ΕΒΕΘ: Θετική η αποτίμηση των επιχειρήσεων για το 2024 - Τα «αγκάθια» που επιμένουν στο επιχειρείν

Επιχειρήσεις

19.02.2025 | 13:09
Ακούστε το άρθρο 8'
19.02.2025 | 13:09
Ακούστε το άρθρο 8'
Θετική είναι σε γενικές γραμμές η αποτίμηση των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης για το 2024 και, παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να τις ταλαιπωρούν, με κύρια το τραπεζικό σύστημα και την αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων, η πλειοψηφία προσδοκά σε μια καλύτερη χρονιά.

Όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Palmos Analysis για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με συμμετοχή 609 επιχειρήσεων, αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις (39%) δήλωσαν πως ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, μειώθηκε το ποσοστό με βάση αυτό της προηγούμενης χρονιάς που ήταν στο 47%. Το 25% αναφέρει πως ο τζίρος τους κατέγραψε πτώση έναντι 22% του 2023 και το 34% ότι παρέμεινε στάσιμος, αυξημένο ποσοστό σε σύγκριση με το 2023 (30%). Η αρνητική εικόνα για τον κύκλο εργασιών δόθηκε κυρίως από τις μικρές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ίδιο με το 2023 ήταν το ποσοστό των επιχειρήσεων (26%) που αύξησε τις θέσεις εργασίας. 

Τα προβλήματα που βασανίζουν 

Τα τρία βασικότερα προβλήματα που δήλωσαν οι επιχειρήσεις ότι αντιμετώπισαν το 2024 ήταν οι φορολογικές/ασφαλιστικές υποχρεώσεις (60%), το υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων (49%), και η αδυναμία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού (41%). Ειδικότερα, αμετάβλητη παρέμεινε η σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα (σε ποσοστό 76%) κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ενώ το 52% δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση των τραπεζών. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική στις μεγάλες επιχειρήσεις όπου το υψηλότερο ποσοστό (62% με ετήσιο τζίρο 1 εκατ. ευρώ και 54%-61% με πάνω από 10 εργαζόμενους) φαίνεται ικανοποιημένο από τις τράπεζες. Αρνητική ήταν ακόμη η αποτίμηση της φετινής εορταστικής περιόδου για το 36% των επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα του ΕΒΕΘ. 

Οι προοπτικές για το 2025 

Για το 2025, το 30% του δείγματος της έρευνας αναμένει μια καλύτερη χρονιά για την επιχείρηση τους, ενώ το 40% δεν περιμένει κάποια αξιόλογη μεταβολή. Η αισιοδοξία είναι πιο έντονη στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών, αλλά και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, πιο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (26% σε αυτές που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους), και όσες ανήκουν στο λιανικό εμπόριο (23%). 

Αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά, το 15% προβλέπει αύξηση της ρευστότητας, μειωμένο ποσοστό σε σχέση με το 2023 (18%), το 30% εκτιμά ότι θα μειωθεί και το 49% ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο κομμάτι αυτό. 

Σε ερώτηση για τις εργασίες κατασκευής του FlyOver, 7 στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν ότι βιώνουν δυσκολίες ή έχουν επιπτώσεις από τις εργασίες, με αισθητή μείωση όμως σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2024. Επιπλέον, η αξιολόγηση της μέχρι στιγμής λειτουργίας του Μετρό για την αγορά της Θεσσαλονίκης δείχνει ότι ευνοήθηκε περισσότερο το κέντρο της πόλης σε ποσοστό 30% και σε μικρότερο ποσοστό οι περιφερειακές αγορές. 

Μιλώντας για τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΘ Παναγιώτης Μενεξόπουλος, σημείωσε ότι παρατηρείται αύξηση στην ικανοποίηση της αγοράς, αλλά έχουμε τα προβλήματα που βασανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο. «Αυτό μας βοηθά ώστε να  πάμε με προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά. 

Στις μεγάλες αποκλίσεις που έχουν το λιανεμπόριο και οι μικρές επιχειρήσεις αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης επισημαίνοντας ότι συγκεντρώνουν τις δυσκολίες με ουσιαστική διαχρονική μεταβολή στο λιανεμπόριο. «Το πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις επιμένει και οι αποκλίσεις μεγαλώνουν. Πρόκειται για στοιχεία που πρέπει να μας προβληματίζουν ως προς τα μέτρα που θα εισηγηθεί το ΕΒΕΘ προς τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα», υποστήριξε. 

Σημειώνεται ακόμη ότι η έρευνα του ΕΒΕΘ παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή Ερευνών της Palmo Analysis Πασχάλη-Αλέξανδρο Τεμεκενίδη ο οποίος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις έδωσαν αρνητική αποτίμηση του 2024 αλλά τα τελευταία χρόνια κινούνται σε θετικά επίπεδα οι γενικότερες αποτιμήσεις με κάποιες διαφοροποιήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχής είναι, τέλος, η μείωση των δανειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Δήμητρα Τάγκα