Ευλογια αιγοπροβατων

Συναγερμός για νέες εστίες μόλυνσης στη Ροδόπη- Οι 80.000 θανατώσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ και οι αποζημιώσεις

Ακούστε το άρθρο 8'
02.04.2025 | 08:00
Eurokinissi
Συναγερμός έχει σημάνει στους κτηνοτρόφους της Ροδόπης, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν νέες εστίες ευλογιάς των αιγοπροβάτων στα κοπάδια της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι εστίες μόλυνσης που εντοπίστηκαν είναι οι εξής: στον οικισμό Ιάσμου περίπου 200-250 ζώα, στον οικισμό Κρωβύλης 200 ζώα και στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων του δήμου Κομοτηνής επίσης 250 ζώα. 

Η πρώτη εστία της ζωονόσου, όπως επισημαίνει μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, εντοπίστηκε στον οικισμό Κρωβύλης σε μια μονάδα με 35-55 ζώων. 

Μόλις επιβεβαιώθηκαν τα δείγματα νοσήματος τέθηκαν σε εφαρμογή οι ζώνες επιτήρησης του ζωϊκού κεφαλαίου και έγινε ενδελεχής έλεγχος σε όλες τις παρακείμενες κτηνοτροφικές μονάδες. 

Προς θανάτωση εκατοντάδες ζώα 

Το πρώτο κοπάδι από τον Ίασμο έχει ήδη θανατωθεί, ενώ μέχρι την Παρασκευή 4 Απριλίου αναμένεται να θανατωθούν 750-800 ενήλικα αιγοπρόβατα. 

Στα νοσούντα ενήλικα αιγοπρόβατα θα πρέπει να υπολογιστούν και τα ανήλικα που ενδεχομένως να τους έχει μεταδοθεί η νόσος και μπορεί να φτάνουν και τα 500 ζώα. 

Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινιά από την έξαρση της νόσου στην περιοχή της Ροδόπης δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η επάρκεια στα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα. 

«Σε όλη την περιφέρεια (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) έχουμε 80.000 θανατώσεις ζώων. Μιλάμε για το 12% του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας. Το υπόλοιπο 88% είναι ενεργό και θα δώσει αρνιά για το Πάσχα» εκτιμά ο ίδιος. 

Να σημειωθεί ότι το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπολογίζεται περίπου στο 7% του εγχώριου ζωϊκού κεφαλαίου.

«Είναι δύσκολο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα στο κατά πόσο τα μέτρα που έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι μετά από προτροπή του ΥΠΑΑΤ -μεταξύ των οποίων το απαγορευτικό των μετακινήσεων- αποδίδουν. Καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί κι ο μεγάλος όγκος ζώων που πέρασε από σφαγεία εκτός Περιφέρειας και πιθανόν να μετέφερε τη νόσο» τονίζει ο κ. Φωτεινιάς. 

«Από τη στιγμή που λαμβάνονται όλα τα μέτρα και δεν μετακινούνται ζωντανά τα ζώα που νοσούν δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης» καταλήγει. 

Έρχονται αποζημιώσεις 16,5 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους 

Παράλληλα την Παρασκευή (28/3) δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για την έγκριση διάθεσης και κατανομής ποσού για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων του έτους 2025 που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης και θανάτωση του ζωικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκρίνεται η κατανομή 16.560.184 ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων.

Στη σχετική κατανομή των ποσών οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούν:

Μαγνησία - 1.409.106 ευρώ
Λάρισα - 1.796.919 ευρώ
Έβρο (Αλεξανδρούπολη) - 1.593.501 ευρώ
Ροδόπη - 3.259.272 ευρώ
Ξάνθη - 2.658.894 ευρώ
Καβάλα - 1.379.626 ευρώ

 

Αναστασία Κοσμίδου