«Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη στιγμή να πουλάει κάποιος κάτω από 17 ευρώ και να βγάζει τα έξοδά του», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), κ. Σάββας Κεσίδης.
Μάλιστα ο κ. Κεσίδης επιφυλάχθηκε και για περαιτέρω ανατιμήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ τόνισε, ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης ο κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος τους συνέστησε να συγκρατήσουν τις τιμές ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις με αυτές των σούπερ μάρκετ. «Υποσχόμαστε στο καταναλωτικό κοινό ότι η τιμή που θα πάρει το αμνοερίφιο δεν θα έχει μέσα κέρδος του κρεοπώλη», είπε ο κ. Κεσίδης.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Δημήτρης Μόσχος από την πλευρά του ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στην τιμή που θα διαμορφωθεί, ενώ έδωσε και τα δικά του στοιχεία για την τιμή παραγωγού στα αμνοερίφια. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «στη χώρα μας το διάστημα του Πάσχα χρειαζόμαστε 750 με 760 χιλιάδες αμνοερίφια. Φέτος η πρώτη εκτίμηση ήταν κοντά στις 500.000. Όσο περνάνε οι μέρες δυστυχώς, η εκτίμηση που έχουμε είναι πολύ μικρότερη και μετά βίας προσεγγίζουμε τις 450.000. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάνω από 200.000 έλλειμμα στην αγορά και είναι λογικό ότι αυτό θα αλλάξει και τις τιμές στη λιανική και στη χονδρεμπορική. Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα στην αγορά έχουν ξεπεράσει τα 9 ευρώ στον παραγωγό στο αρνί και τα 10 ευρώ στο κατσίκι. Ίσως μέχρι το Σαββατοκύριακο οι τιμές να αυξηθούν ένα με ενάμιση ευρώ».
Σε αυξήσεις μόνο στο κρέας της τάξης του 20% με 30% αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών κ. Απόστολος Ραυτόπουλος. «Για άλλη μία φορά εμείς οι καταναλωτές καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο. Σύμφωνα με το καλάθι του Πάσχα και τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν σε αυτό, βλέπουμε ότι σε σχέση με πέρσι ή τιμή στο αρνί και το κατσίκι είναι αυξημένη κατά 2 με 3 ή και 3,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει μία αύξηση μόνο στο κρέας της τάξης του 20% με 30%», επισήμανε.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Μερελής, τόνισε την ανάγκη στήριξης των τοπικών αγορών και των συνοικιακών κρεοπωλείων, υπογραμμίζοντας ότι η ποιότητα πάντα συνδέεται με την τιμή. Παράλληλα πρόσθεσε, ότι οι επαγγελματίες κρεοπώλες είναι το πιο αξιόπιστο κανάλι διανομής προϊόντων ζωικού κεφαλαίου, καθώς η ποιότητα των προϊόντων που παρέχουν είναι διασφαλισμένη και δοκιμασμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πραγματοποίησε έκκληση για πιο αυστηρούς ελέγχους για την αποτροπή φαινομένων παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων.