύμπραξης-ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο και ο Κώστας Σαμδάνης, γενικός γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης οι οποίοι είναι και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πέγκας, «είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ και να γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο. Κυρίως μας ενδιαφέρει να υπάρχει συμμετοχή των δημοτών, να ακουστεί ο λόγος τους, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκης Για Όλους», υποστήριξε: «Αν υπολογίσει κανείς τη δημοτική παράταξη του δημάρχου που προεκλογικά, το 2023, μίλησε για τη μεταφορά τη ΔΕΘ εκτός του αστικού ιστού και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, καταλαβαίνει ότι δεν είμαστε μειοψηφία αλλά η πλειοψηφία. Για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος, κάλεσμα για συζήτηση μαζί με την πλευρά που υποστηρίζει την ανάπλαση και να μην καλούμε παράλληλες συζητήσεις. Ο δήμος δεν αποποιήθηκε της προσδοκίας να μεταφερθεί η ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού και να πάει στη Σίνδο».

Από την πλευρά της, η κ. Κέκη δήλωσε ότι οι Θεσσαλονικείς θα είναι οι μοναδικοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους και κάλεσε για μαζική συμμετοχή στη συλλογή των υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ.

«Εμείς θα αποφασίσουμε για το μέλλον της Θεσσαλονίκης, σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα».

Η εκπρόσωπος της Σύμπραξης-ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο, Ελένη Ιωαννίδου ανέφερε ότι με το υφιστάμενο σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ προωθείται «ένα σχέδιο real estate που θα φορτώσει το κέντρο με τσιμέντο, ρύπους και κυκλοφοριακό φόρτο. Εκλείπουν οι δημόσιοι χώροι και στη θέση τους χτίζονται ξενοδοχεία. Χρειαζόμαστε το αυτονόητο, ένα αληθινό μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης».

Ο γενικός γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, Κώστας Σαμδάνης, είπε μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλους τους πολίτες της πόλης να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, βλέποντας την εικόνα της ανάπλασης, ότι θα γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο. Το ερώτημα για εμάς δεν είναι αν η προτεινόμενη ανάπλαση θα φέρει καλύτερη εικόνα από τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης της ΔΕΘ, αλλά το τί έχει ανάγκη η πόλη. Θα είναι ιστορική αυτή η νίκη, γιατί θα είναι με τη συμμετοχή του κόσμου».

Το χρονοδιάγραμμα

 

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου γύρω από το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής τόνισαν ότι οι υπογραφές θα συλλέγονται τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι. Έπειτα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 υπογραφών, θα κατατεθεί το φθινόπωρο στο δημοτικό συμβούλιο το αίτημα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Κληθείσα να απαντήσει για το εάν υπάρχουν φόβοι στην Οργανωτική Επιτροπή, τα γεγονότα γύρω από την ανάπλαση της ΔΕΘ, να προλάβουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η κ. Κέκη ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα προλάβουμε τις εξελίξεις και δεν έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό».

Επιπρόσθετα, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής επισήμαναν ότι την προσπάθειά τους που αφορά στη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των εκθέσεων στη Σίνδο, υποστηρίζουν τουλάχιστον 50 συλλογικότητες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη γιορτή από την Οργανωτική Επιτροπή, για την έναρξη της καμπάνιας για τη συλλογή υπογραφών που αφορούν στο αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ.

Γαβριήλ Χατζηνόπουλος