Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις σε επιμέρους επιστημονικά θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και τους δίνουν πρόσβαση σε πολύτιμες γνώσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.
Οι αιτήσεις -στις οποίες έχουν δικαίωμα εγγραφής οι δημότες άνω των 18 ετών- έχουν κλείσει και το πρώτο κουδούνι... χτύπησε χτες (1/4) στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί πως μετά το πέρας των μαθημάτων χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.
Μάλιστα, η ανταπόκριση του κοινού για τον νέο κύκλο μαθημάτων ήταν τόσο μεγάλη που, πέραν των 100 θέσεων -οι οποίες δεσμεύονται κατά σειρά προτεραιότητας για την παρακολούθηση των μαθημάτων- έχουν καλυφθεί επιπλέον 100 θέσεις στη λίστα αναμονής.
Στόχος η ανάπτυξη δεξιοτήτων των δημοτών
«Κάθε φορά προσπαθούμε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο να φέρουμε θέματα που απασχολούν την κοινότητα και μπορούν να βοηθήσουν είτε προς έναν επαγγελματικό τρόπο για ανάπτυξη δεξιοτήτων είτε για κάποιον προσωπικό τρόπο ανάπτυξης, όπως αντίστοιχα κάνουμε και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για την Ψυχική Υγεία. Επίσης, αυτό το εξάμηνο θα ξεκινήσει και το τμήμα της Σχολής Γονέων», σημειώνει αρχικά, μιλώντας στα «Μακεδονικά Νέα», η αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Έφη Θεοδωράκη.
Όπως εξηγεί, το «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, απηχώντας μεταξύ των δημοτών του κεντρικού δήμου.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί έχει ξεκινήσει το μνημόνιο συνεργασίας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, οπότε έχουμε και από εκεί μια μεγάλη δεξαμενή από έγκριτους πανεπιστημιακούς εισηγητές που είναι ενημερωμένοι και κάθε φορά έρχονται μέσα από την πανεπιστημιακή έρευνα να συνεισφέρουν με έναν δικό τους ακαδημαϊκό τρόπο», σημειώνει σχετικά με το διδακτικό προσωπικό που πλαισιώνει την εν λόγω δράση.
Όσον αφορά τους 100 επιλαχόντες, οι οποίοι αναμένουν να ενημερωθούν για το εάν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το νέο κύκλο μαθημάτων, η ίδια εξηγεί πως πρόκειται για ζήτημα χωρητικότητας του διδακτικού περιβάλλοντος.
«Συνολικά 100 άτομα χωρά το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν 100 άτομα σε αναμονή και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε. Με την έναρξη των μαθημάτων θα δούμε τις απουσίες στα πρώτα δύο μαθήματα και όσους απουσιάζουν θα τους εξαιρέσουμε από τη λίστα για να βάλουμε κάποιους επιλαχόντες», επισημαίνει.
Η Τρίτη Ηλικία επιστρέφει στα… θρανία
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αρμόδια αντιδημαρχία, σε συνεργασία με αυτή της Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία, έχει ξεκινήσει μία νέα δράση, αυτή του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας», όπου άτομα άνω των 60 ετών παρακολουθούν μαθήματα, με στόχο την πρόληψη των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τους, καθώς και για την παροχή ιατροκοινωνικής προστασίας, ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Έπειτα από τον πρώτο κύκλο μαθημάτων ο οποίος ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου, οι αρμόδιοι φορείς έδωσαν το «πράσινο φως» για έναν νέο, ο οποίος ξεκινά στις 10 Απριλίου, με 100 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 60 μέλη των ΚΑΠΗ.
Το εαρινό τμήμα πρόκειται να διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου, με τα μαθήματα να διεξάγονται κάθε Πέμπτη από τις 18:00 έως τις 20:00 στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι αιτήσεις εγγραφής ξεκίνησαν τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και γίνονται ηλεκτρονικά στη πλατφόρμα: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/apth2/
«Με αυτή του την ενέργεια ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης καταγράφει όχι μόνο την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει απέναντι στην Τρίτη Ηλικία αλλά κατανοεί, και το πόσο μεγάλη αναγκαιότητα υπάρχει σε μια κοινωνία η οποία γερνάει και έχει δημογραφικό πρόβλημα, να υπάρχει ειδική μέριμνα σε αυτούς τους ανθρώπους ώστε να παραμείνουν υγιείς σωματικά και ψυχικά», τονίζει μιλώντας στα «Μακεδονικά Νέα», ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών και Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία, Λάζαρος Ζαχαριάδης.
Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων εθελοντές μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές παρουσίασαν διαλέξεις σχετικές με ζητήματα για την ποιότητα ζωής, την τεχνολογία, τον εθελοντισμό, την ψυχική υγεία, την φροντίδα της Τρίτης Ηλικίας, την κοινωνικότητα, την σύνδεση με τη νέα γενιά καθώς και σκέψεις και απόψεις σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, που ενδιέφεραν τους ηλικιωμένους διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και δίνοντας τους ενημέρωση και πρόσβαση σε πολύτιμες γνώσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις αυτόνομα.
Αναφερόμενος στον νέο κύκλο μαθημάτων, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρεται στην επιτυχή πρώτη προσπάθεια, επισημαίνοντας την επιθυμία του το «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας» να καθιερωθεί ως ένας νέος θεσμός.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του εαρινού εξαμήνου:
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πέμπτη 10 Απριλίου 2025
Σεμινάρια για φροντιστές Ηλικιωμένων Τσαλογλίδου Αρετή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ
ΜΑΙΟΣ
Πέμπτη 08 Μαΐου 2025
Ασκήσεις Μνήμης, Παπαλιάγκας Βασίλης, Νευρολόγος Καθηγητής ΔΙΠΑΕ
Πέμπτη 15 Μαΐου 2025
Ψηφιακός Γραμματισμός – Η τεχνολογία Ενώνει, Μάλλιαρη Αφροδίτη Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας,
Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΔΙΠΑΕ
Πέμπτη 22 Μαΐου 2025
Υιοθεσία – Εθελοντισμός Ηλικιωμένων, Καυκιά Θεοδώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ
ΙΟΥΝΙΟΣ
Πέμπτη 05 Ιουνίου 2025
Διατροφή, Αιμιλία Βασιλοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Διαιτολογίας και Διατροφής ΔΙΠΑΕ και
Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο
Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025
"Ένα δάσος στην πόλη και άλλες ιστορίες για το πράσινο", Δομνίκη Βαγιάτη, Παιδαγωγός
–Περφόρμερ & Υπεύθυνη Έργων Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025
Ανακαλύπτοντας δημιουργικά τη γνώση και την επιστήμη με LEGO τουβλάκια
Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduac
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025
Πρώτες βοήθειες – Ερυθρός Σταυρός