Στην ψηφιακή εποχή ακαδημαϊκά ιδρύματα και υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Στο πλαίσιο αυτό και με κύριο στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει απευθύνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την υλοποίηση του έργου Επενδύσεις για τη δημιουργία, επέκταση ή αναβάθμιση υποδομών ΕΤΑΚ σε δημόσιους ακαδημαϊκούς ή ερευνητικούς φορείς στην ΠΚΜ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 13.150.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Ως προτεραιότητα έχει τεθεί ο παραγωγικός ανταγωνιστικός μετασχηματισμός της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η πρόσκληση αποσκοπεί στη δημιουργία, επέκταση ή αναβάθμιση υποδομών Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) σε δημόσιους Ακαδημαϊκούς ή ερευνητικούς φορείς. Περιλαμβάνει την κάλυψη δαπανών για προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και λογισμικού που κρίνονται απαραίτητα για την εκπόνηση ερευνητικού έργου εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και για την εκπόνηση των απαιτούμενων εργασιών μικρής κλίμακας και των εύλογων προσαρμογών για την αποτελεσματική λειτουργία τους.
Οι προτεινόμενες ερευνητικές υποδομές θα πρέπει να είναι τοπικού χαρακτήρα και να μην συμπεριλαμβάνονται στο Πολυετές Χρηματοδοτικό Σχέδιο Ερευνητικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να συμβάλουν στον στόχο της Περιφέρειας για την ενίσχυση και την αναβάθμιση του περιφερειακού ερευνητικού συστήματος, ώστε μέσω της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών ΕΤΑΚ να υπάρξει επαρκής προσφορά γνώσης και τεχνολογίας προς στις παραγωγικές επιχειρήσεις της ΠΚΜ και κάλυψη των πραγματικών αναγκών της αγοράς στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
Το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται και πρόκειται να αναβαθμίσει ψηφιακά:
-ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες
Σε δήλωση του στα «Μακεδονικά Νέα» ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νικόλαος Τζόλλας τόνισε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει σταθερά να επενδύει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ακολουθώντας τη στρατηγική που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια υπό την ηγεσία του πρώην Περιφερειάρχη και νυν Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και που συνεχίζεται δυναμικά από τη νέα Περιφερειάρχη, κα Αηδονά. Ήδη σήμερα, η Περιφέρεια παρέχει περίπου 600 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ψηφιοποιώντας παράλληλα και εσωτερικές διαδικασίες προς όφελος της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού μας. Η εντατική επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό μάς επέτρεψε να καταργήσουμε ανταποδοτικά τέλη που επιβάρυναν χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα κινητοποιούμε χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για δράσεις καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια δρομολόγησε ακόμα δύο σημαντικές προσκλήσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Η πρώτη πρόσκληση, ύψους 13,15 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τη δημιουργία και επέκταση θερμοκοιτίδων καινοτομίας και επιχειρηματικών πάρκων, με στόχο την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων. Η περίοδος υποβολής προτάσεων ολοκληρώθηκε και αναμένουμε με ενδιαφέρον τη διαδικασία αξιολόγησης και τα αποτελέσματα».
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της δεύτερης πρόσκλησης, έχει προϋπολογισμό 7.000.000 ευρώ, αφορά «Ενίσχυση ψηφιακών υποδομών δημόσιων φορέων τοπικού χαρακτήρα της ΠΚΜ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Έμφαση έχει δοθεί, στην αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης, με άμεση προτεραιότητα τον παραγωγικό ανταγωνιστικό μετασχηματισμό της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην πρόσκληση ζητήθηκε οι προτάσεις να περιλαμβάνουν την αναβάθμιση υφιστάμενων ή και την ανάπτυξη νέων δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , που αποσκοπούν:
- στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
- στη συμπλήρωση της λειτουργικότητας υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης ώστε να προστεθούν νέες λειτουργίες (ψηφιακές υπογραφές, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονικές προμήθειες, κ.ο.κ.) ή να βελτιωθεί ο βαθμός πληροφοριακής τους ωριμότητας στο επίπεδο των πλήρως ψηφιακών συναλλαγών με τους πολίτες,
- στην ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου με σκοπό να αξιοποιηθεί στη συνέχεια σε δράσεις ολοκληρωμένης τουριστικής προβολής,
- στην ψηφιοποίηση και διάθεση με όρους ανοικτής πρόσβασης δημόσιων δεδομένων,
- στην επέκταση της κάλυψης υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας και βελτίωση της διαλειτουργικότητάς τους .
Η δράση αυτή περνά σύντομα στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
Τζόλλας: «Βήματα προς το μέλλον»
Ο κ. Τζόλλας χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες αυτές βήματα προς το μέλλον. Πιο αναλυτικά πρόσθεσε πως «αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αποτελούν απλώς επενδύσεις σε υποδομές, αλλά βήματα προς ένα μέλλον όπου η καινοτομία και η τεχνολογία θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις και τους κινδύνους της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με σοβαρότητα και συνεργασία, εργαζόμαστε ώστε η Κεντρική Μακεδονία να καταστεί ένα πραγματικό κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πιστεύουμε βαθιά ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αναπτύξουμε τη νοοτροπία της αλλαγής για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών μας».