Η αλήθεια είναι ότι έχουν δοθεί… δικαιώματα, αφού όσο οι μπουλντόζες δεν παίρνουν μπροστά και το έργο δεν ξεκινά τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές που αντιδρούν στην έναρξη της ανάπλασης στον υφιστάμενο χώρο και θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη μετεγκατάστασή της στη Σίνδο. Η οδηγία, πάντως, του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς είναι το ζήτημα να έχει κλείσει μέχρι τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ. Και αυτό γιατί δεν θέλει όταν «ανέβει» στην Θεσσαλονίκη τον προσεχή Σεπτέμβριο το τοπίο γύρω από αυτό το ζήτημα να συνεχίσει να είναι θολό και η πόλη διχασμένη.
Αυτήν τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί δυο «στρατόπεδα». Όσοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Έως τώρα έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον 10.000 υπογραφές, με τον Μάιο να είναι ο κρίσιμος μήνας για την τύχη του εγχειρήματος. «Φιλοδοξία μας είναι οι 25.000 υπογραφές που απαιτούνται, που είναι το 10% του εκλογικού σώματος του δήμου Θεσσαλονίκης, περίπου 23.500 υπογραφές δημοτών», επισήμανε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη για όλους» και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ, Σπύρος Πέγκας.
Έναρξη των εργασιών το 2026 «βλέπει» ο Ποζρικίδης
Στον αντίποδα βρίσκονται οι υποστηρικτές της ανάπλασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πορεύονται με τους δικούς ρυθμούς και βάσει του δικού τους χρονοδιαγράμματος. Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του εκθεσιακού φορέα, Κυριάκος Ποζρικίδης, «η πορεία της προετοιμασίας του σχεδιασμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ δεν πρόκειται να επηρεάσει τον θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως». Εκείνο που έχει ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ο κ. Πορζικίδης καθιστά σαφές ότι στην περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ της μετακίνησης της ΔΕΘ από τη σημερινή της θέση, «ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό». Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε το τελικό σχέδιο ούτε το τελικό χρηματοδοτικό μοντέλο για την έναρξη του έργου, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ποζρικίδης εμφανίζεται σίγουρος ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2026 και θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, με τη μεγάλη έκθεση του Σεπτεμβρίου να διεξάγεται κανονικά κάθε χρόνο που θα διαρκούν οι εργασίες.
«Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας»
Θέση για το θέμα πήρε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Περτζινίδης, ο οποίος τόνισε ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αποτελεί πισωγύρισμα, κάτι που έχει πληρώσει, όπως είπε, πολλές φορές η Θεσσαλονίκη. «Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, για να έχουμε μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα αλλάξουν και την πόλη και την ποιότητα της ζωής μας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του για τις συζητήσεις σε σχέση με την χωροθεσία της ΔΕΘ. Και πρόσθεσε: «Αν πάει στη Σίνδο η ΔΕΘ το κόστος θα εκτοξευτεί. Μιλάμε για μια παρθένα περιοχή στη Σίνδο. Θα πρέπει να γίνουν όλα τα δίκτυα από την αρχή. Στη ΔΕΘ υπάρχουν υποδομές. Μάλιστα ανέφερε ότι θα αντικατασταθούν και κάποιοι παλιοί αγωγοί της ΕΥΑΘ. Όλα τα έργα, τα υλικά, οι ανθρώπινες κατασκευές, γερνάνε. Στην ουσία κερδίζουμε και συντήρηση δικτύων. Άρα, αν πάμε στη Σίνδο, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Εμείς έχουμε πλέον μια γραμμή μετρό. Φανταστείτε να πάμε τη ΔΕΘ σε περιοχή που δεν έχει μετρό».
Αναζητείται τιμώμενη χώρα
Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τοπίο για την ΔΕΘ δεν είναι «θολό» μόνο σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης. Επεκτείνεται και στον θεσμό της «τιμώμενης χώρας» η οποία… αγνοείται για την 89η διοργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις απέχουν αρκετά από το να καταλήξουν σε συμφωνία, με τα χρονικά περιθώρια να αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα πιεστικά. Εάν οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, τότε πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo είναι να στραφεί σε κάποια γειτονική χώρα που να διαθέτει την ευελιξία και την εμπειρία να οργανώσει… χθες τη συμμετοχή της.
