Κ. Μακεδονία: Τα μεγάλα έργα και οι αναπλάσεις που αναβαθμίζουν τις τουριστικές υποδομές

28.04.2025 | 08:00
Φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock
Η ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πυλώνες οικονομίας της χώρας μας και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία, αποτελούσε και αποτελεί πάγιο ζητούμενο. Ο σχεδιασμός για την επίτευξή του περνάει μέσα από την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και την υλοποίηση έργων με στόχευση τη συνολική στήριξη του τομέα του τουρισμού. 

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις μεγάλες και πολυδιαφημισμένες κατασκευές που σίγουρα η συμβολή τους θα είναι πολυεπίπεδη με επέκταση και στον τουρισμό, υπάρχει και μια σειρά μικρότερων αλλά όχι ήσσονος σημασίας έργων, που υλοποιούνται σε ολόκληρη την Περιφέρεια και τα οποία αναμένεται να συμβάλουν και αυτά σημαντικά, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία στους επισκέπτες της.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν υλοποίηση τουριστικών υποδομών, παρεμβάσεις στις θαλάσσιες μεταφορές και αναπλάσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου τουριστικού περιβάλλοντος, τη στιγμή που θα βελτιώσουν και την καθημερινότητα των πολιτών στις περιοχές υλοποίησής τους.

Τα Μακεδονικά Νέα αναδεικνύουν τα συγκεκριμένα έργα, τον προϋπολογισμό τους, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, αλλά και τις ανάγκες που θα καλύψουν, καθώς η προϋπολογισμένη δαπάνη τους ξεπερνά τα 62 εκατομμύρια ευρώ με το αποτέλεσμα που αναμένεται να επιφέρουν, σε επίπεδο κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό να είναι πολλαπλάσιο.

Σημαντικό για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), είναι το έργο προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την υλοποίηση μελέτης τουριστικής ταυτότητας της ΠΚΜ, δημιουργία θεματικών τουριστικών εμπειριών, παραγωγή οπτικού περιεχομένου επικοινωνίας, ψηφιακές υποδομές, ανάπτυξη διαφημιστικών υλικών, προβολή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συνδυασμένες ενέργειες τουριστικής προβολής, μηχανισμό παρακολούθησης, ανάπτυξη και προώθηση Περιφερειακού προτύπου ποιότητας, δημιουργία δικτύου Business to Business (Β2Β) στον τουρισμό και τεχνικό σύμβουλο.

Αναβάθμιση υποδομών χειμερινού τουρισμού

 

Στο Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης έχουν συμπεριληφθεί δύο έργα που αφορούν το χειμερινό τουριστικό προϊόν και την αναβάθμιση της εμπειρίας που μπορούν να προσφέρουν τα χιονοδρομικά κέντρα. Τα έργα είναι τα εξής:

- Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 9,9 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον 9ο μήνα του τρέχοντος έτους.

Το έργο έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση του αρνητικού αποτυπώματος της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, όσον αφορά τις μικρές σε χρονική διάρκεια και ένταση πλέον χιονοπτώσεις, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου τη χειμερινή περίοδο, αξιοποιώντας το νέο καινοτόμο σύστημα τεχνητής χιόνωσης και συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Βέροιας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής.

- Παρόμοιο είναι και το έργο «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια», το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και πιο συγκεκριμένα αυτή αναμένεται τον 6ο του 2025, με προϋπολογισμό σχεδόν 10 εκατ. ευρώ.

Στο χιονοδρομικό κέντρο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μια καλοκαιρινή πίστα έλκηθρων σε υπάρχουσα πίστα χιονοδρομίας, ταινιόδρομος με σκέπαστρο – Mooving Carpet, snow factory και Μονάδα παραγωγής χιονιού, snow making με σύστημα τεχνητής χιόνωσης, όπως και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις στις θαλάσσιες μεταφορές

Σειρά παρεμβάσεων έχουν συμπεριληφθεί στο Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές. Η μορφή τουρισμού σκαφών αναψυχής θεωρείται μια από αυτές που έχουν υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη, δηλαδή οι συγκεκριμένοι τουρίστες αφήνουν περισσότερα χρήματα, από άλλες κατηγορίες τουριστών. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι η δυνατότητα φιλοξενίας τέτοιων σκαφών. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις με αυτόν τον προσανατολισμό.

Αναλυτικότερα τα έργα που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται είναι:

- Αναβάθμιση Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Δήμου Νέας Προποντίδας. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος τον Δεκέμβριο με προϋπολογισμένη δαπάνη 1,1 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και με την επένδυση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση τουριστικού λιμένα. Ο στόχος της υποδομής είναι είτε για αθλητικές δράσεις με την φιλοξενία αθλητικών σωματείων είτε, πολυλειτουργική υποδομή υπό την έννοια ότι θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες (αθλητισμού, πολιτισμού, τουρισμού).

- Τον φετινό Δεκέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση της Δημιουργίας Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στην περιοχή της Αμμουλιανής στην Χαλκιδική. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.

- Υπό σχεδιασμό και σε πολύ αρχικό στάδιο βρίσκεται Μαρίνα δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων, στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Αναπλάσεις σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος

 

Στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των αναπλάσεων και βελτίωσης αισθητικά και λειτουργικά περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των περιοχών αυτών. Οι αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

- Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Προϋπολογισμός έργου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη είναι 12,7 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν: δημιουργία χώρου πρασίνου για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, αναψυχής και πολιτισμού.Τα μητροπολιτικά πάρκα αποτελούν πόλο έλξης κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκονται, αλλά και τουριστών εφόσον η εμπειρία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου. Το έργο μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-27.

- Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Δήμου Νέας Προποντίδας. Με προϋπολογισμό 8,3 εκατ. ευρώ το έργο έχει εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον φετινό Δεκέμβριο. Στόχος η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Νέας Προποντίδας, για τη δημιουργία ενός οργανωμένου και αναβαθμισμένου αστικού και τουριστικού περιβάλλοντος, με υψηλής ποιότητας υποδομές. 

- Ανάπλαση παραλιακής ζώνης οικισμού Αγίας Τριάδας Δήμου Θερμαϊκού. Το κόστος ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει μελέτες εφαρμογής και έργο ανάπλασης για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης του οικισμού Αγίας Τριάδας, μήκους περίπου 1.060 μ., περιμέτρου περίπου 2.000 μ. και επιφάνειας περίπου 18.000 μ2, ανάμεσα στα κτίρια ορόσημα, δηλαδή το «Πολιτιστικό και Κοινωνικό Ενδιαφέρον ΑΚΤΙΟΝ» και τις «Κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ», που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό άκρο του παραλιακού μετώπου αντίστοιχα. Σκοπός του έργου είναι η οργάνωση υποδομών και ο σχεδιασμός δράσεων για την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή. Το έργο μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ 2021-27.

- Αστικές Αναπλάσεις σε οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη με προϋπολογισμό σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της Οδού Αρχαίων Σταγείρων-Αγίου Όρους, της Πλατείας Δημαρχείου Ιερισσού καθώς και της Κεντρικής Πλατείας Ολυμπιάδας και Κεντρικού Οδικού Άξονα "Γεωργιάδη Μιχαήλ". Το έργο περιλαμβάνει και τις αρχαιολογικές εγρασίες/δαπάνες.Εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον 12ο του 2025.

- Ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση στην περιοχή της Βεργίνας. Προϋπολογισμός έργου 8 εκατ. και  εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 12/2025. 
Η Βεργίνα αποτελεί σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος για τους λάτρες της αρχαιοελληνικής ιστορίας και όχι μόνο. Η αστική παρέμβαση θα βελτιώσει την εικόνα της περιοχής. 

Χατζηβασιλείου: Οι Υποδομές είναι το πρώτο βήμα προσέλκυσης τουριστών

 

Ως πρώτο και κύριο βήμα για την προσέλκυση τουριστών χαρακτήρισε την αναβάθμιση των υποδομών η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Χατζηβασιλείου. Σε δήλωση της στα Μακεδονικά Νέα τόνισε «είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των υποδομών. Αποτελεί το πρώτο βήμα. Η εμπειρία του τουρίστα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμη, ώστε να γίνει διασπορά αυτής της εμπειρίας και να προσκαλέσει με αυτό τον έμμεσο τρόπο και άλλους υποψήφιους τουρίστες. Όσο καλή προβολή και να κάνω εγώ, πρέπει να έχω ένα καλό τουριστικό προϊόν. Εννοείται ότι χρειάζονται υποδομές και για αυτό ήδη η αναβάθμιση τους αποτελεί μέρος των διεκδικήσεων και των πιέσεων που ασκούμε».

H αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Χατζηβασιλείου

 

Γιώργος Νεοχωρίτης