Κεντρική Μακεδονία: Τα έργα που θωρακίζουν αντιπλημμυρικά την Περιφέρεια

Ακούστε το άρθρο 8'
04.04.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
/Eurokinissi
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και γενικότερα ολόκληρης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ζητούμενο ετών, καθώς πάντα υπήρχε ο φόβος έντονων καιρικών φαινομένων και για το πώς θα αντιδράσουν οι γηρασμένες υποδομές. 

Με την κλιματική κρίση να έχει κάνει την εμφάνισή της πιο δυνατά από ποτέ και τη φύση να δείχνει τις άγριες διαθέσεις της όλο συχνότερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από ζητούμενο έχουν καταστεί αναγκαιότητα.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν καταστραφεί ολόκληρες περιουσίες και έχουν χαθεί ζωές λόγω των καιρικών φαινομένων που παρουσιάστηκαν εκτάκτως και με πολύ μεγάλη ένταση, με τις υφιστάμενες υποδομές να μην έχουν τις αντοχές ώστε να απορροφήσουν το μένος της φύσης. Φυσικά η αναμέτρηση με τη φύση είναι άνιση, παράλληλα όμως η καλή προετοιμασία με αξιόλογες και σύγχρονες υποδομές και η πρόληψη, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά. 

Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα υλοποιείται μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων που θα θωρακίσουν την περιοχή και θα προσφέρουν μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους, ενώ σχεδιάζονται και άλλα, ανάλογα έργα. Στην υπόθεση αντιπλημμυρική προστασία, εκτός από τα μεγάλα έργα, πολύ μεγάλο ποσοστό ευθύνης έχει και η κατάσταση των δικτύων όμβριων υδάτων. Για τον συγκεκριμένο λόγο κρίνονται μείζονος σημασίας τα έργα συντήρησης, αναβάθμισης και δημιουργίας τέτοιων δικτύων.

Έργα άνω των 120 εκατ. ευρώ

 

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αυτή τη στιγμή υπάρχει σχεδιασμός έργων προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ,σύμφωνα με όσα δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας. Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και για τη νέα γενιά έργων που θα προκύψει μέσα από μια σειρά μελετών που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης:

Τα Μακεδονικά Νέα χαρτογραφούν τις σημαντικότερες αντιπλημμυρικές υποδομές που βρίσκονται σε φάση μελετών, υπογραφής της σύμβασης και εξέλιξης των εργασιών στην Κεντρική Μακεδονία.

Πιο αναλυτικά τα έργα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής είναι τα εξής:

- Έργο διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευής απαραίτητων δικτύων ομβρίων προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την διευθέτηση τμήματος ρέματος Δενδροποτάμου, τμήματος Χειμάρρου Ανατολικά Ωραιοκάστρου, τμήματος Χειμάρρου, τμήματος Χειμάρρου Ασημάκη.Αναμένεται η συμβασιοποίηση του.

- Η ανάθεση της σύμβασης αναμένεται για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς του Νομού Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή κύριων και δευτερευόντων συλλεκτήρων (αγωγών, τάφρων) που είναι απαραίτητα για την αποχέτευση των όμβριων της περιοχής εκτέλεσης του έργου, στους πλησιέστερους αποδέκτες, καθώς και το σύνολο των τυπικών και ειδικών τεχνικών έργων που διευκολύνουν τη ροή στο δίκτυο και επιτρέπουν τη συντήρησή του. 

-  Αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτής του Δ.Δ. Πλαταμώνα με προϋπολογισμό έργου στα 2,4 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσεις και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την υλοποίηση του αναμένεται να επιλυθεί οριστικά το χρονίζον πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής, που είναι αποτέλεσμα παρελθοντικών παρεμβάσεων αλλά και των φαινομένων κλιματικής αλλαγής. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή 7 βυθισμένων κυματοθραυστών, επαναπλήρωση της ακτής με άμμο, καθαίρεση των 8 υφιστάμενων προβόλων.

- Αντιπλημμυρικά Έργα στην Τ66 και στον ποταμό Λουδία, με προϋπολογισμό στα 45,88 εκατ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον 12ο του 2029. Στοχεύει δε στην αντιπλημμυρική προστασία που προσφέρουν η Τάφρος – Διώρυγα Τ66 και ο ποταμός Λουδίας στην περιοχή της τέως Λίμνης Γιαννιτσών με αποτέλεσμα την επανάκτηση της μέγιστης δυνατής παροχετευτικότητας και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των υδραυλικών χαρακτηριστικών τους, ενώ συγχρόνως θα συμβάλει στην προστασία των παρακείμενων περιοχών από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. 

- Αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,2 εκατ. ευρώ και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

- Κατασκευή υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας της περιαστικής περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Ιερισσού του Δήμου Αριστοτέλη. Με προϋπολογισμό στα 2,1 εκατ. ευρώ και τις εργασίες σε εξέλιξη η εκτιμώμενη ημερομηνίας ολοκλήρωσης τους είναι ο 9ος του 2025.

- Σε  εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου Αποχέτευση ομβρίων Τ.Κ. Παραλίας (Α΄Φάση) προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Το έργο εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί έως τον 9ο του 2025.

- Η 2η φάση του έργου αποχέτευση Ομβρίων Υδάτων Νότιου Τμήματος Δήμου Καλαμαριάς. Με προϋπολογισμό 10,52 εκατ. ευρώ και τις εργασίες σε εξέλιξη, εκτιμόμενος χρόνος ολοκλήρωσης τους είναι 5ος του 2025. 

- Διευθέτηση ρέματος στο Δ.Δ. Θέρμης από τον οικισμό Θέρμης έως το γήπεδο Τριαδίου. Προϋπολογισμός έργου 10,3 εκατ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε φάση εξέλιξης των εργασιών και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί φέτος τον Δεκέμβριο. Θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής που διατρέχουν τα τμήματα των ρεμάτων στο Δήμο Θέρμης από οικισμό Θέρμης ως γήπεδο Τριαδίου, τα οποία έχουν έντονο χειμαρρικό χαρακτήρα.

-  Σε εξέλιξη είναι εργασίες βελτίωσης απορροής ομβρίων και βελτίωσης των πλημμυρικών φαινομένων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της ΒΙΠΕΘ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 2,07 εκατ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης του 12ος του 2025.

- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνονται τα εξής υποέργα: δίκτυο ομβρίων περιοχής Νικόπολης Δήμου Παύλου Μελά, έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, έργα διευθέτησης ρέματος Ευκαρπίας στη Δ.Ε Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ορμίλιας-Ψακουδίων Δήμου Πολυγύρου, δαπάνες αρχαιολογίας για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ορμύλιας- Ψακουδίων Δήμου Πολυγύρου, δαπάνες ΟΚΩ για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών ΟρμύλιαςΨακουδίων Δήμου Πολυγύρου, δαπάνες ανακύκλωσης για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών ΟρμύλιαςΨακουδίων Δήμου Πολυγύρου. Συνολικός προϋπολογισμός 15,2 εκατ. ευρώ με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον 12ο του 2025.

- Ετήσιες παρεμβάσεις και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων υδατορεμάτων στην περιοχή Πολεοδομικού Συγκροτήματος Μείζονος Θεσσαλονίκης για τα έτη 2021-2022. Με προϋπολογισμένο κόστος στα 5,6 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών το Φεβρουάριο του 2026, το έργο περιλαμβάνει συντήρηση και βελτίωση των αντιπλημμυρικών έργων, καθαρισμός της κοίτης από φερτά και φυτικά, στα ανοικτά υδατορέματα και στους κλειστούς αγωγούς μεγάλης διατομής και τα στόμια αυτών που αντιστοιχούν σε διευθετημένους χειμάρρους. 

Π. Μπίλλιας για τις μελέτες που υλοποιούνται και τους παράγοντες που επιδείνωσαν το πρόβλημα

 

Σε δήλωση του στα Μακεδονικά Νέα – mkdn.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας τόνισε την αναγκαιότητα για αναβάθμιση των αντιπλημμυρικών υποδομών. Πιο συγκεκριμένα επισήμανε πως «με τα καινούρια κλιματικά δεδομένα απαιτείται ανασχεδιασμός σε βάθος χρόνου των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες. Στην ΠΚΜ τρέχουν 12 μελέτες για κρίσιμες υποδομές που αφορούν τους ποταμούς Αξιό, Γαλλικό, Λουδία και Αλιάκμονα, την περιοχή του Καλοχωρίου, αλλά και εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος». 

Παράλληλα, ο κ. Μπίλλιας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους το πρόβλημα έχει ενταθεί. «Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, η εξάπλωση της πόλης, η άναρχη δόμηση και η υλοποίηση έργων χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τα κλιματικά δεδομένα, είναι οι βασικές αιτίες διόγκωσης του προβλήματος» εξήγησε. 

Γιώργος Νεοχωρίτης