Όπως τόνισε «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» τονίζοντας την ανάγκη στα νέα προγράμματα ως «απαράβατος όρος» να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής - μια ελληνική θέση που υιοθέτησε η Ευρώπη - «δεν θα αποτελέσει αφορμή για υπερβολές».
Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δυο αιώνων ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Το σχέδιο με τα εξοπλιστικά αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου».
«Όταν μιλάμε για πόρους στην Εθνική Άμυνα, δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όσο πρωτίστως την πάγια επένδυση της πατρίδας μας να μένει σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει με απρόοπτους ρυθμούς. Αναφερόμαστε σε μια πολιτική που αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συμφερόντων μας. Χάρη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα απέτρεψε απειλές, όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο», επισήμανε.
«Η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Ποιος θα τοποθετούσε τα χρήματά του σε μια χώρα που δεν υπερασπίζεται τα σύνορά της; Από την άλλη, πώς μπορούν αυτά να εδραιώνονται χωρίς μια ισχυρή οικονομία;»
«Δεν θα υποταχθούμε όμως σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης στις κοινωνικές δυνάμεις που βάζουμε προτεραιότητά. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει».
Εντός του 2025 θα παραληφθεί η πρώτη φρεγάτα Bellhara Κίμων
«Το 2019 παραλάβαμε Ένοπλες Δυνάμεις σε κακή κατάσταση. Σήμερα η εικόνα τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε το 2019», σημείωσε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«24 καινούργια μαχητικά Rafale με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, 3 νέες φρεγάτες Bellhara που θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη φρεγάτα Κίμων να παραλαμβάνεται από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, νέες τορπίλες. Όμως, και μια συνολική προσπάθεια να επενδύσουμε στην υποστήριξη οπλικών συστημάτων, για τα οποία ο Έλληνας φορολογούμενος είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια, πλην όμως κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει ώστε να υπάρξουν πόροι για τις απαραίτητες συμβάσεις υποστήριξης αυτών των οπλικών συστημάτων».
Σε 3 φάσεις οι νέες αυξήσεις των ένστολων στις ΕΔ
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία και στις αυξήσεις στους ενστόλος. «Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είδαν αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα. Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όχι το νέο μισθολόγιο αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία που θα διαχωρίσει το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο, που θα αντανακλά την προσφορά στην πατρίδα, αποτελώντας κίνητρο προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για αυτό έγιναν οι ανακοινώσεις τώρα, για να προλάβουμε τα μηχανογραφικά και όχι για όπως γινόταν στη ΔΕΘ».
«Αυτές οι αυξήσεις δίνονται σε 3 φάσεις. Τα 30 ευρώ από την 1η Απριλίου, τα 100 ευρώ που αφορά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας από 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες μετά τον Οκτώβριο».
Σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό με τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ.
Ασπίδα του Αχιλλέα: Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση
Η δεύτερη σημαντική παράμετρος η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η χώρα έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η βασική του φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αλλάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ, έμφαση στην κυβερνοάμυνα. Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Bellhara ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες όπως μας δίδαξε ο πολεμος στην Ουκρανία
Τώρα θα έχουμε 25 δισ. ευρώ μέσα στο οποίο μπορεί να προτεραιοποιήσει τις προτεραιότητες και μετά να έρθει στη Βουλή.
Στο παρελθόν πολύ συχνά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ερχόμασταν στη Βουλή παίρνοντας τις επιθυμίες των ΕΔ, εγκρίναμε εξοπλιστικά προγράμματα, όταν τα αθροίζαμε βλέπαμε ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Αυτό αφορά και την Ασπίδα του Αχιλλέα, έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα. Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλάβει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν τέτοιες ελληνικές εταιρείες αρκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτή, όχι μόνο κρατικές.
«Σαθρό και επικίνδυνο το δίλημμα της Αριστεράς για "κανόνια ή βούτυρο"»
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως στη Μέση Ανατολή «εντείνεται η αστάθεια καθώς τις εύθραυστες εκεχειρίες αντικαθιστούν οι βομβαρδισμοί». «Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για μεμονωμένες εξάρσεις αλλά για κομμάτια ενός δυσεπίλυτου γρίφου», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «σαθρό» και «επικίνδυνο» το δίλημμα της Αριστεράς που ακουγόταν παλιότερα για «κανόνια ή βούτυρο».
«Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν τις παγκόσμιες διεθνείς σχέσεις και σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να διαταραχθεί η ισορροπία των κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμες οι στρατηγικές επιλογές της πατρίδας, καθώς η επιλογή των ΗΠΑ είναι να διαφοροποιείται από το ΝΑΤΟ και οι οικονομικές επιλογές φαίνεται να αποκλίνουν από ένα πλαίσιο παγκόσμιων συναλλαγών».
Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Η παρέμβασή του Πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο της σημαντικής προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη, στο σύνολό της, επανεξετάζει τη στρατηγική της κατεύθυνση και ενισχύει τη συλλογική της άμυνα.
Οι βασικοί άξονες του νέου εξοπλιστικού σχεδιασμού εντάσσονται, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας, η νέα δομή ενίσχυσης του προσωπικού με οικονομικά και θεσμικά κίνητρα, καθώς και η αναδιάταξη των στρατοπέδων με βάση επιχειρησιακές και όχι γεωγραφικές παραμέτρους, αποτελούν κομβικά σημεία της νέας προσέγγισης.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να έχει ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά προγράμματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ»
«Άλλο ένα σκέλος αφορά την υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε παραλάβει. Αν δεν φροντίσουμε για τη συντήρησή τους είτε θα έχουμε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις είτε οπλικά συστήματα που σε λίγα χρόνια θα είναι άχρηστα», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι γι' αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά το follow on support και ως σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια ούτε και ασφάλεια χωρίς στιβαρή οικονομία. Δεν θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τους πόρους στο ΥΠΕΘΑ αν δεν είχαμε κερδίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και δεν είχαμε ανατάξει την οικονομία.»
«Οι καιροί αλλάζουν και αλλάζουν δραματικά και έχουμε ένα χρέος να συμβαδίζουμε με τα προτάγματά τους. Είμαστε μια μικρή χώρα σε έκταση αλλά μεγάλη σε γεωπολιτική σημασία με σταθερά αποτρεπτικές επενδύσεις.
Στηρίζω τη δύσκολη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αναδιάταξη δυνάμεων ώστε να έχουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε εκεί που τις χρειαζόμαστε.»
«Το πρόγραμμά μας βάζει τη χώρα στο δικό μας πατριωτικό μονοπάτι ευθύνης. Οι καιροί ου μενετοί και για την ειρήνη, οι περιστάσεις δεν περιμένουν, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή χτίζοντας ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Είναι εθνικά αναγκαίο ο σχεδιασμός αυτός να εδράζεται στον κοινό παρανομαστή μιας εθνικής συνεννόησης. Δεν έχω δει ουσιαστικές προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να επιχειρήσουμε να καταλήξουμε σε συνθέσεις.
Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που και τις δύσκολες εποχές δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ της. Σήμερα είμαστε πιο πάνω και η δυνατότητα αυτή μας καθιστά σύγχρονους παίχτες στον διάλογο για τη νέα ευρωπαϊκή άμυνα
Την επιτελική ευθύνη των σύγχρονων υβριδικών απειλών θα την έχει η γραμματεία εθνικής ασφάλειας υπό την προσωπική μου παρακολούθηση. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να έχει ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά προγράμματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.»