Α. Γραβανης

Οι ανασφαλείς σχέσεις μας με την Τουρκία

Ακούστε το άρθρο 8'
21.04.2025 | 08:00
Shutterstock
Είχα την ευκαιρία ανήμερα του Πάσχα να δω την εκπομπή PrimeTime του ΣΚΑΪ, και το θαυμάσιο αφιέρωμα του Κωνσταντινουπολίτη δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη για τους ομογενείς της Πόλης, που ανέδειξε σημαντικές αλήθειες για τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας. Πριν κάμποσο καιρό ήμουν κριτικός για την καθημερινή ενημέρωση μας των τεκταινόμενων στη γείτονα χώρα από τον ΣΚΑΪ, τώρα τη θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη για την αφύπνιση της κοινωνίας μας και τη συνειδητοποίηση της για το ανασφαλές μέλλον των σχέσεων μας με τη γείτονα.

Συγκλονιστική η παρουσία των ελληνικής καταγωγής Τούρκων πολιτών της Κωνσταντινούπολης: μόρφωση, ευγένεια, δημιουργικότητα, αισθητική και απαράμιλλο θάρρος. Έχουν μείνει και επιμένουν περίπου 2000 πολίτες ελληνικής καταγωγής, κυρίως μεγάλης ηλικίας. Ο παντουρκισμός και ο στρατευμένος μουσουλμανισμός που κυριαρχούν στην τουρκική εξουσιαστική ελίτ, ανεξάρτητα πολιτικού χρώματος, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την επιβίωση του ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία. Η ιστορία της αυτό δείχνει: όποιος δεν είναι Τούρκος μουσουλμάνος, είναι ελληνικής, κουρδικής, αρμενικής και τώρα εβραϊκής καταγωγής είναι ανεπιθύμητος. Η διαχρονική τουρκική πολιτική συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου ήταν και είναι εξαιρετικά σταθερή και αποτελεσματική. Η σημειολογική και επιτυχής μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Σε αντίθεση με τους Έλληνες πολίτες τουρκικής καταγωγής στην Ελλάδα που αυξάνονται και ευημερούν αγγίζοντας τις 100.000, εξαιρουμένων των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών πομακικής ή Ρομά καταγωγής.

Παντουρκισμός και ακραίος μουσουλμανισμός δεν αφήνουν καμία πιθανότητα οι δύο λαοί να συνομιλήσουν ελεύθερα και να προοδεύσουν μαζί ως ίσος προς ίσον. Η Ελλάδα με το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα κινδυνεύει με εθνική συρρίκνωση εάν δε σοβαρευτεί. Η συνειδητοποίηση του κινδύνου, η ομοψυχία, η οικονομική πρόοδος, η ισχυρή και κορυφαία άμυνα είναι οι μόνες συνθήκες επιβίωσης της. Οι τουρκικές ελίτ όλου του πολιτικού φάσματος είναι αποφασισμένες να επεκτείνουν την Τουρκία, με όποιο τίμημα. Εάν στην Ελλάδα επικρατήσουν φληναφήματα και ανευθυνότητες του τύπου, η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όλοι είμαστε αδέλφια (σε αυτό θέλει τουλάχιστον δύο να το πιστεύουν), σε 20-30 χρόνια θα είναι είτε υποτελής χώρα είτε υπό τουρκική κηδεμονία, αν δεν έχει χάσει εθνικό έδαφος.

Οι Τούρκοι δεν αστειεύονται με τους εχθρούς του παντουρκισμού. Ακόμη και για τους εσωτερικούς αμφισβητίες του: πόσοι άραγε Τούρκοι πολίτες και πολιτικοί που πιστεύουν σε μια κοσμοπολίτικη Τουρκία είναι σήμερα στις τουρκικές φυλακές όταν ζουν στη φυλακή διεθνείς κορυφαίες τουρκικές προσωπικότητες όπως οι κ.κ. Ιμάμογλου, Καβαλά και οι κορυφαίοι Κούρδοι ηγέτες; Για να ζήσουμε δίπλα τους ανεξάρτητοι και να συνομιλούμε ίσος προς ίσον, συνεργαζόμενοι και με αμοιβαίο σεβασμό πρέπει να είμαστε αδιαμφισβήτητα ισχυροί, οικονομικά, αμυντικά, πολιτικά. Βέβαια, για να πω και την ενδόμυχη μου ανησυχία, οι παρατηρούμενες πολιτικές κάποιων αναχρονιστικών κομμάτων στην ελληνική βουλή δε με κάνουν πολύ σίγουρο ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες και πολιτικοί το θεωρούν αυτό σημαντικό. Κάποιοι ίσως βολεύονται με μια μικρότερη Ελλάδα.

Ο κίνδυνος της διεθνούς αναγνώρισης των αναθεωρητικών πολιτικών των συνόρων και των διεθνών συνθηκών είναι πλέον περισσότερο από εμφανής. Τα τελευταία χρόνια απολυταρχικές δυνάμεις στη Ρωσία και Αμερική θεωρούν ότι είναι η ιστορική τους ευκαιρία να αλλάξουν και πάλι τον κόσμο προς όφελος τους. Συντονίζονται υποδόρια μεταξύ τους στη δημιουργία ενός νέου κόσμου δίχως ρυθμιστικούς διεθνείς οργανισμούς, όπου ο ισχυρός θα επιβάλει τα συμφέροντα του, αναδιατάσσοντας σύνορα και συμμαχίες. Είναι τυχαίο ότι και οι δύο σημερινές ηγεσίες Ρωσίας και Αμερικής θαυμάζουν τον Τούρκο απολυτάρχη;

Ο κίνδυνος για τις μικρές χώρες που βρίσκονται σε πολύτιμες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές περιοχές (π.χ. σπάνια μέταλλα και στοιχεία, ενεργειακές πηγές) είναι πλέον περισσότερο από εμφανής. Η Ουκρανία, η Κύπρος, η Συρία, η Γροιλανδία, ο Παναμάς, ακόμη και ο Καναδάς νιώθουν ήδη αυτήν την αναθεωρητική πολιτική. Είναι βέβαιο ότι μια μη συνειδητοποιημένη, οικονομικά ασθενής και πολιτικά ασταθής Ελλάδα θα αντιμετωπίσει υπαρξιακό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα και από το γεγονός ότι στην Ενωμένη (τρόπος του λέγειν) Ευρώπη υπάρχουν χώρες - σύμμαχοι όπως οι Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία που σε συνέργεια με τη Μ. Βρετανία ενισχύουν στρατιωτικά την αναθεωρητική Τουρκία. Η χώρα μας οφείλει να σκέπτεται και να πράττει πολιτικά και αμυντικά όπως το μικρό αλλά ισχυρό Ισραήλ, εάν θέλει να επιβιώσει.

Πηγή: Liberal/ Αχιλλέας Γραβάνης

Αχιλλέας Γραβάνης