«Να μάθεις να περιμένεις
και να περιμένεις πάντα μαθαίνοντας
και πάντα περιμένοντας να ελπίζεις
και πάντα ελπίζοντας να περιμένεις
μαθαίνοντας την πίκρα».
-Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστά και άγνωστα, θα ακουστούν στη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία στην παράσταση «1958», που σκηνοθετεί η Βαρβάρα Δουμανίδου. Στον μουσικό αυτό θεατρικό μονόλογο, ο Πέτρος Σατραζάνης ενσαρκώνει τη μορφή του μεγάλου συνθέτη, παίζει πιάνο, αφηγείται στιγμές από τη ζωή του και τραγουδά, φωτίζοντας έτσι με έναν διαφορετικό τρόπο την προσωπικότητα του σπουδαίου συνθέτη.
Ο Πέτρος Σατραζάνης
Η παράσταση, που ανεβαίνει με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, εστιάζεται σε μία από τις πιο σημαντικές και δημιουργικές περιόδους της ζωής του. Στο Παρίσι του 1958, ο νεαρός συνθέτης, ζώντας ήδη τέσσερα χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα, μελοποιεί τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου. Αναζητώντας διέξοδο από τις τραυματικές εμπειρίες της φυλακής και των βασανιστηρίων, συνθέτει μέσα σε λίγες ώρες το έργο αυτό, το οποίο επρόκειτο να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της ελληνικής μουσικής καθώς γεφύρωσε το λαϊκό με το λόγιο, το τοπικό με το οικουμενικό. Ταυτόχρονα, στο Παρίσι, ο Μίκης Θεοδωράκης αρχίζει να γράφει τα λαϊκά τραγούδια που θα σημαδέψουν μια ολόκληρη γενιά.
Η σκηνοθέτρια της παράστασης, Βαρβάρα Δουμανίδου, εξηγεί: «Πολλοί μας ρωτούν: είναι συναυλία; Είναι live; Όχι, είναι ένας θεατρικός μονόλογος. Μέσα στον θεατρικό χρόνο και χώρο ακούγονται τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Πέτρος Σατραζάνης, που ενσαρκώνει τον Μίκη Θεοδωράκη, έχει προσωπική σχέση με την οικογένεια του συνθέτη και βιώματα από τον ίδιο τον Μίκη. Είναι πραγματικά ένα ζωντανό βιβλίο για τη ζωή του».
Η σκηνοθέτρια της παράστασης, Βαρβάρα Δουμανίδου
Το 1958, μετά τις εξορίες και τις δύσκολες στιγμές της ζωής του, ο Μίκης Θεοδωράκης νιώθει για πρώτη φορά πραγματικά ελεύθερος. «Μία μέρα παραλαμβάνει με το ταχυδρομείο ένα βιβλίο με τον “Επιτάφιο” του Γιάννη Ρίτσου και μία επιστολή του ποιητή που του ζητά να διαβάσει το έργο του. Μέσα στο αυτοκίνητό του, κι ενώ βρέχει καταρρακτωδώς, ο Μίκης γράφει τη μουσική για τα οκτώ ποιήματα του “Επιτάφιου”. Αυτή η καλλιτεχνική έκρηξη έγινε η αφετηρία για μια μουσική πορεία που θα επηρεάσει και θα καθορίσει την πορεία της ελληνικής μουσικής για πολλές δεκαετίες», λέει η κ. Δουμανίδου. «Η στιγμή αυτή για τον Θεοδωράκη ήταν καταλυτική. Ήταν μια καλλιτεχνική έκρηξη, η οποία τον ώθησε να μελοποιήσει ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών, να φτιάξει τραγούδια που θα επέτρεπαν στην ποίηση να φτάσει στο μεγάλο κοινό, να την ακούσουν όλοι».
Η παράσταση δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή του 1958 αλλά «συνθέτει» το παζλ της ζωής του Θεοδωράκη, μέσα από συνεντεύξεις, προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, με τα τραγούδια του να ταξιδεύουν τους θεατές σε κάθε εποχή. Επιχειρεί έτσι να φωτίσει τον Μίκη Θεοδωράκη ως άνθρωπο και ως μία οικουμενική δύναμη που ένωνε τον ελληνισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση της μουσικής του με την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.
Συντελεστές
Κείμενο -Ερμηνεία: Πέτρος Σατραζάνης
Θεατρική απόδοση – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου
Πιάνο: Πέτρος Σατραζάνης
Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε
Φωτισμοί: Βαρβάρα Δουμανίδου – Κυριάκος Αλεξιάδης
Επιμέλεια ηχητικού τοπίου: Δημήτρης Βασιλειάδης
Γραφιστική επιμέλεια: Φωτεινή Φιλοξενίδου
Παραστάσεις:
Παρασκευή 25 Απριλίου στις 21:00
Σάββατο 26 Απριλίου στις 21:00
Κυριακή 27 Απριλίου στις 20:00
Θέατρο Αυλαία Τσιμισκή 136 (Πλατεία ΧΑΝΘ) τηλ: 2310 230013
Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά
Γενική είσοδος: 15 ευρώ, Φοιτητικό, Ανέργων, ‘Ανω των 65 ετών, 13 ευρώ
Ομαδικό εισιτήριο άνω των 10 ατόμων, 12 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices και στο ταμείο του θεάτρου Αυλαία.