ΣτΕ για λιμάνι Βόλου: Δικαίωσε τον ΟΛΘ για την προσφυγή της Goldair - Ακυρώνει τον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Ακούστε το άρθρο 8'
28.03.2025 | 13:52
Τέλος στη διαμάχη της Goldair με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) για το λιμάνι του Βόλου έβαλε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της κοινοπραξίας «Goldair Cargo ΑΕ - Goldair Handling ΑΕ» κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού παραχώρησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ).

Με την απόφαση αυτή και μετά την προηγούμενη απόρριψη της προσφυγής από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) τον Οκτώβριο του 2024, επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα της διαδικασίας που ανέδειξε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ως προτιμητέο επενδυτή, με προσφορά 51 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 25 εκατομμυρίων της Goldair.

Παρόλα αυτά, το τοπίο για το λιμάνι του Βόλου παραμένει ρευστό, καθώς το Υπερταμείο είχε ήδη αποφασίσει την ακύρωση του διαγωνισμού από τον Φεβρουάριο του 2025, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος και τις αλλαγές στις οικονομικές και τεχνικές συνθήκες λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τη δικαστική επικύρωση του αποτελέσματος, η παραχώρηση του λιμανιού δεν προχωρά προς το παρόν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, «αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε προχωρήσει στη ματαίωση του διαγωνισμού, η εξαγορά του λιμανιού του Βόλου από τον ΟΛΘ, θα μπορούσε, με αυτή την απόφαση του ΣΤΕ, να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της»

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο ΟΛΘ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, εξετάζει τα επόμενα βήματά του κατά της ακύρωσης του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΘ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ακύρωση του διαγωνισμού και είχε ζητήσει από το Υπερταμείο να του δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για την απόφαση, ώστε να αξιολογήσει αν θα κινηθεί νομικά για την προάσπιση των συμφερόντων του.  

Από την άλλη η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει τη στρατηγική αξιοποίησης του λιμανιού, πιθανώς μέσα από νέο διαγωνισμό ή διαφορετικό μοντέλο συνεργασίας, με το λιμάνι του Βόλου να παραμένει σε σταυροδρόμι αποφάσεων. Το Υπερταμείο/Growthfund επιδιώκει, όπως υποστηρίζει, να αξιοποιήσει περαιτέρω το νέο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει, μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ, βάσει του οποίου, έχει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων και την ανάπτυξή τους, και συνεπώς σκοπεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες αυτοτελούς ανάπτυξης του λιμένος Βόλου.