Κρουαζιερα

Μοχλός τουριστικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη – Πώς επηρεάζει την τοπική οικονομία

19.03.2025 | 08:00
Σε μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και δημιουργίας νέων δεδομένων στην οικονομική πραγματικότητα της πόλης, εξελίσσεται η κρουαζιέρα.

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας το συγκριτικό του πλεονέκτημα, το γεγονός δηλαδή ότι είναι ένας από τους ελάχιστους λιμένες παγκοσμίως χωροθετημένος στη καρδιά της πόλης, έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στον χάρτη κρουαζιέρας. 

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει ο ΟΛΘ, είναι η προώθηση της Θεσσαλονίκης ως ιδανικού προορισμού κρουαζιέρας, αυξάνοντας την τουριστική κίνηση, με σκοπό την ενίσχυση τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το 2025 από την έναρξη του έχει δείξει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, καθώς από τις 4 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η σεζόν, με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου “Celebrity Infinity” το οποίο διανυκτέρευσε και παρέμεινε 27,5 ώρες στην πόλη, έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερες από 72 προσεγγίσεις, από 21 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια 14 εταιρειών κρουαζιέρας, εκ των οποίων 11 κρουαζιερόπλοια αναμένεται να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά. 

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συνδέεται με 16 διαφορετικά λιμάνια κρουαζιέρας το 2025, με το πρόγραμμα κρουαζιέρας να παραμένει ακόμη δυναμικό.

Το οικονομικό αποτύπωμα

 

Η επίδραση της κρουαζιέρας, φαίνεται και στο οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει στη πόλη της Θεσσαλονίκης, επηρεάζοντας θετικά την αναπτυξιακή της πορεία. Με 22 διαφορετικά επαγγέλματα να έχουν αυξημένη απασχόληση κάθε φορά που στο λιμάνι Θεσσαλονίκης καταπλέει κρουαζιερόπλοιο (π.χ. καταστήματα που πωλούν αναμνηστικά, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ξεναγοί, τουριστικά γραφεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, ναυτιλιακά γραφεία κ.ά.), η ώθηση στην πραγματική οικονομία γίνεται αισθητή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας προ-κορονοϊού, ο επιβάτης που θα έρθει για την ημέρα -γνωστός ως “transit” επιβάτης- ξοδεύει κατά μέσο όρο 100 ευρώ την ημέρα της επίσκεψης, ενώ ο επιβάτης homeporting ξοδεύει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα, διότι συνήθως έρχεται πριν από την ημέρα του προγραμματισμένου ταξιδιού για να επισκεφθεί τα αξιοθέατα της περιοχής. 

Επομένως ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος είναι πολύ σημαντικός, τη στιγμή που στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας, δείχνουν ότι 6 στους 10 επιβάτες έχουν επιστρέψει σε προορισμό που αρχικά επισκέφθηκαν με κρουαζιέρα. 

Η αυξητική πορεία την τελευταία πενταετία

 

Έτος ορόσημο για τον τουρισμό κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη ήταν το 2021 όταν το λιμάνι μετατράπηκε σε homeport.

Δηλαδή σε λιμάνι επιβίβασης ή και αποβίβασης επιβατών κρουαζιερόπλοιων, όχι μόνο για τους τοπικούς επιβάτες αλλά και για τους διεθνείς επιβάτες (τόσο από τις κοντινές γειτονικές χώρες μέσω οδικής σύνδεσης, όσο και από τις 73 πόλεις σε 31 χώρες που διαθέτουν απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη).

Στις 29 Ιουνίου 2021 ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων, η πληρότητα των οποίων ξεπέρασε το 80% σε ένα σύνολο 17 αφίξεων που ολοκληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2021. Μέσα στο 2021 η ΟΛΘ Α.Ε. υποδέχτηκε για 1η φορά, την πολυβραβευμένη Εταιρεία Κρουαζιέρας “Viking Cruises” η οποία προσέγγισε με 3 διαφορετικά πλοία συνολικά 5 φορές το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τη σεζόν του 2021 με προσέγγιση στις 15 Δεκεμβρίου.

Εντυπωσιακή σεζόν κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη το 2022

 

Η συνέχεια για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη ήταν άκρως εντυπωσιακή. Tο 2022 από τις 17 αφίξεις του προηγούμενου έτους, ολοκληρώθηκε με 61 προσεγγίσεις από 17 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, οι οποίες ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και ολοκληρώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας μία αύξηση περίπου 260% σε σχέση με το 2021.

-           Το 50% των προσεγγίσεων της κρουαζιέρας του 2022 ήταν προσεγγίσεις homeporting.

-           Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδεόταν με 10 διαφορετικά λιμάνια κρουαζιέρας.

-           Μόνο τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 17 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσες είχαν πραγματοποιηθεί ολόκληρο το 2021.

-           στη Θεσσαλονίκη σχεδόν επταπλασιάστηκαν οι επιβάτες, +654% σε 36.670 από 4.865

2023: Σε λειτουργία ο σταθμός «Μέγας Αλέξανδρος»

 

Η αυξητική τάση συνεχίστηκε και το 2023, έτος κατά το οποίο τον Ιούλιο, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο νέος σταθμός κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος».

Το 2023 πραγματοποιήθηκαν, 68 προσεγγίσεις, από 23 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, καθώς 13 κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας συμπεριέλαβαν τη Θεσσαλονίκη στα δρομολόγιά τους. Ο συνολικός αριθμός επιβατών που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη το 2023, βάσει των στοιχείων αφίξεων κρουαζιέρας που δημοσιοποίησε η Ε.ΛΙΜ.Ε. για τα έτη 2022-2023, ήταν κατά προσέγγιση 60.900.

•           Η σεζόν για το 2023 ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Οι 31 από τις συνολικά 68 προσεγγίσεις ήταν προσεγγίσεις homeporting, με 10.000 επιβάτες οι οποίοι ξεκίνησαν ή ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη.

Έναρξη κρουαζιέρας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά το 2024

•           Το 2024 ολοκληρώθηκε με 81 προσεγγίσεις από 18 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια 14 εταιρειών κρουαζιέρας, που συμπεριέλαβαν τη Θεσσαλονίκη στα δρομολόγιά τους. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέγραψε σχεδόν 20% αύξηση των προσεγγίσεων σε σχέση με το 2023.

•           Η Θεσσαλονίκη μέσω του λιμανιού της συνδέθηκε με 16 διαφορετικά λιμάνια κρουαζιέρας.

•           Το 2024 η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με την άφιξη του «Celebrity Infinity» στις 03.02.2024, που διανυκτέρευσε και παρέμεινε 27,5 ώρες στο λιμάνι της πόλης. 

 

Β. Γάκης: «Η Θεσσαλονίκη έχει μπει στο «χάρτη» κρουαζιέρας»

 

Όπως δήλωσε τα Μακεδονικά Νέα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Γάκης, «ο κλάδος κρουαζιέρας είναι μια σημαντική δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου. Προκαλεί έσοδα στη τοπική κοινωνία και δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.Από το 2018 που είχαμε 5 κρουαζιέρες, φτάσαμε το 2024 στις 81. Αυτό σημαίνει πως η Θεσσαλονίκη έχει μπει στον «χάρτη» κρουαζιέρας. Αυτό το στοιχείο πέρα από την οικονομική του διάσταση, ενισχύει και την αναγνωρισιμότητα της πόλης σε υψηλής ποιότητας τουρίστες. Ο ΟΛΘ είναι από τους ιδρυτικούς φορείς στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ). Σε συνεργασία υλοποιήσαμε πολλά προγράμματα για να φτάσουμε στον σημερινό μας στόχο και αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΘ επεδίωξε τη συνεργασία και ενεργοποίηση των φορέων με κοινή στόχευση. Γίνονται πολλά, χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χαιρόμαστε κάθε φορά που αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών στη πόλη». 

 

Γιώργος Νεοχωρίτης