Με μία εκδήλωση αφιερωμένη στα ΑμεΑ και τη σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει με τον ΟΑΣΘ εορτάστηκαν τα 20 χρόνια αδιάλειπτης δωρεάν μετακίνησής τους.
Πρόκειται για ειδικά διασκευασμένα οχήματα της υπηρεσίας Ειδικών Συγκοινωνιακών Υπηρεσιών του ΟΑΣΘ τα οποία κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού μετακινούν 365 ημέρες τον χρόνο -συμπεριλαμβανομένων εορτών και αργιών- άτομα με αναπηρίες.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το προσεχές διάστημα στον ήδη υφιστάμενο στόλο των 3 ειδικών οχημάτων και του ενός εφεδρικού, προστίθεται επιπλέον ένα προκειμένου να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες μετακίνησης.
Κ. Ταγγίρης: «Θέλουμε μία Θεσσαλονίκη για όλους, με όλους»
«Θέλουμε μία Θεσσαλονίκη για όλους, με όλους», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης, αναφερόμενος στα 20 χρόνια προσφοράς της δωρεάν υπηρεσίας στην πόλη και τους ανθρώπους της.
«Δεν υπάρχει στην Ελλάδα συγκοινωνιακός οργανισμός που να νοιάζεται και να φροντίζει τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα περισσότερο από τον ΟΑΣΘ», δήλωσε και τόνισε πως «είναι ανθρώπινη επιταγή τα ΑμεΑ να συμμετέχουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και να μετακινούνται»
Όπως επισήμανε, παρά τα προβλήματα του Οργανισμού, τα ΑμεΑ αποτελούσαν ανέκαθεν προτεραιότητά του.
«Ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια με 2 διαμορφωμένα οχήματα και σήμερα έχουμε 3 και 1 εφεδρικό. Τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε και τέταρτο αυτοκίνητο για να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας πως εντός του 2025 θα λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης και επικοινωνίας για την υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με το τηλεφωνικό κέντρο.
«Ο Οργανισμός είναι στην καλύτερη του στιγμή τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Ταγγίρης, προχωρώντας σε μία αναδρομή του τελευταίου έτους στον ΟΑΣΘ.
«Συμπληρώνουμε 1 χρόνο με τα 110 ηλεκτρικά, αθόρυβα και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία. Φτιάξαμε σταθμό φόρτισης 10 εκατομμυρίων ευρώ, τον μεγαλύτερο και καλύτερο σταθμό της Ευρώπη, σύμφωνα με τους Κινέζους προμηθευτές. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι μπροστά. Με τη στήριξη και της κυβέρνησης προσλάβαμε 190 οδηγούς το 2024», σημείωσε μεταξύ άλλων, ανακοινώνοντας πως ο Οργανισμός βρίσκεται σε αναμονή για το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 205 οδηγών.
Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ αναφέρθηκε στα συνολικά 151 καινούργια λεωφορεία που κυκλοφορούν στην πόλη, επαναλαμβάνοντας τον στόχο για ανανέωση του συνόλου του στόλου στο 100% έως το 2027.
Αναφερόμενος στο κόμιστρο τόνισε πως πρόκειται για το φθηνότερο της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα που εντοπίζονται στα μηχανήματα εντός των λεωφορείων πρόκειται να ξεπεραστούν σύντομα, χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων.
Σ. Παπαδόπουλος: «Εξ αρχής αντιλήφθηκα την αγάπη των εργαζομένων για την υπηρεσία και αυτό που προσφέρουμε»
Από την πλευρά του ο διευθυντής κίνησης ΟΑΣΘ, Σίμος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που στελεχώνουν την εν λόγω υπηρεσία.
«Η εξυπηρέτηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005. Στη σημερινή ημέρα πρέπει να εστιάσουμε στους ανθρώπους της υπηρεσίας. Το προσωπικό και τα ΑμεΑ που καθημερινά συνεργάζονται με την υπηρεσία μας. Η μετακίνηση ενός ατόμου με αμαξίδιο δεν είναι εύκολη. Η οργάνωση της μετακίνησης δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί απόλυτη συνεργασία και επικοινωνία αλλά και σωματική επαφή μεταξύ ωφελούμενου και προσωπικού. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη του μετακινούμενου», σημείωσε αρχικά, τονίζοντας την ανάγκη για αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση των ΑμεΑ.
«Προΐσταμαι της υπηρεσίας τα τελευταία 5 χρόνια. Εξ αρχής αντιλήφθηκα την αγάπη των εργαζομένων για την υπηρεσία και αυτό που προσφέρουμε», πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εκπροσώπους ΑμεΑ οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του Οργανισμού βοηθώντας με προτάσεις και παρεμβάσεις στη βελτίωση των μετακινήσεων.
Γ. Θυμιούδης: «Η αναπηρία είναι κομμάτι της ζωής μας, δεν είναι στίγμα, δεν είναι τιμωρία»
«Η αναπηρία είναι κομμάτι της ζωής μας, δεν είναι στίγμα, δεν είναι τιμωρία», τόνισε αρχικά ο υπεύθυνος Γραφείου Ειδικών Συγκοινωνιακών Υπηρεσιών του ΟΑΣΘ, Γαβριήλ Θυμιούδης.
«Εξυπηρετούμε όλες τις ημέρες του χρόνου με 3 οχήματα σε 5 βάρδιες. Συνολικά 1.000 οφελούμενοι είναι ενταγμένοι, εκ των οποίων 640 χρήστες αμαξιδίου», πρόσθεσε, τονίζοντας πως βασική προτεραιότητα του Οργανισμού είναι η ασφάλεια και άνεση των μετακινούμενων.
Όπως εξήγησε, καθημερινά ικανοποιείται περίπου το 90% των τηλεφωνικών αιτήσεων.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ίδιος, το 2024 τα ειδικά οχήματα διένυσαν 148.000 χιλιόμετρα εξυπηρετώντας 7.000 και πλέον μετακινήσεις, ενώ στα 20 χρόνια εξυπηρέτησαν 150.000 μετακινήσεις.
Γ. Αυγουστίδης: «Έγινε πράξη η άρση του αποκλεισμού, η συμπερίληψη»
Συγκινημένος δήλωσε ο Γιώργος Αυγουστίδης, πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, ο πρώτος χρήστης αμαξιδίου που εγκαινίασε την υπηρεσία.
«Είμαι συγκινημένος που μετά από 20 χρόνια είμαι εδώ για να μιλήσουμε για αυτή την πρωτοποριακή υπηρεσία. Έγινε πράξη η άρση του αποκλεισμού, η συμπερίληψη. Ο καθένας να μπορεί να πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις που θέλει. Πριν το 2005 υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Το ΑμεΑ που ήταν σπίτι δεν είχε λύσεις για τα πιο απλά. Η ζωή είναι μια και μοναδική και πρέπει μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες να δίνουμε την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να τη ζούμε. Φαίνεται πως ο Οργανισμός θέλει να δώσει την ευκαιρία στα ΑΜΕΑ να βγουν από το σπίτι και να κοινωνικοποιηθούν», δήλωσε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας τους ιθύνοντες και τους εργαζόμενους για τη συνεργασία.
Κ. Λορέντζου: «Κάθε άτομο είναι εν δυνάμει ανάπηρο είτε προσωρινά είτε μόνιμα»
Από την πλευρά της η Κατερίνα Λορέντζου, γραμματέας του παραρτήματος Μακεδονίας - Θράκης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών δήλωσε υπερήφανη που αποτελεί μέλος της προσπάθειας, αποτελώντας το πρώτο άτομο με οπτική αναπηρία που χρησιμοποίησε την υπηρεσία.
«Τα άτομα με οπτική αναπηρία εκπαιδεύονται και δεν χρειάζονται πάντα βοηθό. Υπάρχουν πολλά άτομα που δεν έχουν εκπαιδευτεί και διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Εκεί υπάρχει η εν λόγω υπηρεσία που λύνει αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει συνοδός ο οποίος παραλαμβάνει και θα συνοδέψει το άτομο. Έχουμε εξυπηρετηθεί και ομαδικά με αθλητές μας πηγαίνοντας από τη Σχολή Τυφλών στην Περαία και την Σταυρούπολη», σημείωσε μεταξύ άλλων, ευχαριστώντας τους ιθύνοντες, αλλά και το προσωπικό για τη συνεργασία και τονίζοντας πως κάθε άτομο είναι εν δυνάμει ανάπηρο είτε προσωρινά είτε μόνιμα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη της επιβίβασης χρηστών αμαξιδίων σε ένα εκ των ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων.