Αμπελώνες Χατζησάββα: Από την καταστροφή στην αναγέννηση - Μια ιστορία πάθους για το βιολογικό κρασί στην Αλεξανδρούπολη

Ακούστε το άρθρο 8'
26.03.2025 | 08:00
Την ψυχή και το μυαλό πίσω από τους αμπελώνες και το οινοποιείο της οικογένειας Χατζησάββα στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί η Κική Χατζησάββα, βιολόγος και οινολόγος, η οποία παρά τις ζημιές που υπέστησαν τα αμπέλια της λόγω της φωτιάς στον Έβρο, δεν τα παράτησε και συνεχίζει δυναμικά την παραγωγή.

Μεγαλωμένη σε περιβάλλον που στήριζε τις βιολογικές καλλιέργειες, δεν μπορούσε να φανταστεί να καλλιεργεί κάτι διαφορετικό. Ο αμπελώνας της, που ξεκίνησε από ένα μικρό αμπέλι του πατέρα της, έφτασε να διαθέτει 70 ιδιόκτητα στρέμματα, παράγοντας κρασιά ήπιων παρεμβάσεων, με ελάχιστα πρόσθετα και σεβασμό στο περιβάλλον ενώ το 2014 δημιούργησε και το δικό της οινοποιείο.

Από την καταστροφή στην αναγέννηση

Τον Αύγουστο του 2023, οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο έπληξαν καίρια τον αμπελώνα της. Τα 70 στρέμματα αμπελιών της κάηκαν ολοσχερώς, μόλις δύο ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Οι απώλειες δεν περιλάμβαναν μόνο το φυτικό κεφάλαιο και τα μηχανήματα, αλλά και το χαμένο εισόδημα από τα σταφύλια. Παρά την τεράστια ζημιά όμως, δεν εγκατέλειψε. Μισθώνοντας 55 στρέμματα στη Χελιδόνα του Βόρειου Έβρου, προσπαθεί να διατηρήσει την παραγωγή της στην ακριτική Θράκη, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, μια διαδικασία αργή και δαπανηρή. «Η κρατική αποζημίωση δεν επαρκεί ούτε για το ένα τρίτο των εξόδων της αναμπέλωσης, γεγονός που καθιστά την προσπάθειά της ακόμα πιο δύσκολη», ανέφερε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα η κα Κική Χατζησάββα.

Οι προκλήσεις και η επόμενη μέρα

Το 2024 δεν ήταν η χρονιά που περίμενε. Αντί για 30.000 φιάλες που υπολόγιζε, εμφιάλωσε μόλις 15.000, καθώς τα νέα μισθωμένα αμπέλια χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Το 2025 φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις 20.000 φιάλες και σταδιακά να φτάσει τις 40.000-50.000 όταν επανέλθουν τα ιδιόκτητα αμπέλια της. Μεταξύ των ποικιλιών που καλλιεργεί είναι το μαυρούδι Θράκης, το merlot, το cabernet sauvignon, το ασύρτικο, η μαλαγουζιά και το βιδιανό ενώ προχώρησε και στην παραγωγή νέας ετικέτας κρασιού με την επωνυμία Symbiosis που αφορά λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί. Παρά τις δυσκολίες, η κα Χατζησάββα συνεχίζει να εξελίσσει το οινοποιείο της, προσφέροντας κρασιά που προσελκύουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών λόγω της αυθεντικότητάς τους.

Η σημασία του επισκέψιμου οινοποιείου και η εξωστρέφεια

Ένας από τους στόχους της κας Χατζησάββα είναι η ανάπτυξη του χαρακτήρα και η πιστοποίηση του οινοποιείου της ως επισκέψιμο, το μοναδικό βιολογικό στην περιοχή, έκτασης 200 τ.μ. που φιλοξενεί όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Μάλιστα, οινοτουρίστες από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, αλλά και πανεπιστήμια από την Αμερική και την Ιταλία επισκέπτονται το χώρο για workshops και γευσιγνωσίες

Παράλληλα, προσπαθεί να επεκτείνει τις εξαγωγές της, έχοντας ήδη παρουσία στην Ελβετία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι επαφές με τις ΗΠΑ, τη Δανία και τη Σουηδία έχουν παγώσει προς το παρόν λόγω της μειωμένης παραγωγής. Παρότι ο τζίρος της το 2024 κινήθηκε πτωτικά, η στήριξη από ανθρώπους της οινοποιίας, όπως ο Στέλιος Μπουτάρης, που της προμήθευσε σταφύλια 8,5 τόνων, έδωσε μια σανίδα σωτηρίας στην παραγωγή της.

One woman show με όραμα για το μέλλον

Η Κική Χατζησάββα είναι η απόλυτη ενσάρκωση της επιμονής. Από την καλλιέργεια και οινοποίηση μέχρι τις πωλήσεις, τις εξαγωγές και τη συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, κάνει σχεδόν τα πάντα μόνη της ενώ μόνο στον τρύγο έχει βοήθεια από εργάτες. Με τις δυσκολίες να μην σταματούν, συνεχίζει να αγωνίζεται για να διατηρήσει την παραγωγή της και να μεγαλώσει το οινοποιείο της, έχοντας καταθέσει αίτηση για επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αν και η πορεία της δεν είναι εύκολη, το πάθος και η αγάπη της για το κρασί όπως φαίνεται την οδηγούν μπροστά. Με όραμα, υπομονή και σκληρή δουλειά, οι Αμπελώνες Χατζησάββα δείχνουν ότι έχουν όλα τα εχέγγυα να εξελιχθούν σε ένα από τα πιο δυναμικά βιολογικά οινοποιεία της χώρας.

Δήμητρα Τάγκα