Οικονομικο Φορουμ Δελφων

Κυρ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Έχουμε μια μόνο διαφορά, την ΑΟΖ - Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά

Ακούστε το άρθρο 8'
10.04.2025 | 19:29
Ενημερώθηκε 10.04.2025 | 22:05
Eurokinissi
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, επιλύοντας τη μία και μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσά τους, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτησή του με τον Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών. Σας φέρνω ως παράδειγμα το ζήτημα της θεώρηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 7ήμερη παραμονή τους σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο από οικονομική άποψη. Όμως, την ίδια ώρα δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας - σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» προσέθεσε και επισήμανε:

«Ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».

Για τους δασμούς: Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε  τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ως προς το ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ ως προς το ζήτημα των δασμών.

Όπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «για να μιλήσω στη γλώσσα του Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει το "deal" να είναι αμοιβαία επωφελές και για τις δύο πλευρές».

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Πάντα θα υπάρχει ένα παράθυρο για διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές. Απλώς, γιατί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ σημαντικό για το καταστρέψουν. Μόνο χαμένοι θα υπάρχουν αν δεν το λύσουμε αυτό (το ζήτημα) και είμαι ικανοποιημένος που ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης στους δασμούς που είχε ανακοινώσει. Έχουμε ακόμη 10% δασμούς, αλλά είναι καλύτερα από πριν και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το εμπορικό καθεστώς μεταξύ των δύο πλευρών και να βρούμε μία συμφωνία που θα έχει κερδισμένες και τις δύο πλευρές. Θα είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό. Οπότε είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι υπάρχει χώρος να κινηθούμε και η αυτογνωσία πως ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ».

Συν τοις άλλοις, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια, για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και σε αυτόν τον τομέα ξεκινάμε με ένα σαφές προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες χώρες».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε εξαγωγέα ενέργειας, ενώ επισήμανε πως θα ήταν άδικο για τη χώρα να επιβληθούν δασμοί στα ελληνικά προϊόντα.

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη «μεταμόρφωση του ψηφιακού κράτους» και στην υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, κυρίως στον τομέα της κατασκευής Data Centers και στη χρήση ποιοτικών δεδομένων από το κράτος, κάνοντας λόγο για μια ποιοτική αναβάθμιση.

Ο πρωθυπουργός, υπό τη σκιά των εξελίξεων, στην παγκόσμια οικονομία και των δασμών του Τραμπ, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αναλύει μαζί με τον Αμερικανό συγγραφέα και επικεφαλής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στις ΗΠΑ.

Δείτε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού: