Εύσημα στην Ελλάδα από το ΔΝΤ: Ισχυρή ανάπτυξη, ενίσχυση απασχόλησης και εισοδημάτων το 2025

Ακούστε το άρθρο 8'
07.04.2025 | 17:31
Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί τη δυναμική του, αναφέρει στην ετήσια Έκθεσή του το ΔΝΤ δίδοντας εύσημα στη χώρτα μας για την πορεία της οικονομίας.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει υψηλή, με ρυθμό 2,1% το 2025. Η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, με στήριξη από έργα χρηματοδοτούμενα μέσω του μηχανισμού «Next Generation EU».

Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή, ενισχυμένη από την ευνοϊκή πορεία της απασχόλησης και του εισοδήματος. Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιο επίμονος, λόγω του κόστους των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών.

Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του, χάρη στη βελτίωση των ισολογισμών. Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στις συστημικές τράπεζες έχει βελτιωθεί, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο περίπου 3%.

Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία, σε συνδυασμό με εκδόσεις κεφαλαιακών εργαλείων, συνέβαλαν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης έχουν μειωθεί αισθητά, με τα διαθέσιμα αποθέματα να υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τα εποπτικά όρια όσο και τον μέσο όρο της ΕΕ, σημειώνει

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης θεωρούνται ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αυξημένοι. Πιθανά εμπόδια περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βασικές χώρες της Ευρωζώνης, την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας πολιτικής.

Η επιτάχυνση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, ειδικά αν συνδυαστεί με διακυμάνσεις στις διεθνείς και περιφερειακές τιμές ενέργειας, υπογραμμίζει.

Η αξιολόγηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου 

 

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τις ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες προοπτικές και την ξεκάθαρη πτωτική πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Επισημαίνοντας την επικείμενη σταδιακή λήξη της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU) και τα εμπόδια που προκύπτουν για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη λόγω των απομειναριών της κρίσης και των διαρθρωτικών ανισορροπιών, τα μέλη του Συμβουλίου υπογράμμισαν την ανάγκη για τον κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών και φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, ώστε να διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη, να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τα μέλη επαίνεσαν την πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία βασίστηκε κυρίως στην ισχυρή απόδοση των εσόδων, εν μέρει λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συμφώνησαν ότι η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Το εκτελεστυικό συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση των προσπαθειών για την εξάλειψη των διαρθρωτικών ανισορροπιών, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επιτάχυνση της εφαρμογής φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της αγοράς εργασίας και του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία της διατήρησης της θετικής δυναμικής του τραπεζικού τομέα, παρά τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν από εξωτερικούς κινδύνους, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η αύξηση της αβεβαιότητας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Υπογραμμίστηκε ότι οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη συνεχιζόμενη βελτίωση της κεφαλαιακής τους βάσης και να συνεχίσουν να ενισχύουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Συνολικά, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου επανέλαβαν την ανάγκη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών προσαρμογών, προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας, καθώς και να αντιμετωπιστούν οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσουν αποθέματα για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά σοκ. Επισημαίνοντας τις σημαντικές ανάγκες επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη «πράσινη» μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, πρότειναν να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των κοινωνικών δαπανών και να περιοριστούν οι πιέσεις στις δαπάνες, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Χαιρέτισαν την πρόσφατη πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, τα μέλη του Συμβουλίου υπογράμμισαν τη σημασία περαιτέρω εκτεταμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων από την πλευρά της προσφοράς και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.

Τόνισαν ότι η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, και η ανάπτυξη μιας καλύτερα καταρτισμένης εργατικής δύναμης θα ενίσχυαν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Συμφώνησαν ότι η μείωση των ρυθμιστικών βαρών και των εμποδίων εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών, θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και θα αύξανε την παραγωγικότητα.

Η ευρεία πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του χρέους από την κληρονομιά της κρίσης, στην προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δυναμικής και παραγωγικότητας. Επίσης, υποστήριξαν τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

Τα μέλη του Συμβουλίου χαιρέτισαν την ενισχυμένη ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με βελτιωμένη κερδοφορία των τραπεζών και μειωμένους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης, ενώ σημείωσαν ότι παραμένουν εστίες αστάθειας. Εν μέσω επιταχυνόμενης ανάπτυξης πιστώσεων, επισήμαναν ότι απαιτείται στενότερη παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με την πιστωτική έκθεση.

Χαιρέτισαν την ενεργοποίηση ενός θετικού, ουδέτερου αντικυκλικού αποθέματος κεφαλαίων και των μέτρων που βασίζονται στους δανειολήπτες για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, και πρότειναν την προσαρμογή των εργαλείων μακροπροληπτικής πολιτικής για να ευθυγραμμιστούν με τους αναδυόμενους κινδύνους.

Τα μέλη του Συμβουλίου πρότειναν επίσης τα τρέχοντα υψηλά κέρδη των τραπεζών να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και της ικανότητας απορρόφησης ζημιών τους, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητά τους.