Με στόχο την ασφάλεια και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους μικρούς δημότες του κεντρικού δήμου, προχωρά το σχέδιο της διοίκησης Αγγελούδη με τη δημιουργία νέων και την ανακατασκευή υφιστάμενων χώρων παιχνιδιού, με ιδίους πόρους, αλλά και μέσω χορηγιών.
Ήδη έχουν παραδοθεί δύο πλήρως αναπλασμένες παιδικές χαρές, μία στην οδό Δήμου Τσέλιου στην Τούμπα και μία στην αναμορφωμένη πλατεία Καούδη, στην περιοχή της Μαρτίου.
Οι επόμενες παρεμβάσεις - Μέσω των χορηγιών οι παιδικές χαρές θα ξεπεράσουν τις 70
Όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, το μοντέλο αυτό αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Β’, όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα σε επίπεδο υποδομών και αστικού εξοπλισμού.
Μέχρι στιγμής, έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη δύο έργα: η ανακατασκευή της παιδικής χαράς στο Πεδίον του Άρεως, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία Bora και είχε κλείσει από τον περασμένο Ιανουάριο, και στην περιοχή της Άνω Πόλης.
Στην περίπτωση του Πεδίου του Άρεως, το πάρκο απέναντι από την ΕΡΤ3, η χορηγία -ύψους 61.830 ευρώ πλέον ΦΠΑ- αναμένεται να εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 16ης Απριλίου. Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο, η εν λόγω παιδική χαρά πρόκειται να ανακατασκευαστεί εντός διμήνου - τριμήνου, ενώ σε τμήμα της έκτασης των 18 στρεμμάτων του πάρκου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί και ένα πιλοτικό πρόγραμμα Ανθοκομίας για Άτομα με Αναπηρία.
Πέρα από αυτές, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για ακόμα περισσότερες παιδικές χαρές σε διάφορες γειτονιές της πόλης, οι οποίες αναμένονται να προχωρήσουν μόλις οριστικοποιηθούν οι σχετικές μελέτες και οι συμφωνίες με τους εκάστοτε χορηγούς.
«Απλώς τώρα υπάρχουν δύο που είναι σίγουρες. Οι υπόλοιπες είναι ακόμη σε διαδικασία συζητήσεων με τους χορηγούς, αλλά και σε διαδικασία μελετών, γιατί όλα πρέπει να γίνουν με μελέτες. Υπάρχει δηλαδή ένας χρόνος ωρίμανσης της κατασκευής που ξεκινάει από το να συμφωνήσουμε με τον χορηγό, να γίνει η εκάστοτε μελέτη, να περάσει από τη δημοτική επιτροπή και μετά να υλοποιηθεί», εξηγεί ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Νικηφορίδης, «επειδή αυτές οι παιδικές χαρές γίνονται από κατασκευαστές που επιλέγει ο χορηγός, ο δήμος δεν εισπράττει χρήματα, αλλά ”εισπράττει" μία παιδική χαρά την οποία κατασκευάζει ο χορηγός. Άρα δεν είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε από τις διαδικασίες του δημοσίου και να κάνουμε διαγωνισμούς για την κατασκευή, διότι τότε θα καθυστερούσε πολύ περισσότερο και σε οποιαδήποτε περίπτωση εμείς θέλουμε να πραγματοποιηθεί γρήγορα».
«Αν υλοποιηθούν όλες οι χορηγίες που είναι αυτή τη στιγμή στα σκαριά, ο αριθμός των παιδικών χαρών θα ξεπεράσει τις 70», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος. Σήμερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει περισσότερες από 60 παιδικές χαρές.
Εργολαβία συντήρησης ύψους 1 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται και η εργολαβία για τη συντήρηση και αποκατάσταση των ήδη υπαρχουσών παιδικών χαρών, με προϋπολογισμό ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Η επικύρωση του πρακτικού αξιολόγησης φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής και οικονομικών προσφορών του δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου με εργολαβία «Ανακατασκευή και συντήρηση παιδικών χαρών Δ.Θ. 2024», πήρε το «πράσινο φως» στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Τετάρτη (9/4).
Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων, επισκευές σε δάπεδα και παιχνίδια, αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση των χώρων σε ασφαλή και λειτουργική κατάσταση.
«Η Χαρά της Νένης» και η παιδική χαρά στην πλατεία Καούδη
Η αρχή έγινε με την παράδοση, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, της ανακατασκευασμένης παιδικής χαράς στην οδό Δήμου Τσέλιου, στην περιοχή της Τούμπας, που φέρει πλέον την ονομασία «Η Χαρά της Νένης».
«Υπήρχε παλιά μια παιδική χαρά, η οποία όμως δεν τηρούσε τις προδιαγραφές, είχαν αφαιρεθεί τα παιχνίδια και έπρεπε να τροποποιηθεί και η οριοθέτησή της. Δηλαδή η παιδική χαρά είχε καταλάβει τα προηγούμενα χρόνια και έναν χώρο που ήταν χαρακτηρισμένος ως πεζόδρομος. Είχαν αντιδράσει οι περίοικοι και είχε κλείσει. Άρα ξαναέγινε εξαρχής με μια νέα οριοθέτηση, σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο, επανήλθε δηλαδή στην κανονική της θέση. Αυτό σημαίνει περίφραξη, ένα ασφαλές δάπεδο, που σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα ακριβό υλικό και από εκεί και πέρα περιλαμβάνονται τα παιχνίδια, ο φωτισμός, μία βρύση πόσιμου νερού», εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης.
Παράλληλα, την Παρασκευή (11/4) εγκαινιάστηκε και η ανακαινισμένη παιδική χαρά στην πλατεία Καούδη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία διαθέτει ειδικό τάπητα για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων παιδιών, κούνιες, τσουλήθρες, πολύχρωμα αριθμημένα τετράγωνα για το γνωστό παιχνίδι «φιδάκι», κουτσό, καθώς και ειδική πορτοκαλί κούνια για παιδιά με αναπηρία, με σκοπό τη συμπερίληψη στην παιδική ηλικία.
Η εν λόγω ανάπλαση πραγματοποιήθηκε με χορηγία της οικογένειας Παπαγεωργίου, ενώ στο πλαίσιο των εγκαινίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανακοίνωσε τα επικείμενα εγκαίνια νέας παιδικής χαράς, δωρεά επίσης της οικογένειας Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη (μέσα σε 16 μήνες) παιδική χαρά που παραδίδεται προς χρήση, στο πλαίσιο της δέσμευσης της δημοτικής αρχής για την εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών χώρων για τους μικρούς δημότες της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο κ. Αγγελούδης έχει απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια της κοινωνικής ευθύνης, δίνοντας ο καθένας τη δική του συμμετοχή και προσφορά στην ανάπτυξη και προστασία του δημόσιου χώρου.