ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

Απογοήτευση για την πασχαλινή κίνηση - Οι πληρότητες που κατέγραψαν - Ποιες περιοχές δούλεψαν

24.04.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
Η τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας ανέδειξε και φέτος τις ημέρες του Πάσχα ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι είναι μια περίοδος με αυξημένη κινητικότητα σε εκδρομές και μετακινήσεις. Ένας από τους κλάδους που εκφράζουν δυσαρέσκεια και προβληματισμό για τον όγκο της φετινής δουλειάς που είχαν, είναι αυτός των τουριστικών πρακτόρων στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχάλης Πεζίκογλου στα Μακεδονικά Νέα,η κερδοφορία του κλάδου σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 10% με 15%, καθώς ακόμη και οι δημοφιλείς προορισμοί κατέγραψαν περιορισμένες πληρότητες που κυμάνθηκαν στο 60% έως 70%.

Οι πασχαλινές μετακινήσεις αφορούν κυρίως Έλληνες και, όπως εξηγεί, ο κ. Πεζίκογλου «ο κόσμος δεν έχει χρήματα που να του περισσεύουν ώστε να διαθέσει για διακοπές. Κάθε χρόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν μειώνουν τις ημέρες. Ψάχνουν να βρουν ό,τι πιο φθηνό και το πολύ για 3 ημέρες».

Οι προτιμήσεις των εκδρομέων

 

Όσον αφορά τους προορισμούς που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, καθώς ήταν πρώτοι στις επιλογές των εκδρομέων, πρώτο αναδείχτηκε το νησί της Κέρκυρας και ακολούθησαν Σαντορίνη, Ρόδος, Πάρος και Χίος. Στα πακέτα με προορισμούς εκτός συνόρων η Ιταλία βρέθηκε πρώτη στις προτιμήσεις, δεύτερη ήταν Ισπανία και ακολούθησαν Πορτογαλία και Γαλλία – Παρίσι. Στους οδικούς προορισμούς ακριβώς για αυτό τον λόγο και καθώς οι οδικές μετακινήσεις είναι και πιο φθηνές, η Τουρκία αποτέλεσε μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, με τη Σερβία και τη Βουλγαρία να καταγράφουν πολύ μικρή κινητικότητα. 

Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία για ακόμη μια χρονιά επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί  επιλογή ως προορισμός οδικής μετακίνησης για μεγάλο αριθμό Βαλκάνιων και ειδικά την περίοδο των ημερών του Πάσχα οι ορθόδοξοι γειτονικοί λαοί ήταν αυτοί που την επέλεξαν.

Οι Έλληνες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο κόστος εκδρομής

 

Τονίζοντας το γεγονός ότι οι Έλληνες διανύουν εκτεταμένη περίοδο κατά την οποία δεν έχουν την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος μιας τρήμερης ή τετραήμερης το πολύ εκδρομής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχάλης Πεζίκογλου πραγματοποίησε στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr μια σύντομη ανάλυση κόστους. Πιο συγκεκριμένα για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος ενός πακέτου τριήμερης απόδρασης σε κοντινό οδικό προορισμό ξεκινούσε από 500 ευρώ η πιο φθηνή επιλογή, ενώ αν μεσολαβούν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται καθώς αυξάνεται στα 800 με 1.000 ευρώ. 

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Πεζίκογλου μόνο για φαγητό το οποίο αποτελεί και είδος πρώτης ανάγκης, χρειάζεται το λιγότερο 25 ευρώ το άτομο επομένως 100 ευρώ σύνολο τα 4 μέλη, τη στιγμή που πρέπει να συνυπολογιστεί ότι λόγω των ημερών το κόστος κατ' άτομο είναι ακόμη πιο αυξημένο. Σε μια εκδρομή με 3 διανυκτερεύσεις τα γεύματα είναι 6 μαζί με τα δείπνα, όπως αναφέραμε από 25 ευρώ το άτομο, σύνολο 100 ευρώ ανά γεύμα. Αν υπολογιστεί ότι τα 4 γεύματα θα είναι των 100 ευρώ και τα 2 (το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα) από 50 ευρώ ανά άτομο, μόνο για φαγητό μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 800 ευρώ. Εάν προστεθούν και τα υπόλοιπα έξοδα, το κόστος εκτινάσσεται σε επίπεδα που πολύ δύσκολα μπορεί να καλύψει ένα νοικοκυριό που βασίζεται σε έναν ή δυο μισθωτούς, καθώς τα χρήματα αυτά πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί, αφού πρώτα έχουν καλυφθεί οι πάγιες και ανελαστικές δαπάνες. Ακόμη και οι συνταξιούχοι, μια κατηγορία που παλαιότερα αποτελούσε σημαντικό αριθμό εκδρομέων, αδυνατούν πλέον να βάλουν στην άκρη χρήματα για τέτοιο λόγο. «Παλιά είχαμε τους συνταξιούχους οι οποίοι έδιναν πληρότητα στις εκδρομές. Τώρα οι συνταξιούχοι δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα», υπογραμμίζει ο κ. Πεζίκογλου, προσθέτοντας ακόμη ένα σημαντικό παράγοντα της μείωσης της κερδοφορίας των τουριστικών γραφείων.

Αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις Ιανουάριο – Φεβρουάριο 

 

Το παράδοξο με την τουριστική κίνηση στη χώρα μας είναι ότι ενώ υπάρχουν κλάδοι που καταγράφουν μείωση κερδών, την ίδια στιγμή υπάρχουν επίσημα στοιχεία που δείχνουν πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ωστόσο, το πλεόνασμα που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο 2025 είναι μειωμένο σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα πέρσι, όπως και το πλεόνασμα του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025 σε σχέση με το ίδιο χρονικά διάστημα το 2024.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Φεβρουάριο του 2025 εμφάνισε πλεόνασμα 90,0 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 121,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2024.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 0,5% κατέγραψαν το Φεβρουάριο του 2025 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 297,1 εκατ. ευρώ, έναντι 295,5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2024, ενώ αύξηση κατά 18,9% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Φεβρουάριος 2025: 207,0 εκατ. ευρώ, Φεβρουάριος 2024: 174,2 εκατ. ευρώ). 

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 1,2%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 0,8%. 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 177,5 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 237,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024. 

Αύξηση κατά 22,8 εκατ. ευρώ (3,9%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 599,3 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 82,5 εκατ. ευρώ (24,3%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 421,8 εκατ. ευρώ. 

Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 5,4%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 1,4%. 

Γιώργος Νεοχωρίτης