Τα πιο πρόσφατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν οδηγήσει σε αγανάκτηση και αδιέξοδο πολλούς επαγγελματίες είναι, η επί σχεδόν μια εβδομάδα διακοπή της τηλεφωνικής σύνδεσης και της γραμμής του διαδικτύου. Αποτέλεσμα, η αδυναμία ολοκλήρωσης συναλλαγών με σύγχρονο τρόπο, όπου απαιτούνται ψηφιακά εργαλεία όπως μέσω μηχανήματος POS, άρα χαμένα έσοδα καθώς πλέον μεγάλη μερίδα καταναλωτών δεν χρησιμοποιεί μετρητά για τα ψώνια της και κάρτα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αυτό συμβαίνει εάν ο υποψήφιος πελάτης... καταφέρει να προσεγγίσει το κατάστημα, καθώς υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα προσβασιμότητας, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, στις επιχειρήσεις επί των οδών Μενεξέ και Σολωμού, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος ατυχήματος για όποιον το επιχειρήσει.
Επαγγελματίες καταγγέλλουν
Σε επιστολή – καταγγελία των επαγγελματιών της αγοράς Καπάνι επί των οδών Μενεξέ και Σολωμού, προς τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκο Μερελή, την οποία συνυπογράφουν περισσότεροι από 20 επαγγελματίες, αναφέρουν τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του έργου το οποίο όπως υποστηρίζουν, παραμένει ημιτελές εδώ και τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή, τονίζουν ότι η μη ολοκλήρωσή του έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο στους επαγγελματίες της περιοχής, όσο και στο ευρύτερο κοινό, επηρεάζοντας αρνητικά την εμπορική δραστηριότητα και την προσβασιμότητα στον χώρο.
Ιδιοκτήτης πολύ γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου εξετάζει τρόπους δια της νομικής οδού ώστε να διεκδικήσει διαφυγόντα έσοδα, καθώς λίγες ημέρες πριν από την περίοδο του Πάσχα, όταν παραδοσιακά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ολιγοήμερες αποδράσεις και πακέτα διάφορων προορισμών, η επιχείρηση έμεινε χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία.
Το ΕΕΘ απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Στέλιο Αγγελούδη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, όπου παραθέτει την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητά από τον δήμαρχο να πραγματοποιηθεί μια επιτόπια αυτοψία, όπως και μια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των πλευρών που εμπλέκονται στο έργο, για την εξεύρεση λύσης προς όφελος της αγοράς, των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτή και της πόλης, καθώς το Καπάνι αποτελεί την καρδιά του ιστορικού κέντρου.
Το έργο και οι προσδοκίες
Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των υποδομών στην ιστορική κεντρική αγορά Καπάνι, ήταν ζητούμενο ετών, για τους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν την επιχείρησή τους σε αυτή, αλλά και για τις χιλιάδες κόσμου, που επί δεκαετίες πραγματοποιεί τα ψώνια ολόκληρου του νοικοκυριού από αυτή.
Το φως στο τούνελ φάνηκε όταν μπήκαν οι υπογραφές για το έργο. Τη σύμβαση για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο Καπάνι υπέγραψε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2022, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του τότε Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδη.
Το έργο, με δικαιούχο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδικαιούχο τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ), είναι προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο οποίο υπήρχε δήλωση του κ. Ζέρβα,η ολοκλήρωση του αναμενόταν σε 18 μήνες, ώστε όπως εξηγούσε «ένα έργο περίπου δύο εκατ. ευρώ θα δώσει μια άλλη εικόνα σε μια ιστορική αγορά της πόλης και θα κάνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης -είτε εμπορικό είτε τουριστικό- πολύ ελκυστικότερο».
Οι 18 μήνες πέρασαν τον Μάρτιο του 2024 και βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2025 με το έργο ημιτελές και σύμφωνα με τους καταστηματάρχες της αγοράς, εκτός των προαναφερόμενων, τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στο δίκτυο αποχέτευσης, με συνέπεια να μετατρέπεται η περιοχή κυριολεκτικά σε λασπότοπο.
Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική και μιλάει από μόνη της.
Οι ιδιαιτερότητες των καταστημάτων που λειτουργούν στο Καπάνι επιβάλλουν ένα πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο. Επί παραδείγματι τα καταστήματα πώλησης θαλασσινών. Με την ολοκλήρωση του καθημερινού ωραρίου λειτουργίας πρέπει οι πάγκοι με τα ψάρια και τα θαλασσινά να καθαριστούν και να πλυθούν καλά με μεγάλη ποσότητα νερού. Επομένως αυτή η ποσότητα νερού κάπου πρέπει να διοχετευτεί, ώστε να μην δημιουργηθούν όγκοι λάσπης. Παράλληλα, ο φόβος έντονης βροχόπτωσης. Εάν το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο δεν δύναται να απορροφήσει τα κυβικά νερού που θα πέσουν, δημιουργείται μια προβληματική κατάσταση που αποτρέπει τον καταναλωτή να προσεγγίσει τα καταστήματα της αγοράς.
Κ. Μερελής: «Δεν μπορώ και δεν πρόκειται να σιωπήσω μπροστά στην κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών της αγοράς Καπάνι»
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) κ. Κυριάκος Μερελής σε δήλωσή του στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τόνισε: «Ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τον φορέα ενίσχυσης της αγοράς και των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά Καπάνι, λόγω της εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Καπάνι. Το πλήθος καταγγελιών που έχουμε λάβει ως φορέας για τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο διαπίστωσα και ο ίδιος με επιτόπια αυτοψία, όσο φυσικά μπόρεσα να περιηγηθώ στο σημείο, λόγω των εργασιών. Αυτή τη στιγμή οι καταστηματάρχες της οδού Μενεξέ δεν μπορούν να δουλέψουν.
Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, έχουν πλήξει την αγορά. Παράλληλα, η πρόσβαση στα καταστήματά τους είναι πολύ δύσκολη και ενέχει κίνδυνο ατυχήματος, ενώ επί σχεδόν μια εβδομάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα διακοπής των τηλεπικοινωνιών τους και του ίντερνετ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αδυναμία συναλλαγής με σύγχρονο ψηφιακό τρόπο μέσω τερματικών POS. Την ίδια στιγμή εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιεί ο εργολάβος του έργου, κόπηκε κεντρική γραμμή τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΕΘ, δυσχεραίνοντας την εξυπηρέτηση των μελών του. Δεν μου αρέσει να επιδίδομαι σε κυνήγι μαγισσών, αλλά κάποιοι είναι υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση και είναι χρέος μας ως φορέας να φροντίσουμε ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη όταν η καρδιά της αγοράς μας χτυπά σε ρυθμούς εγκατάλειψης. Ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορώ και δεν πρόκειται να σιωπήσω μπροστά στην κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών της αγοράς Καπάνι. Η αγορά δεν είναι απλώς καταστήματα, είναι άνθρωποι, είναι καθημερινός μόχθος, είναι όνειρα που δοκιμάζονται».
Οι άνθρωποι της αγοράς, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μερελής «αξίζουν σεβασμό, ασφάλεια και προοπτική. Είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα τους, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Και όταν κάποιοι καθυστερούν, αδιαφορούν ή αποφεύγουν τις ευθύνες τους, εμείς θα είμαστε εδώ για να τις αναζητήσουμε.
Όταν η πρόοδος παύει να υπηρετεί τον άνθρωπο, τότε χάνει το νόημά της. Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στους επαγγελματίες, να απαιτήσουμε λύσεις και να διασφαλίσουμε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Γιατί η Θεσσαλονίκη αξίζει μια αγορά ζωντανή, και όχι μια αγορά, εργοτάξιο χωρίς τέλος».