Thessaloniki Odessa Classics 2025

Μουσική γέφυρα Ελλάδας - Ουκρανίας

Ακούστε το άρθρο 8'
26.03.2025 | 17:00
Η μουσική γίνεται γέφυρα πολιτισμού και φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας στο πλαίσιο του Thessaloniki Odessa Classics 2025, μια δυνατή δήλωση πολιτιστικής αλληλεγγύης και συνεργασίας σε καιρούς προκλήσεων. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη φέρνοντας στη σκηνή σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ξεκίνησε λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία έπληξε  και τα πολιτιστικα  γεγονότα, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Odessa Classics. Χάρη στη  στήριξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού  και από φέτος με τη συνεργασία τριών σημαντικών φορέων της Θεσσαλονίκης  - του Μεγάρου Μουσικής, της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου -  το  Φεστιβάλ «μετακόμισε» στην πόλη και έτσι διασώθηκε.  

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρίστος Γαλιλαίας,   το Thessaloniki Odessa Classics προσφέρει την ευκαιρία για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μουσικών φορέων της πόλης.

«Χαίρομαι που βλέπω τις εξαιρετικές σχέσεις με το ΚΩΘ και την ΚΟΘ να ενδυναμώνονται. Μέσω του ΥΠΠΟ έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε κορυφαίους καλλιτέχνες και να προσφέρουμε στο κοινό μοναδικές μουσικές εμπειρίες», παρατήρησε ο κ. Γαλιλαίας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων: «Η φιλία και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των επικεφαλής  των μουσικών φορέων του ΥΠΠΟ είναι η βάση αυτής της επιτυχίας.  Έτσι φέτος το Odessa Classics δεν διοργανώνεται μόνο από το Κρατικό Ωδείο, όπως τις δύο πρώτες χρονιές, αλλά για πρώτη φορά συνδιοργανώνεται από τρεις φορείς πολιτισμού της πόλης, όπως είπε.

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του ΚΩΘ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στην   Κοζάνη και τη  Φλώρινα. 

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο  Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Σίμος Παπάνας, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της πρωτοβουλίας, όταν η  εισβολή στην Ουκρανία απέκλεισε τη χώρα από σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα:  «Έχοντας  ήδη συμμετάσχει στο περίφημο φεστιβάλ Odessa Classics to 2020 και 2021 στην Oδησσό, πρότεινα τότε στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελλάδα να αναλάβει το βασικό μέρος του φεστιβάλ, που ήταν ήδη προγραμματισμένο για το 2022. Σε αυτό το αίτημα, η Υπουργός Πολιτισμού,  Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε άμεσα και με ενθουσιασμό και έτσι είχαμε την πρώτη παρουσίαση του Odessa Classics στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, διανύοντας ήδη στην τρίτη χρονιά που το Odessa Classics είναι μεν εξορισμένο από την φυσική του έδρα, αλλά έχει καταστεί ένας διεθνής θεσμός με παρουσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, φτάνουμε στην τρίτη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, με την συνεχιζόμενη και γενναιόδωρη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού».

Ο Ουκρανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Yevhen Shkvyra, αναφέρθηκε στις στενές  ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, θυμίζοντας ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την ελληνική κοινότητα της Οδησσού.

«Οι σχέσεις φιλίας των δύο χωρών είναι βαθιές και αδιαμφισβήτητες. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία και συνεχίζει να το κάνει μέσω του Φεστιβάλ. Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που μας παρέχετε», ανέφερε.

Το πρόγραμμα

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025,  στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  θα γίνει γκαλά όπερας με προσκεκλημένους τον  Γάλλο βαρύτονο  Ludovic Tézier, τη Γαλλίδα σοπράνο Cassandre Berthon και τον  Ισπανό μαέστρο Jordi Bernàcer.

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, στις  20.30 στο ΜΜΘ (Μ1)  θα γίνει το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Modes &  Moods -  Τρόποι και διαθέσεις»  με τη  συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη  και του Dimitris Kalantzis Quintet. 

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, στις 19.30 σειρά έχει ένα  ντουέτο  για βιολί και  πιάνο. O Ουκρανός πιανίστας και ιδρυτής του Odessa Classics  Alexey Botvinov συμπράττει με τον Έλληνα βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή, και με την ευκαιρία της πρώτης επί σκηνής συνάντησής τους επιλέγουν να τιμήσουν τον Valentin Silvestrov με τις Μελωδίες των Στιγμών - Κύκλος ΙΙΙ και τον Μίκη Θεοδωράκη με τη Σονατίνα αρ. 1. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα  Fratres του Λετονού Arvo Pärt  και  Σονάτα του Γάλλου César Franck.

Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, στις 19.30  θα γίνει συναυλία στην αίθουσα Τελετών ΑΠΘ με το σύνολο Thessaloniki-Odessa Classics String Ensemble,  ένα συνδυαστικό project που αποτελεί μέρος της Odessa Classics Symphony Orchestra. Την Ορχήστρα απαρτίζουν Ουκρανοί μουσικοί που διαμένουν επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον εξάρχοντα  βιολονίστα Yevgeniy Kostrytskyy, το σύνολο παρουσιάζει ένα πλούσιο   πρόγραμμα συμπράττοντας με δύο ακόμη διεθνώς αναγνωρισμένους σολίστ: τον Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov και τον Ιταλό κλαρινετίστα Claudio Mansutti.

  

Χρύσα Νάνου