Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν αμοιβαίο δασμό 26% στην Ινδία, καταφέροντας πλήγμα στις ελπίδες της χώρας της Νότιας Ασίας για ανακούφιση στο πλαίσιο της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο δασμός είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε στο Reuters ο Κόλιν Σαχ, διευθύνων σύμβουλος της Kama Jewelry, μιας από τις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες διαμαντένιων κοσμημάτων της Ινδίας. «Είναι αρκετά σοβαρός και θα επηρεάσει τις εξαγωγές».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος κόμβος παγκοσμίως για την κοπή και το γυάλισμα διαμαντιών, διαχειριζόμενη εννέα στα 10 διαμάντια που επεξεργάζονται παγκοσμίως.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 30,4% των ετήσιων εξαγωγών πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων της Ινδίας ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι πολύτιμοι λίθοι και τα κοσμήματα αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγή της Ινδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη μηχανική και τα ηλεκτρονικά αγαθά, και ο κλάδος απασχολεί εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα της Νότιας Ασίας.
Ο τομέας έχει ήδη πληγεί τους τελευταίους μήνες από την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% στα 32,3 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2023-24 (Απρίλιος-Μάρτιος).
Μια μακροπρόθεσμη διμερής εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να απαλύνει το πλήγμα, δήλωσε ο Σαχ.
Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίτευξη μιας πρόωρης εμπορικής συμφωνίας.
«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι η Ινδία θα μπορούσε να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Έτσι, πρέπει απλώς να περάσουμε αυτή τη δύσκολη φάση για λίγο ακόμη», δήλωσε ο Σαουνάκ Παρίκ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Εξαγωγών Πολύτιμων Λίθων και Κοσμημάτων (GJEPC).