Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MetaChef, με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ και έτος ολοκλήρωσης το 2027, φιλοδοξεί να μετατρέψει το Metaverse σε έναν ψηφιακό χώρο εκμάθησης μαγειρικής, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των συμμετεχουσών χωρών στον τουρισμό και τη γαστρονομία.
Η ιδέα του προγράμματος προέκυψε μέσα από μια προηγούμενη συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με Πανεπιστήμιο της Κίνας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Δημοσίων Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΔΙΠΑΕ και καθηγητής Κωνσταντίνος Διαμαντάρας, οι Κινέζοι καθηγητές, με ειδίκευση στον τουρισμό, πρότειναν τη δημιουργία ενός έργου που να συνδυάζει την τουριστική βιομηχανία με την ψηφιακή τεχνολογία, αξιοποιώντας τη δυναμική του Metaverse.
Το πρόγραμμα MetaChef υλοποιείται από πανεπιστήμια και φορείς από Ελλάδα, Κίνα (Chengdu University), Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Polytechnic University), Πορτογαλία (Universidade NOVA de Lisboa), Γαλλία (Institut Paul Bocuse Ecole de Management) και Ταϊλάνδη (Chiang Mai University). Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει αποκλειστικά το ΔΙΠΑΕ μέσω του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, το οποίο αναλαμβάνει το management, τη διάχυση του προγράμματος, την τεχνολογική υλοποίηση και τη δημιουργία 3D μοντέλων.
Το MetaChef θα δημιουργήσει μια εικονική πλατφόρμα στο Metaverse, όπου θα λειτουργούν εικονικά εστιατόρια με 17 αντιπροσωπευτικά πιάτα από κάθε χώρα, εικονικά μαθήματα μαγειρικής για 3 εμβληματικά πιάτα από κάθε κουζίνα, εικονικό περιβάλλον εκπαίδευσης για σπουδαστές και επαγγελματίες, ενώ οι φοιτητές και οι καθηγητές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το πρόγραμμα, αξιολογώντας την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά του.
Η ελληνική συμμετοχή με 20 πιάτα
Η Ελλάδα συμμετέχει με 20 πιάτα, τρία από τα οποία θα παρουσιαστούν σε πλήρη μαθήματα μαγειρικής στο Metaverse. Τα τρία εμβληματικά ελληνικά φαγητά που επιλέχθηκαν είναι το γιουβέτσι μοσχαράκι με κριθαράκι, το σουβλάκι χοιρινό και η χωριάτικη σαλάτα. Τα υπόλοιπα 17 πιάτα που θα αποτυπωθούν σε 3D περιλαμβάνουν τζατζίκι, παστίτσιο, σουτζουκάκια, φασολάδα, ντολμαδάκια, μουσακάς, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, μυδοπίλαφο, ντάκος Κρητικός, γιουβαρλάκια, λουκουμάδες, μπουγάτσα με κρέμα, φάβα, καλαμαράκια τηγάνι, κολοκυθοκεφτέδες, γαριδομακαρονάδα και μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Υπάρχουν επίσης και τρία εφεδρικά πιάτα, σε περίπτωση αντικατάστασης κάποιου από τα παραπάνω όπως η σπανακοτυρόπιτα, τα κεφτεδάκια τηγάνι και τα γεμιστά λαδερά.
Ο στόχος του MetaChef
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εισαγωγή της γαστρονομικής εκπαίδευσης στο Metaverse, παρέχοντας μια immersive εμπειρία μάθησης που επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να εξασκήσουν τεχνικές μαγειρικής με εικονικά εργαλεία, να εξερευνήσουν τη γαστρονομική επιστήμη μέσα από διαδραστικά περιβάλλοντα, να ανακαλύψουν κουλτούρες μέσω της γαστρονομίας, να προετοιμαστούν για τις νέες απαιτήσεις της τουριστικής και γαστρονομικής βιομηχανίας, να έχουν πρόσβαση στη μαγειρική εκπαίδευση ανεξάρτητα από γεωγραφικούς περιορισμούς.
Ποιοι θα επωφεληθούν από το MetaChef
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάρα, στον χώρο της εκπαίδευσης θα επωφεληθούν σπουδαστές μαγειρικής, νέοι που εξερευνούν επαγγελματικές επιλογές, επαγγελματίες σεφ που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους, δάσκαλοι και εκπαιδευτές στον τομέα της γαστρονομίας ενώ στον χώρο του τουρισμού και της γαστρονομίας, οι φορείς του πολιτιστικού και γαστρονομικού τουρισμού, οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι λάτρεις της μαγειρικής και food bloggers.
Ο αντίκτυπος και η βιωσιμότητα του MetaChef
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα αποτελέσματα του MetaChef θα ενσωματωθούν σε πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση της πλατφόρμας. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, όπως ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας παγκοσμίως, καθώς όλοι οι εταίροι μπορούν να ενσωματώσουν τις καινοτομίες του έργου στις θεσμικές πολιτικές και τα στρατηγικά τους σχέδια.
Εκτός από τον εκπαιδευτικό του ρόλο, το MetaChef μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο προώθησης για επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης. Εστιατόρια μπορούν να δημιουργήσουν εικονικά καταστήματα στο Metaverse, προσελκύοντας παγκόσμιο κοινό και προβάλλοντας τη γαστρονομική τους ταυτότητα.
Το ψηφιακό μέλλον της μαγειρικής εκπαίδευσης
Το MetaChef, πέρα από μια καινοτόμο πρωτοβουλία, αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά, καθώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οργανωμένα μαθήματα μαγειρικής στο Metaverse, αποτελώντας το πρώτο βήμα προς το μέλλον της μαγειρικής εκπαίδευσης. Η Ελλάδα, μέσω του ΔΙΠΑΕ, πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της νέας εποχής της μαγειρικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας παράδοση, τεχνολογία και διεθνή συνεργασία.
Ο τρίτος και τελευταίος χρόνος του προγράμματος θα είναι αφιερωμένος στη δοκιμή της πλατφόρμας από σπουδαστές, με στόχο να αξιολογηθεί και να βελτιωθεί πριν την πλήρη ενσωμάτωσή της στην εκπαίδευση και τη βιομηχανία. Η συνεργατική φύση του έργου συνεπώς ενισχύει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για έρευνα και καινοτομία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες οργανισμούς να εξερευνήσουν νέους τομείς μελέτης ή να ενισχύσουν τις υπάρχουσες ερευνητικές ικανότητες.