ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

Από τα βραβεία ασφάλειας του 2020 στην εφιαλτική έκρηξη του 2025

Ακούστε το άρθρο 8'
26.03.2025 | 11:00
Τροχαία και Αλκοόλ / Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Βαρύς αποδείχθηκε και αυτή την εβδομάδα ο φόρος αίματος πολιτών οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε ένας 60χρονος οδηγός υπό την επήρεια μέθης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με έτερο ΙΧ σκοτώνοντας επί τόπου μια 50χρονη μητέρα δύο παιδιών, η συγκλονιστική ιστορία στη Λακωνία όπου μια 15χρονη πνίγηκε όταν το αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε στο οποίο επέβαιναν και οι γονείς της κατέληξε σε αρδευτικό κανάλι βάθους 4 μέτρων. 

Επίσης το Σάββατο (22/3) το βράδυ βουλευτής απέτρεψε σοβαρό τροχαίο όταν οδηγός ΙΧ έκανε... 8άρια στην οδό Ωραιοκάστρου και κατά τον έλεγχο που της έγινε αποδείχθηκε ότι τόσο η ίδια όσο και ο συνοδηγός της, είχαν καταναλώσει αλκοόλ, ενώ το βράδυ της Κυριακής (23/3) 28χρονη η οποία στο παρελθόν είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, καθώς το ΙΧ που οδηγούσε συγκρούστηκε αρχικά με διερχόμενο δικυκλιστή (ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε) και στη συνέχεια με σταθμευμένο αυτοκίνητο. 

Την ίδια ώρα, οι αριθμοί των καθημερινών ελέγχων που διεξάγονται από την Τροχαία και ο αριθμός των ατόμων που συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω να οδηγούν χωρίς άδεια οδήγησης πραγματικά σοκάρουν. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το Σάββατο οι παραβάτες οδηγοί οι οποίοι συνελήφθησαν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα στη Θεσσαλονίκη έφτασαν τους 16, ενώ το αμέσως επόμενο 48ωρο, ήτοι Κυριακή (23/3) και Δευτέρα (24/3) ο αριθμός των συλληφθέντων αυξήθηκε στους 23. 

«Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση»

«Σ' ότι αφορά το αλκοόλ, ενώ οι Έλληνες δεν είναι ένας λαός που πίνει όπως οι βόρειοι, εντούτοις στους οδηγούς δεν έχει γίνει ακόμη συνείδηση, πως "όταν πιάνουμε το τιμόνι δεν πρέπει να έχουμε καταναλώσει ούτε σταγόνα". Αυτό το "δεν πειράζει ένα ποτηράκι ήταν μόνο" που πολλοί αναφέρουν στις απολογίες τους, μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο. Διότι ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόμαστε, το αλκοόλ μπορεί να μας επηρεάσει. Ακόμη κι ένα ποτήρι μπορεί να αποδειχθεί αρκετό», σημειώνει στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων (ΙΟΑΣ) "Πάνος Μυλωνάς", Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά. 

«Γι' αυτό κι εμείς συνιστούμε, μηδενική κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση. Και γι' αυτό κάνουμε και τις εκστρατείες ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έρχονται σε αυτές τις εκδηλώσεις γιατί δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ με αλκοτέστ και θέλουν να το δοκιμάσουν;» προσθέτει η κα. Μυλωνά. 

Μετά την πανδημία τα δυστυχήματα πήραν την ανιούσα 

Σύμφωνα με έρευνα του ETSC (European Transport Safety Council) είναι χαρακτηριστικό πως το 2020 στην Ελλάδα σημειώθηκαν 579 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα, γεγονός που εκείνη την εποχή συνιστούσε μείωση της τάξεως του 54% σε σχέση με το 2010.

Την περίοδο της πανδημίας που κορυφώθηκε εκείνη την ίδια χρονιά, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με το 2019. Η Ελλάδα, ήταν η μόνη χώρα στην ΕΕ που όχι μόνο πέτυχε αλλά και ξεπέρασε τον στόχο της μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% μέσα στη δεκαετία 2010 - 2020. 

Μάλιστα εκείνες οι επιδόσεις είχαν χαρίσει στη χώρα μας το ETSC Road Safety PIN Award, αν και οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα, ήταν 54, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος από τον μ.ο. της ΕΕ που ήταν 42. 

Από τότε, όπως μαρτυρούν άνθρωποι που ασχολούνται με τον τομέα της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας, τα ποσοστά αυξάνονται διαρκώς αντί να μειώνονται. 

Για παράδειγμα το 2023 ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού αυξήθηκε στους 61, ενώ ο μ.ο. για την ΕΕ είναι 46 κάτι που σημαίνει ότι σε επίπεδο οδηγικής ασφάλειας η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ένδομη θέση από το τέλος πάνω από Πορτογαλία (62), Κροατία (71), Λετονία (76), Βουλγαρία (81) και Ρουμανία (81), αλλά πολύ πιο κάτω από τη Νορβηγία (20) και την Σουηδία (22). 

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 25% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε ολόκληρη την ΕΕ, σχετίζονται με το αλκοόλ. Για την ακρίβεια είναι μία από τις τρεις κύριες αιτίες, με την υπερβολική ταχύτητα και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας να ακολουθούν. Υπολογίζεται ότι περίπου 6.500 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν όλοι οι οδηγοί τηρούσαν τον νόμο για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. 

«Τούτο σημαίνει ότι περίπου 1/4 θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ ενώ 1/3 στην υπερβολική ταχύτητα. Γι΄αυτό και είχαμε αναδέιξει το θέμα με τη συσκευή που χρησιμοποιούν στη Σουηδία τόσο στα μεγάλα οχήματα όσο και στα σχολικά που το όχημα δεν παίρνει μπροστά, εάν ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ. Στο εξωτερικό εάν κάποιος συλληφθεί να οδηγεί έχοντας πιει, του παίρνουν το δίπλωμα και την άδεια ή τον αφήνουν σε περίπτωση που χρησιμοποιεί αυτή τη συσκευή και τον παρακολοθούν», λέει η κα. Μυλωνά.

Το 50% των οδηγών που προκαλούν τροχαία είτε έχουν καταναλώσει αλκόολ, είτε έχουν κάνει χρηση ναρκωτικών 

Για αναποτελεσματικότητα των ελέγχων, των μέτρων αλλά και των ποινών έκανε λόγο μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr το μέλος του ΔΣ του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα (SOS Τ.Ε.), Μανώλης Σταυρουλάκης, ο οποίος επίσης στο παρελθόν έχει χάσει συγγενικό του πρόσωπο σε τροχαίο. 

«Από το 2020 κι έπειτα, έχουμε κάθε χρόνο αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, γιατί αντιμετωπίζονται με τελείως αναποτελεσματικά μέτρα. Εμείς φωνάζουμε χρόνια τώρα κι έχουμε θέσει τρια - τέσσερα θέματα τα οποία προσπαθούμε να πείσουμε την Πολιτεία να τα ακολουθήσει. Για παράδειγμα το θέμα του αλκοόλ. Πώς αντιμετωπίζεται από τις άλλες χώρες; Διανοείται ο πολίτης να πιει και να πάρει το ΙΧ του; Όχι, είναι αδιανόητο να συμβεί. Γιατί; Διότι υπάρχει αυστηρή νομοθεσία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρουλάκης. 

Οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ; Κατάσχεση αυτοκινήτου

«Το να αφαιρείς το δίπλωμα από κάποιον δεν λέει και τίποτα. Θα οδηγήσει και χωρίς δίπλωμα. Άρα λοιπόν, χρειάζεται μία ποινή την οποία ο παραβάτης θα την καταλαβαίνει. Να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το αμάξι του χωρίς να έχει δίπλωμα. Και δεν μιλάω μόνο για φυλάκιση. Μιλώ για κατάσχεση του αυτοκινήτου. Οι περισσότεροι που οδηγούν και συλλαμβάνονται χωρίς δίπλωμα είναι γιατί τους τα έχουν πάρει για άλλες παραβάσεις. Η κατάσταση ωστόσο, δεν διορθώνεται», εξηγεί το μέλος του SOS T.E. 

«Γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αναφέρουν πως το 35% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλονται σε οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια μέθης, ενώ ένα 15% έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών; Άρα λοιπόν η ζωή μας στο οδικό δίκτυο, παίζεται κορώνα - γράμματα ανά πάσα στιγμή.  Δείτε τι γίνεται και με τη δικαιοσύνη. Οι κύριοι αυτοί, σκοτώνουν άνθρωπο και παραπέμπονται για πλημμέλημα τη στιγμή που ο 290Α του νέου Κώδικα αναφέρει ρητά ότι αυτού του είδους οι πράξεις θεωρούνται κακουργήματα. Κι όμως περνούν από αυτόφωρο και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι για ξαναπιάσουν το τιμόνι. 

Δείτε τι γίνεται και με το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη. Εδώ και χρόνια ζητάμε να μειωθεί μέσα στον αστικό ιστό στα 30 χιλιόμετρα/ώρα. Φέτος έρχεται η αλλαγή του ΚΟΚ και τι μας λέει; Ότι ναι, μειώνεται το όριο στα 30 χλμ/ώρα αλλά μόνο στους μονοδρόμους. Και θα έχει και μεταβατικό στάδιο ο νόμος αυτός, διότι ο Έλληνας οδηγός δεν έχει μάθει να κινείται με χαμηλές ταχύτητες. Με λίγα λόγια η Πολιτεία δεν θέλει να ξεβολέψει τον πολίτη, ο οποίος θέλει να πίνει το ποτό του και στη συνέχεια να βάζει στο αυτοκίνητο ολόκληρη την οικογένειά του και να επιστρέφει σπίτι», συμπλήρωσε ο κ. Σταυρουλάκης.

Άλιμος: 160 παραβάσεις του κόκκινου σε μια ημέρα  

Όπως αναφέρει το μέλος του ΔΣ του SOS T.E. κατά τη διάρκεια δράσης που αναπτύχθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Άλιμο καταγράφηκαν σε έναν και μόνο φωτεινό σηματοδότη 160 παραβάσεις μέσα σε ένα 24ωρο. 

«Με λίγα λόγια οι άνθρωποι αυτοί είναι εν δυνάμει δολοφόνοι, εγκληματίες. Πώς πρέπει άραγε να τους αντιμετωπίσουμε; Δεν πρέπει να υποστούν μια ποινή για την πρόληψη τέτοιου είδους παραβάσεων που στοιχίζουν ζωές; Ξέρετε τι σημαίνει να χάνεις άνθρωπο από τροχαίο; Ξέρετε τι σημαίνει ένας βίαιος, άδικος και παράλογος θάνατος; Εμείς σαν κοινωνία σαν πολίτες δεν πρέπει να δράσουμε όταν βλέπουμε ότι ένας αλκοολικός πιάνει το τιμόνι; Όλα ξεκινούν από τους κανόνες. Όταν δεν υπάρχουν κανόνες, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».  

Θωμάς Καλέσης