Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης γκρίνιας, δυσαρέσκειας και εσωστρέφειας, μόνο ως… χιούμορ αντιλαμβάνονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι το σημερινό κάλεσμα πραγματοποιείται στο Στάδιο… Ειρήνης και Φιλίας. Δυο λέξεις που αγνοούνται εδώ και καιρό μεταξύ των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Κάπως έτσι, η σημερινή Κυριακή θεωρείται από πολλούς ως η Κυριακή του μεγάλου ξεκαθαρίσματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό του κόμματος. Γι’ αυτό, θέλοντας να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις, αποφάσισε η κομματική διαδικασία να είναι μονοθεματική. Σε αυτό το πλαίσιο θα είναι ο μόνος που θα μιλήσει, αποφεύγοντας σκοπίμως να δώσει τον λόγο στους «συντρόφους» του με απώτερο σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το ΣΕΦ να μετατραπεί σε πολιτική αρένα ανταλλαγής εσωκομματικών «μαχαιρωμάτων». Γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, μια δράση που φιλοδοξεί να σημάνει την πολιτική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις.
Έτσι και αλλιώς το κλίμα ήταν βαρύ από την υπόθεση Καστανίδη και τους λάθος χειρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη. Έγινε βαρύτερο μετά την περίπτωση Πάχτα και την αναστάτωση που προκάλεσε στη Χαλκιδική, ενώ η ευθεία στήριξη που παρείχε πριν λίγα 24ωρα η Άννα Διαμαντοπούλου στις αιχμές του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έφτασε -εκ νέου- στο σημείο βρασμού και το «καπάκι» της νέας αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν απέχει πολύ από τη στιγμή που θα… εκτοξευθεί.
Πού το πηγαίνει η Άννα Διαμαντοπούλου;
Όταν τα «Μακεδονικά Νέα» ρώτησαν παλαιά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «πού το πηγαίνει η Άννα Διαμαντοπούλου», η απάντηση ήταν ότι «ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη», υπενθυμίζοντας ότι είναι πολλές οι καταγεγραμμένες φορές που η πρώην υπουργός και υποψήφια για πρόεδρος του κόμματος κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Στο επόμενο ερώτημα εάν επιδιώκει τη διαγραφή της, η απάντηση ήταν ότι «κάθε στέλεχος του κόμματος κρίνεται για τη συμπεριφορά του», αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, το ερώτημα είναι τι σκοπεύει να πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι ίδιοι πάντως έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο τελευταίος δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, πόσο μάλλον όταν επανεκλέχθηκε πανηγυρικά τον περασμένο Οκτώβριο. Επίσης δεν είναι διατεθειμένος να δώσει δαχτυλίδι διαδοχής σε κανέναν και σε καμία. «Θα το πάει μέχρι τέλους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν, μεταξύ άλλων, ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο που ο Νίκος Ανδρουλάκης δείξει την πόρτα της εξόδου σε όσους διαφωνούν με την πολιτική του, κανένας και καμία δεν θα την… περάσει γιατί γνωρίζουν ότι «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος».
Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι διαφωνούντες δεν ακολουθούν ξεχωριστό δρόμο από την «οικογένεια» του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι στηρίζουν τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας. Απεναντίας, υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν… ξενερωμένοι με τις επιλογές Ανδρουλάκη και κρατούν αποστάσεις από τον σημερινό πρόεδρο αν και τον στήριξαν ανοιχτά κατά το παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κώστας Πετρίδης που ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Ενώ πριν χρόνια έδωσε μάχες για να εκλεγεί Πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 συντάχθηκε ανοιχτά με τον Χάρη Δούκα και πλέον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά το 2028.
Γενικά η δεύτερη εκλογική περιφέρειας αποδεικνύεται «γρίφος» για το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται αδυναμία να βρεθούν «δυνατοί» υποψήφιοι βουλευτές λόγω της ισχυρής και αδιαμφισβήτητης παρουσίας του Θανάση Γλαβίνα. Ακόμα και ο Μιχάλης Πάππου λέγεται ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «μετακομίσει» από το ψηφοδέλτιο τη Β’ Θεσσαλονίκης σε αυτό της Α’ εκλογική περιφέρεια. Όχι ότι εκεί το κλίμα είναι καλύτερο, καθώς οι μετεγγραφές του Πέτρου Παππά και της Ράνιας Θρασκιά προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και γκρίνια, που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και ο μέχρι πρότινος «σίγουρος» Χρήστος Παπαστεργίου να αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να αφήσει τα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για να διεκδικήσει μια θέση στα έδρανα της Βουλής.
Τέλος, ούτε ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του αναφορικά με το αν θα δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α’ ή τη Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα και αξιολογεί όλα τα δεδομένα.