Θεσσαλονίκη: Μετ’ εμποδίων το «Σπίτι μου ΙΙ» - Η διαθεσιμότητα ακινήτων και η ευκαιρία στα προάστια

Οικονομία

18.02.2025 | 00:01
Ακούστε το άρθρο 8'
18.02.2025 | 00:01
Ακούστε το άρθρο 8'
Shutterstock
Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» στη Θεσσαλονίκη , με τη ζήτηση από πλευράς υποψηφίων αγοραστών να κινείται αυξητικά αλλά η διαθεσιμότητα ακινήτων εμφανίζεται περιορισμένη σε δημοφιλείς περιοχές όπου αναζητούν κατοικία οι ενδιαφερόμενοι, τη στιγμή που στα προάστια της πόλης υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα.

Λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και ηλικιακών κριτηρίων, υπάρχουν πολλά αιτήματα από ζευγάρια και οικογένειες στο τρέχον πρόγραμμα σε σύγκριση με το προηγούμενο, όμως η απόκτηση οικονομικά προσιτής στέγης φαίνεται πως παραμένει δύσκολη υπόθεση για τους Θεσσαλονικείς και χρειάζεται υπομονή για να βρουν την κατάλληλη κατοικία. 

Όπως ανέφερε στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Θάνος Τσουλκανάκης, «πολύ θετικά εξελίσσεται η ζήτηση των ενδιαφερομένων που μας αφήνουν τα στοιχεία τους για να τους βρούμε το ακίνητο που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες από πλευράς ιδιοκτητών οι οποίοι επιθυμούν να πουλήσουν το ακίνητό τους με αντίτιμο σε μετρητά ή με δάνειο που έχει ήδη εγκριθεί. Η καθυστέρηση της εκταμίευσης των δανείων που συνέβη στο «Σπίτι μου Ι» έχει δημιουργήσει μια «κακή» φήμη στην αγορά. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων προτιμά την άμεση πώλησή τους και όχι να περιμένουν πότε θα εγκριθεί και θα εκταμιευθεί το δάνειο του προγράμματος». 

Υπάρχει συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Τσουλκανάκη, αδυναμία σύνδεσης των δύο πλευρών (ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές) και μικρή πιθανότητα να «κουμπώσουν» προσφορά και ζήτηση. «Έχοντας την εικόνα της καθυστέρησης της διαδικασίας από το πρώτο πρόγραμμα, οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι αναφορικά με το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους τα οποία μπορεί να έχουν άμεση ανάγκη. Οι χρόνοι των διαδικασιών φαίνεται να μην έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα», εξήγησε. 

Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να προσφέρεται από το κράτος ένα οικονομικό «δώρο» σε άτομα και οικογένειες που αναζητούν μια προσιτή στέγη, αλλά θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχει όρος στο πρόγραμμα για την άμεση εκταμίευση του δανείου (για παράδειγμα εντός 30 εργάσιμων ημερών) προκειμένου να είναι δελεαστικό στην αγορά ακινήτων. 

Μια ακόμη παράμετρος που «εμποδίζει» τον ιδιοκτήτη να εντάξει το προς πώληση ακίνητό του στο «Σπίτι μου ΙΙ», είναι η εκτίμηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την τιμή του ακινήτου. «Σε πολλές περιπτώσεις μεταχειρισμένων ακινήτων, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή από την πραγματική τους αξία, όταν γίνεται η εκτίμηση από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ένα σπίτι, αξίας 300.000 ευρώ μπορεί να εκτιμηθεί για 200.000 ευρώ, γεγονός που αποτρέπει τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει στην πώληση. Από την άλλη όμως, αυτό εξασφαλίζει πιο ασφαλή δάνεια από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», υποστήριξε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Τσουλκανάκης. 

Τι συμβαίνει με το απόθεμα ακινήτων

Αναφορικά με το απόθεμα ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώνεται σε περιοχές όπως Καλαμαριά, Τούμπα όπου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για να καλύψει τη ζήτηση. Κατά τον κ. Τσουλκανάκη, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στραφούν στα προάστια της πόλης και σε περιοχές όπως Νέο Ρύσιο, Ραιδεστό, Ρετζίκι, Χορτιάτη, Καρδία, Τρίλοφο, Ασβεστοχώρι. «Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν ακίνητα που ταιριάζουν με το πρόγραμμα και είναι σε καλή κατάσταση ενώ στο κέντρο είναι παλιά, γεγονός που σημαίνει ότι χρήζουν ανακαίνισης. Πρέπει να αποκεντρωθούν δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι για να βρουν το κατάλληλο ακίνητο σε καλή τιμή και σε καλή κατάσταση. Κάποιοι αγοραστές θα ευνοηθούν, ενώ άλλοι δεν θα βρουν ακίνητο, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί το δάνειο τους», επισήμανε.  

Σχετικά, τέλος, με τα αποτελέσματα του προγράμματος και αν τελικά ευδοκίμησε ή όχι, ο κ. Τσουλκανάκης σημείωσε ότι προς το καλοκαίρι θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς εκείνη την περίοδο η αγορά ακινήτων κινείται περισσότερο. «Καλό θα ήταν όταν αποφασίζεται να υλοποιηθεί ένα θετικό για την αγορά πρόγραμμα, να καλούνται οι ειδικοί του κλάδου ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις με τα αρμόδια υπουργεία. Υπενθυμίζουμε ότι το «Σπίτι μου Ι» δεν ήταν επιτυχημένο για την κτηματαγορά», είπε καταλήγοντας.

Δήμητρα Τάγκα