Ειδικότερα, η Χένα Βίρκουνεν, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την τεχνολογία, παραχώρησε συνέντευξη στο Politico και τόνισε ότι: «Το τοπίο της ασφάλειάς μας είναι πολύ ανησυχητικό».
«Όταν εξετάζουμε τις απειλές για την ασφάλειά μας, βλέπουμε ότι είναι πολύ πιο διασυνοριακές στις μέρες μας και είναι επίσης πολύ ψηφιοποιημένες», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «μια εθνική αντίδραση μόνο δεν είναι αρκετή».
Η Βίρκουνεν παρουσίασε την Τρίτη στο Στρασβούργο πρόταση της Επιτροπής για την παροχή περισσότερων πόρων στην επιβολή του νόμου. Το έγγραφο στρατηγικής πρότεινε την αύξηση του προσωπικού του οργανισμού Frontex της ΕΕ για τα σύνορα σε 30.000 άτομα. Επί του παρόντος προβλέπεται να διαθέτει 10.000 μόνιμο προσωπικό μέχρι το 2027.
Η στρατηγική, η οποία είναι ένα ευρύ σχέδιο και όχι ένα σύνολο συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων, ακολουθεί δύο άλλες πρόσφατες προτάσεις για την άμυνα και την ετοιμότητα που έδειξαν πώς η ΕΕ δίνει όλο και περισσότερη σημασία στην άμυνά της.
Επίσης, η Επιτροπή ζήτησε να δοθούν περισσότεροι πόροι στην αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ, την Europol, και να της ανατεθεί η καταπολέμηση των υβριδικών απειλών.
Σημειώνεται ότι, οι υβριδικές επιθέσεις υπάρχουν σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ εγκληματικής και κρατικής δραστηριότητας και αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση των κοινωνιών με στόχο κρίσιμες υποδομές με φυσικές επιθέσεις ή κυβερνοεπιθέσεις ή με τη διακίνηση φόβου και σύγχυσης μέσω εκστρατειών πληροφόρησης.
Η Ρωσία «βομβαρδίζει» την Ευρώπη με τέτοιες επιθέσεις από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Ένα ανώτερο στέλεχος του ΝΑΤΟ δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι σύντομα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικές καταστροφές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα έχουν επίσης μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα.
Πολλές Αρχές επιβολής του νόμου «έχουν μείνει πολύ πίσω ... όσον αφορά στα ψηφιακά εργαλεία», δήλωσε η Βίρκουνεν.
«Όλο και περισσότερο, τα εγκλήματα συνδέονται με τις τεχνολογίες και χρησιμοποιούνται ψηφιακές πλατφόρμες ... Νομίζω ότι η αστυνομία και οι Αρχές επιβολής του νόμου χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον ψηφιακό κόσμο».
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά είναι πιθανό να αναστατώσουν τους υπέρμαχους της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, επειδή οι χώρες μέλη της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το αν οι ιδιωτικές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp και το Signal, θα πρέπει να αναγκαστούν να παραδίδουν τις συνομιλίες των ανθρώπων στην αστυνομία.
Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει το ίδιο μέσω άλλων νομικών μηχανισμών μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, αν και η Βίρκουνεν επέμεινε ότι η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων θα προστατευθεί.