Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια «εκρηκτική» ομιλία διάρκειας 60 λεπτών στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, αποκάλυψε την επιβολή αυστηρών δασμών που αφορούν πολλές χώρες και προϊόντα, με την Αμερική να αναλαμβάνει έναν «οικονομικό πόλεμο» που θα επηρεάσει παγκόσμιες οικονομίες και σχέσεις.
Οι αντιδράσεις των ηγετών των χωρών που επηρεάζονται από τα νέα δασμολογικά μέτρα του προέδρου Τραμπ ήταν άμεσες και ποικίλες.
Γαλλία: Έτοιμοι για εμπορικό πόλεμο με τον «άρχοντα του κόσμου» Τραμπ
Καταρχάς, σφοδρή επίθεση, στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ για τους δασμούς εξαπέλυσε το Παρίσι, προειδοποιώντας για χρήση του «ευρωπαϊκού μπαζούκα» στις Big Tech.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριφέρεται σαν να είναι ο «άρχοντας του κόσμου», με «ιμπεριαλιστικές τάσεις» τόνισε το πρωί η Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφί Πριμά.
«Είμαστε έτοιμοι γι αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», διεμήνυσε.
Η Γαλλία θα αντιδράσει μαζί με την Ευρώπη στους δασμούς Τραμπ, τονίστηκε. Η Γαλλίδα αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι μπορεί να γίνουν στόχος οι ψηφιακές υπηρεσίες (σ.σ Google, Meta κλπ) σε αντισταθμιστικούς δασμούς.
«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε για τους δασμούς Τραμπ, πιθανότατα θα υπάρξει μια πρώτη απάντηση στα μέσα Απριλίου, και μετά μια δεύτερη στα τέλη Απριλίου», σημείωσε.
«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι οι δασμοί Τραμπ θα έχουν υφεσιακό αντίκτυπο σε συγκεκριμένους κλάδους», επισήμανε.
Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου κάνει επίσημη επίσκεψη, έκανε διάγγελμα για τους τελωνειακούς δασμούς, προειδοποιώντας σε δραματικό τόνο για τις συνέπειες που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία, στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις.
I would like to speak to my fellow Europeans ↓ pic.twitter.com/h00KZ1McsY
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 3, 2025
Συγκεκριμένα, για τη φον ντερ Λάιεν, «η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για καθολικούς δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι βαθύτατα για την επιλογή αυτή. Ας είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τις τεράστιες συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει πάρα πολύ. Η αβεβαιότητα θα διογκωθεί και θα πυροδοτήσει άνοδο περαιτέρω προστατευτισμού. Οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επίσης για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες υπόκεινται τώρα σε μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενώ ταυτόχρονα η Ευρώπη θα παρουσιάσει την ανταπόδοση. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από την αρχή, ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Ολοκληρώνουμε ήδη μια πρώτη δέσμη αντιμέτρων ως ανταπόδοση στους δασμούς στον χάλυβα. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις μας, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Θα παρακολουθούμε επίσης στενά τις έμμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δασμοί, διότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στην αγορά μας».
Η Κίνα υπόσχεται «να ανταποδώσει»
Η Κίνα, μία από τις χώρες που επηρεάζεται περισσότερο από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς, υπόσχεται να προχωρήσει σε αντίποινα.
Συγκεκριμένα, να ακυρώσει αμέσως τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε την Τετάρτη (02/04) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παροτρύνει η κυβέρνηση της Κίνας, καλώντας σε «διάλογο», καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Ιαπωνία: Η επίθεση των ΗΠΑ παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Με τη σειρά της, η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε την Πέμπτη (03/04) ότι η επίθεση που εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ύψους 24% στα προϊόντα της χώρας πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και διμερή συμφωνία των δυο κρατών για το εμπόριο.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Γιότζι Μούτο ανέφερε ότι το Τόκιο πληροφόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρίσκει τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς».
«Γνωστοποίησα ότι τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και παρότρυνα εκ νέου έντονα την Ουάσιγκτον να μην τα εφαρμόσει σε βάρος της Ιαπωνίας», είπε ο κ. Μούτο στον Τύπο, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Χάουαρντ Λάτνικ, προτού κάνει ανακοινώσεις ο πρόεδρος Τραμπ.
Η Βρετανία δεν θέλει να ανταποδώσει
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους, δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.
«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι, το Λονδίνο - συγκριτικά - είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί που αναγγέλθηκαν στα βρετανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι εξ όσων ανακοίνωσε.
Η Ιρλανδία συνηγορεί υπέρ «αναλογικής» αντίδρασης της ΕΕ στις ΗΠΑ
Ταυτόχρονα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε την Τετάρτη πως «λυπάται βαθιά» για τους τελωνειακούς δασμούς 20% που αναγγέλθηκε πως θα επιβάλλονται στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν κατά τρόπο «αναλογικό».
«Κάθε ενέργεια πρέπει να είναι αναλογική και να έχει στόχο να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων μας και των πολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Η Ιρλανδία, η οποία φιλοξενεί τις έδρες στη Γηραιά Ήπειρο πολλών μεγάλων αμερικανικών ομίλων, τομέων όπως η τεχνολογία ή η φαρμακευτική βιομηχανία, καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ από όλα τα άλλα κράτη-μέλη εξαιτίας της ιδιαιτερότητας αυτής.
Για «λανθασμένο μέτρο» μιλά η πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι την Τετάρτη μέσω Facebook.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.
Επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από τον διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ λέει ότι είναι «απαραίτητο να δράσουμε με σκοπό και με δύναμη».
Ο Άντονι Αλμπανέζε της Αυστραλίας λέει ότι «αυτή δεν είναι η πράξη ενός φίλου».
Ο εκτελών χρέη προέδρου της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-Σου λέει ότι «ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος έχει γίνει πραγματικότητα».
Τέλος, η Κάριν Κέλερ-Σούτερ της Ελβετίας λέει ότι η χώρα «θα καθορίσει γρήγορα» τα επόμενα βήματά της.