ΒΙΠΕΘ: Συγκοινωνιακή σύνδεση και έλλειψη τεχνικού προσωπικού πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις

24.03.2025 | 08:00
Shutterstock
Η μεγάλη έλλειψη σύνδεσης με αστική συγκοινωνία και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη Βιομηχανική περιοχής της Ελλάδας, τη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ.Θ.

«Είναι αποκομμένη»

Το τεράστιο θέμα με την ελλιπή σύνδεση με αστική συγκοινωνία για τη μετακίνηση από και προς τη βιομηχανική περιοχή, είναι ίσως το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της και όχι μόνο. «Η ΒΙΠΕΘ είναι αποκομμένη», εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ.) κ.Ευτράτιος Σαράντου, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη έλλειψη μέσων μεταφοράς για τη σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. με τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις γύρω περιοχές.

Για την βελτίωση της όλης κατάστασης ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ. κ. Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης προκρίνει την λύση του τρένου ως τη βέλτιστη. Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα «στηρίζουμε τη λύση του τρένου. Είναι η ταχύτερη μετακίνηση. Στο παρελθόν υπήρχαν 33 αμαξοστοιχίες, τώρα υπάρχουν μόνο οκτώ (8) που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη από τον σιδηροδρομικό σταθμό με τη Σίνδο, μέσα σε μόλις 11 λεπτά». Καθημερινά στην Βιομηχανική Περιοχή προσέρχονται για εργασία και αποχωρούν από αυτή περίπου 20.000 εργαζόμενοι.

Ο σύνδεσμος έχει ασκήσει κάθε πίεση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο ώστε να βρεθεί λύση στο παραπάνω πρόβλημα το οποίο λειτουργεί και αποτρεπτικά προς υποψήφιους εργαζόμενους, πρόβλημα το οποίο επίσης έχει βαθιές «ρίζες».

Τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

 

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτίδη, οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη ελληνόφωνου προσωπικού μέσης, ανώτερης και ανώτατης τεχνικής κατάρτισης. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δαπανούν χιλιάδες ευρώ σε αγγελίες εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού, ωστόσο η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μικρή. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί πλέον καθημερινότητα για τους επιχειρηματίες που αναζητούν εργατικό δυναμικό με τεχνικές γνώσεις. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ., θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, ώστε να καταρτιστούν μελέτες που να αναδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες για εργατικό δυναμικό και τις ανάλογες ειδικότητες.

Πλάνο 10 εκατ. από την η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. για την αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου

 

Σημαντικό βήμα ώστε η ΒΙΠΕΘ να καταστεί ελκυστική στα μάτια υποψήφιων επενδυτών, είναι και η αναβάθμιση των υποδομών. Όπως περιέγραψαν στα Μακεδονικά Νέα οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΠΕΘ, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και διαχείριση της συγκεκριμένης Βιομηχανικής Περιοχής έχει επενδυτικό πλάνο 10 εκατ. ευρώ Ταμείου Ανάκαμψης για την αλλαγή των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να αναβαθμιστούν τα δίκτυα αυτά τα οποία ανέρχονται σε 71 χλμ. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βελτίωση των πεζοδρομίων, όπως και του οδικού δικτύου, των 52χλμ.

Τα οφέλη της λειτουργίας μιας επιχείρησης εντός των ορίων μιας οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής είναι πολλά. Ωστόσο, υπάρχει το κόστος των παγίων χρεώσεων που επιβάλει ο διαχειριστής. Όπως τόνισε στα Μακεδονικά Νέα ο κ. Βασίλειος Κεχαγιάς Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.Θ. «Εμείς ως σύνδεσμος επιδιώκουμε να καθίσουμε στο τραπέζι με τον διαχειριστή και με την πολιτεία και να βάλουμε κάτω τα πραγματικά κοστολόγια να δούμε τι ζητά ο διαχειριστής και να κάνουμε μια ανάλυση. Ζητούμε τον εξορθολογισμό των χρεώσεων, διαφορετικά όλο και περισσότεροι θα αναζητούν χώρους εκτός Βιομηχανικής Περιοχής».

Τα μεγέθη της ΒΙ.ΠΕ.Θ.

 

Η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στην Σίνδο αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα. Φιλοξενεί  περισσότερες από 800 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 600 ενεργές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα  η ΒΙ.ΠΕ.Θ. συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό επί του ΑΕΠ της Ελλάδος με ένα συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. 

Οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ.Θ. εξασφαλίζουν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός που ξεπερνά τις 15.000 εργαζόμενους, αποτελούμενος από πολλά επαγγέλματα, όπως μεταφορικές εταιρείες, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, λιμένας Θεσσαλονίκης και πολλοί επαγγελματίες ακόμη, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων της περιοχής.

Το συνολικό αποτύπωμα της ΒΙ.ΠΕ.Θ. στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε περισσότερο του 7,5% του ΑΕΠ της Ελλάδος. 

 

Γιώργος Νεοχωρίτης