Η εποχή του «δώστα όλα» τελείωσε

Ακούστε το άρθρο 8'
31.03.2025 | 19:25
Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει μπαράζ αυξήσεων στα μισθολόγια των ενόπλων δυνάμεων – που φθάνουν ακόμη και τα 5.500 ευρώ, ετησίως, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης - σε συνέχεια της αύξησης του κατώτατου μισθού, που έχει αντίκτυπο και στις αμοιβές του δημοσίου ευρύτερα, δημιούργησαν ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα ανακοίνωνε στη Βουλή το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, δείχνοντας εμπράκτως την προσήλωση της κυβέρνησής του στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων

Χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να διατυπωθούν ενστάσεις και αιτήματα δια στόματος υπουργών και βουλευτών, που για μια ακόμη φορά θα οδηγούσαν σε «αυτογκόλ». Έτσι, οι εσωκομματικές «αναταράξεις», που διαπερνούν το σύνολο των συστημικών κομμάτων – όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξαναζούν ημέρες εσωστρέφειας -  έφθασαν και στην κυβερνητική πλειοψηφία. 

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε δύο επίπεδα. Αφενός, απευθυνόμενο στους ίδιους τους ένστολους της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα υπάρξουν κινήσεις και προς εκείνους, που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Αφετέρου απευθυνόμενο στα ίδια τα στελέχη του, με αιχμηρό τρόπο, υπενθυμίζοντας ότι «ο υπουργοί γνωρίζουν ότι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι» και κάνοντας σαφές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό και όχι στη βάση δηλώσεων και επικοινωνίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να «υπερπηδήσουν» γκρίνιες και αστερίσκους και να προτάξουν τη «μεγάλη εικόνα», που περιγράφεται ως βούληση της κυβέρνησης για αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζει μια πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και με την αύξηση των εσόδων προχωρά στην ενίσχυση μισθών τόσο των δημοσίων υπαλλήλων οριζόντια, όσο και στοχευμένα σε ομάδες όπως οι γιατροί ή οι ένστολοι.

Κοινός παρονομαστής των αποφάσεων, που λαμβάνονται - κατά την κυβέρνηση - η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, «δεν θα επιστρέψουμε ούτε στη δεκαετία του ’80, ούτε στην εποχή των μνημονίων» είπε ο Παύλος Μαρινάκης, «η εποχή του "δώστα όλα" τελείωσε», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου «βλέπει» και το πλεονέκτημά του απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση πέτυχε οικονομικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, με αποτελέσματα σε όλους τους δείκτες, από τα ποσοστά ανεργίας, έως το χρέος της χώρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απαντούν κυβερνητικά στελέχη, θα αποφασιστούν και οι περαιτέρω αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας, ως αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Γι΄ αυτό το λόγο και οι αυξήσεις στους ένστολους ήταν αποτέλεσμα των εξοικονομήσεων του υπουργείου άμυνας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ατζέντα 2030», των ευρωπαϊκών αποφάσεων για τη ρήτρα διαφυγής, που δίνει τη δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας και της ανάγκης να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον φόβο αποχωρήσεων.

Ο χρονικός ορίζοντας των επόμενων ανακοινώσεων της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, προσδιορίζεται τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζοντας τη μείωση 73 φόρων, την παροχή αυξήσεων ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2023 έως σήμερα στο δημόσιο και τις στοχευμένες ενισχύσεις σε κατηγορίες, όπως το επίδομα επικινδυνότητας σε όλους τους ενστόλους ή τις παροχές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι εξετάζονται όλα τα οικονομικά δεδομένα προκειμένου να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την κατεύθυνση και το 2026, με κεντρικό μήνυμα ότι τα αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέφονται στην κοινωνία.

Δίνοντας το στίγμα της συνεχούς βελτίωσης των εισοδημάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο το υπουργείο Εργασίας, καθώς από την 1η Απριλίου ξεκινά η εφαρμογή της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, που συμπαρασύρει για πρώτη φορά και το δημόσιο. 

Πηγή: libera.gr / Λίδα Μπόλα

Λίδα Μπόλα