Τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο φαίνεται να λειτούργησαν ευεργετικά για τα ταμεία των καταστημάτων στο Μπεζεστένι, που με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του μέσου σταθερής τροχιάς και την τοποθέτηση των λαμαρινών στην περιοχή, είδαν τις εισπράξεις τους να καταρρέουν.
«Η κίνηση δεν συγκρίνεται καθόλου με τα παλαιότερα χρόνια. Την περίοδο της κρίσης αλλά και των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Η κίνηση που θέλουμε δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν μεγάλες παραγωγές ρούχων πλέον. Ευτυχώς έρχονται και κάποιοι νέοι που αρχίζουν και ασχολούνται με τη ραπτική και το σχέδιο και ψάχνουν υλικά», τόνισε στα Μακεδονικά Νέα η Μάχη Παρδάλη, ιδιοκτήτρια καταστημάτων πώλησης ειδών ραπτικής στο Μπεζεστένι.
Όπως εξήγησε η ίδια, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δώσει σαφή απάντηση για το εάν η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης έχει αυξήσει την κίνηση στις επιχειρήσεις της κλειστής αφοράς σε γενικό επίπεδο, ωστόσο δεν κρύβει την αισιοδοξία της για το μέλλον και για το θετικό αποτύπωμα που αναμένεται να αφήσει στην τοπική οικονομία η έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης.
«Μετά από έξι μήνες θα μπορούσα να απαντήσω στον αν το μετρό βελτίωσε την κίνηση στα καταστήματά μας. Το μετρό άνοιξε πριν από τις γιορτές που σημαίνει ότι όλος ο κόσμος από περιέργεια και μόνο το χρησιμοποίησε. Πραγματικά είναι πολύ όμορφος ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Φέτος, στις γιορτές, κινήθηκε πολύ περισσότερος κόσμος. Εδώ ήταν σαν νεκρό τοπίο τα προηγούμενα χρόνια που ήταν σε εξέλιξη τα έργα. Φέτος, την περίοδο των γιορτών ήταν καλύτερα. Θέλω να πιστεύω πως με το μετρό θα υπάρξει άνοδος στην κίνηση στα καταστήματά μας», πρόσθεσε η κ. Παρδάλη.
Δύσκολες οι συνθήκες εργασίας
Μπορεί το Μπεζεστένι να είναι ιστορική αγορά με πλούσιο παρελθόν και να κεντρίζει καθημερινά το ενδιαφέρον επισκεπτών αλλά και κατοίκων της Θεσσαλονίκης, ωστόσο για τους εργαζόμενους εκεί, οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.
«Σε πρώτη όψη φαίνεται πολύ ωραίο το κτήριο γιατί είναι παλιό και ιστορικό. Υπάρχει κόσμος που έρχεται για να δει μόνο το κτήριο αλλά και παλιοί Θεσσαλονικείς που γνωρίζουν την ιστορία της αγοράς. Όμως, είναι δύσκολες οι συνθήκες εργασίας εδώ μέσα. Δεν υπάρχει θέρμανση και ύδρευση. Είναι δύσκολα και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Τα καταστήματα δεν ασφαλίζουν εσωτερικά, οπότε δεν μπορείς να φύγεις, πρέπει να συγχρονίζεσαι με τους υπόλοιπους. Πρέπει να κάνεις μία συνεννόηση», είπε η κ. Παρδάλη.
38 χρόνια πουλά υφάσματα στο Μπεζεστένι
Ο Μπαρ Λόιντ είναι ιδιοκτήτης υφασματοπωλείου στο Μπεζεστένι και εδώ και 38 χρόνια βρίσκεται καθημερινά στο μαγαζί του και πουλά κάθε λογής υφάσματα. Μέσα στην αγορά έχει την πιο πολύχρωμη γωνιά και οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλα τα είδη των υφασμάτων που θέλουν να αγοράσουν για τις ανάγκες τους.
Ωστόσο, όπως εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Λόιντ, λόγω των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης, τα καταστήματα της περιοχής υπέστησαν μεγάλη ζημία όλα αυτά τα χρόνια και είναι ανηφορικός ο δρόμος της ανάκαμψης.
«Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη, παρόλο που υπάρχει πλέον το μετρό. Η ζημιά που έχει γίνει για 19 χρόνια με τις λαμαρίνες, δεν θεραπεύεται σε έναν μήνα. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι να επανέλθουμε. Έμειναν άδεια τα μαγαζιά. Είμαστε δύσκολα. Παλιά είχε πολλή κίνηση. Όλα τα μαγαζιά στην περιοχή δούλευαν, ήταν γεμάτα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το Μπεζεστένι στον… χρόνο
Το Μπεζεστένι είναι ένα οθωμανικό μνημείο το οποίο κτίστηκε τον 15ο αιώνα μ.Χ., επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β', για να στεγάσει καταστήματα πολυτελών υφασμάτων και χρυσοχοεία. Βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και απέχει μία ανάσα από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό.
Στα οθωμανικά χρόνια, το Μπεζεστένι ήταν μία αγορά με βαρύνουσα σημασία. Εκεί πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα, φυλάσσονταν έγγραφα και περιουσιακά στοιχεία, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν οι ισοτιμίες των νομισμάτων.
Μέχρι και το 1917, οπότε και ξέσπασε η πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, η αγορά στο Μπεζεστένι αριθμούσε πάνω από 100 καταστήματα.
Σήμερα, στο Μπεζεστένι, μπορεί να βρει κανείς καταστήματα πώλησης υφασμάτων, ειδών ραπτικής, τυπογραφείο και διάφορα άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης.