Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε, μετά την υποβολή σχετικών ερωτήσεων, στην ανάπλαση της ΔΕΘ, στην προοπτική ανάπτυξης θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας και στο ενδεχόμενο δημιουργίας γραμμής τραμ.
Στόχος ένα μητροπολιτικό πάρκο 200 στρεμμάτων
Αναφερόμενος στο θέμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελούδης επανέλαβε τη θέση της δημοτικής αρχής υπέρ της παραμονής της ΔΕΘ στον σημερινό της χώρο με το μικρότερο δυνατό κτηριακό αποτύπωμα, με ταυτόχρονη δημιουργία ενός εκτεταμένου μητροπολιτικού πάρκου.
Όπως είπε, «οι μόνοι που δεν έχουμε κάνει κυβίστηση είμαστε εμείς», κατηγορώντας άλλες πλευρές για αλλαγή στάσης. Τόνισε πως στόχος είναι «ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο εκατό περίπου στρεμμάτων» στον υφιστάμενο χώρο της Έκθεσης, με «ήπιες και βιώσιμες εκθεσιακές δράσεις» και «το μικρότερο δυνατό κτηριακό αποτύπωμα». Παράλληλα, επανέλαβε το στόχο της διεκδίκησης επιπλέον 70-100 στρεμμάτων από το Γ’ Σώμα Στρατού, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνολο πρασίνου περίπου 200 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί 18 στρέμματα στο Πεδίον του Άρεως - απέναντι από την ΕΡΤ3- ενώ εκεί σχεδιάζεται και ένα πιλοτικό πρόγραμμα Ανθοκομίας για Άτομα με Αναπηρία. Όπως ανέφερε, επίσης, η παιδική χαρά που καταστράφηκε από την κακοκαιρία Bora προγραμματίζεται να ανακατασκευαστεί εντός διμήνου-τριμήνου.
Για τη συντήρηση ενός μητροπολιτικού πάρκου τέτοιου μεγέθους, υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως μόνο για φύλαξη και καθαριότητα. Ωστόσο, ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως η διοίκηση έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα ως αντιπαράθεση.
«Δεν αντιπαλεύουμε τους πολίτες που ζητούν το δημοψήφισμα. Είμαστε στην ίδια πλευρά. Μητροπολιτικό πάρκο θέλουμε να κάνουμε όλοι. Δεν είναι θέμα αυτό για να μας χωρίσει. Πρέπει να διεκδικήσει ενωμένη η πόλη αυτά που πρέπει», σημείωσε για ακόμη μία φορά ο δήμαρχος για το θέμα της ΔΕΘ.
«Συμπληρωματικό μέσο» η θαλάσσια αστική συγκοινωνία
Για το ζήτημα της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια τεκμηριωμένη και καλά σχεδιασμένη πρόταση της δημοτικής αρχής, που έχει ήδη τεθεί υπ’ όψιν του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελούδης είχε επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για όσα είχαν συζητηθεί από τους προκατόχους γύρω από το συγκεκριμένο project.
«Δεν κάνουμε πολιτική στα θέματα του δήμου, αλλά τη δουλειά μας. Σχεδιάσαμε ένα έργο που δεν αφορά πόρους της πολιτείας, γιατί είπαμε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα το Μετρό», δήλωσε, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο βιώσιμο που λειτουργεί ως «τουριστικό προϊόν» και «αλλάζει τη φυσιογνωμία της πόλης».
Το σχέδιο προβλέπει έξι σταθμούς και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, ιδιαίτερα των κατοίκων στα ανατολικά της πόλης. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι αναμένει την απάντηση της κυβέρνησης για την περαιτέρω πορεία του έργου, αποφεύγοντας όπως είπε να εμπλακεί σε τοπικές αντιπαραθέσεις.
«Μέχρι να πάρω την απάντηση, δεν θα μπω σε κανέναν διάλογο από τους γνωστούς στην πόλη που τη διαιρούν και τη διχάζουν», τόνισε εμφατικά.
Προοπτική για τραμ με χρηματοδότηση από άλλες πηγές
Αναφερόμενος τέλος στην προοπτική δημιουργίας γραμμής τραμ, ο κ. Αγγελούδης ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα παραμένει η επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά και η ανάπτυξη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου, για τον οποίο όπως είπε υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες και εξασφαλισμένοι πόροι 13 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, η διοίκηση έχει καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση της γραμμής τραμ μέσω πόρων από διαφορετικά και όχι από προγράμματα που αφορούν συγκοινωνίες ή έτερους εθνικούς πόρους, ώστε να μην επηρεαστεί και η χρηματοδότηση του Μετρό. «Με το πού θα υπάρξει θετική απάντηση ξεκινούμε να σχεδιάζουμε το θέμα», ανέφερε.