«Η εποχή του "δώσ’τα όλα" έχει τελειώσει. Και σίγουρα η εποχή του "δώσ’τα όλα" δεν αφορά την παράταξη που κυβερνά, τον Πρωθυπουργό που κυβερνά και όλους εμάς», τόνισε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «αυτό που πρέπει να μας απασχολεί όμως περισσότερο είναι η επίδραση σε δεύτερο επίπεδο γιατί ξέρουμε, πολύ καλά, ότι αυτή δεν θα είναι μια στατική εικόνα. Και ένα κομμάτι είναι η αβεβαιότητα»
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυρ. Πιερρακάκη
Δώστε μας πρώτα μία εικόνα τι συζητήσατε σε αυτό το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής σε σχέση με τους δασμούς;
Να πω, καταρχήν, ότι η συζήτηση είναι ευρύτερη. Προφανώς ακούμπησε και το θέμα των δασμών, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να δούμε τα του οίκου μας. Δηλαδή, το πώς μπορεί να κινηθεί η ανάπτυξη από την ελληνική οικονομία με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης τα πράγματα είναι ευοίωνα. Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε μέσα από τη συνεργασία και όλων των Υπουργείων και όλων των Υπουργών να γεννηθεί ανάπτυξη συνολικότερα.
Άρα, ένα κομμάτι είναι αυτό. Και αυτό, ξέρετε, έχει να κάνει και με την έκθεση Ντράγκι η οποία είχε αναφέρει, και σε συνάρτηση με το θέμα των δασμών, ότι πέρα από τους εξωτερικούς δασμούς και τη συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ένα ζήτημα εσωτερικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πώς δεν θα έχουμε εμπόδια. Ο Ντράγκι αποτυπώνει ότι υπάρχουν εμπόδια τα οποία μοιάζουν με εσωτερικούς δασμούς, με νούμερα τα οποία μπορεί να φτάνουν στις υπηρεσίες ακόμη και 110%.
Άρα, κομμάτι της συζήτησης είχε να κάνει με το πώς αφαιρείς αυτού του τύπου τα εμπόδια από την ελληνική οικονομία και το πώς γεννάς ανάπτυξη.
Βγάλατε συμπεράσματα; Είπαμε να κάνουμε αυτό και εκείνο;
Βεβαίως. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο αφαίρεσης εμποδίων το οποίο θα δείτε να αναπτύσσεται, εν συνόλω, στην πορεία κεντρικά από την κυβέρνηση και ακουμπά μία σειρά από ζητήματα και τη συνεργασία όλων των Υπουργείων. Αυτό θα το ανακοινώνουμε το ένα μετά το άλλο. Εξαρχής, εγώ μπορώ να σας πω ότι, σίγουρα θα σταθούμε πάρα πολύ στην αφαίρεση εμποδίων το επόμενο διάστημα και στο πώς θα βελτιώσουμε τη συνθήκη της οικονομίας.
Τώρα, όσον αφορά τους δασμούς. Σε πρώτο επίπεδο η έκθεση της Ελλάδας στο ζήτημα είναι περιορισμένη. Εξάγουμε πολύ μικρό αριθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις συνολικές μας εξαγωγές: είναι μόλις το 4,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, είναι 2,4 δις ευρώ, είναι το 1% του ελληνικού ΑΕΠ, εν συγκρίσει με το 3% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Άρα, αυτή είναι η αντίδραση-επίδραση σε πρώτο επίπεδο. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί όμως περισσότερο είναι η επίδραση σε δεύτερο επίπεδο γιατί ξέρουμε, πολύ καλά, ότι αυτή δεν θα είναι μια στατική εικόνα. Και ένα κομμάτι είναι η αβεβαιότητα. Όταν υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, εδώ υπάρχει μια ανακατάταξη. Υπάρχει μία μεγάλη στροφή από μεριάς των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με μία λογική ελεύθερου εμπορίου δεκαετιών, ειδικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πόσο μάλλον μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εάν αυτή η στροφή συνεχιστεί, είναι δεδομένο ότι μπαίνουμε σε μία κατάσταση η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτό που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα. Άρα, ένα κομμάτι είναι η αβεβαιότητα.
Ένα δεύτερο κομμάτι είναι εάν υπάρξει ύφεση ειδικά σε οικονομίες με τις οποίες αλληλοεπιδρούμε πολύ, όπως η γερμανική οικονομία για παράδειγμα.
Και βεβαίως υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση. Και εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών. Θεωρούμε σωστό ότι η Ευρώπη ζυγίζει την στάση της -και πολύ καλά κάνει- δεν αντιδρά σε πρώτο χρόνο.. Θέλει σκέψη το αν πρέπει να απαντήσει κανείς στους δασμούς με δασμούς και σε τι κλίμακα το κάνει, εάν το κάνει. Γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουν με πληθωριστικό κύμα οι δασμοί αυτοί σε όλη την Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πολίτες μας.
Φυσικά θα συνταχθούμε, θα συναπαρτίσουμε τις όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Θα βρίσκομαι στην Πολωνία την προσεχή Παρασκευή και το προσεχές Σάββατο για τη συνεδρίαση του Ecofin και του Eurogroup όπου, πέρα από τη ρήτρα διαφυγής που ήταν, εάν θέλετε, το πρώτο θέμα μέχρι να μπουν οι δασμοί στην ατζέντα, τώρα, προφανώς, θα συζητήσουμε και αυτό και θα είναι κυρίαρχο.
Θα ζητήσουμε εξαίρεση σε κάποια προϊόντα και δεν παράγονται στην Αμερική; Όπως η φέτα, οι ελιές, το λάδι που είναι πολύ σημαντικά για εμάς;
Όλα θα τα συζητήσουμε στην πορεία, εμείς θα διαφυλάξουμε το εθνικό συμφέρον σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις και ξέρουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, εμείς θα πρέπει να κάνουμε -ό,τι και να γίνει- δύο πράγματα: Το ένα είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία των επενδύσεων. Πρέπει να εντείνουμε την πολιτική μας για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, με όχημα τα πολύ θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Και από την άλλη ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και σε άλλες αγορές όπως, για παράδειγμα, είναι η Ινδία. Και αυτό το συζητήσαμε, μπορώ να σας πω, και στο συμβούλιο νωρίτερα.
Κάθε κρίση έχει προφανή ρίσκα, κάθε κρίση έχει και κεκαλυμμένες ευκαιρίες. Και εμείς οφείλουμε πάντα να στοχεύουμε και σε αυτές και να δούμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερο για τη χώρα μας.
Συζητήσατε και γενικότερα ζητήματα οικονομικής πολιτικής; Διότι έχει προκύψει -για παράδειγμα- ένα θέμα με τις αυξήσεις που δόθηκαν στους ενστόλους και αυτές που έχουν προαναγγελθεί ότι θα δοθούν το επόμενο φθινόπωρο. Θέλω να πω βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι ότι η οικονομία πάει καλά, δημιουργεί υπερπλεονάσματα αλλά όλοι είναι με το χέρι απλωμένο, δεν μπορείτε να τους ικανοποιήσετε όλους. Αυτό είναι ένα ζήτημα.
Κύριε Χιώτη, ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ και έχουμε – εάν θέλετε – την πολυτέλεια αυτής της συζήτησης είναι η καλή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το θεμέλιο αυτής της καλής κατάστασης λέγεται «δημοσιονομική σταθερότητα»: αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι που επιτρέπει τα πράγματα με τον συγκεκριμένο αριθμό που πηγαίνουν, να πηγαίνουν καλύτερα κάθε χρόνο.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εμείς αυτό να το υπονομεύσουμε και να μην το υπηρετήσουμε, πόσο μάλλον τώρα. Εάν αυτό ίσχυε μία φορά πριν τις πρόσφατες ανακοινώσεις και τα πρόσφατα γεγονότα, τώρα ισχύει δύο φορές, ισχύει ακόμα περισσότερο. Αυτή είναι η στέρεη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε. Και, για να το πω σχηματικά, χρησιμοποίησα αυτή την ορολογία σε μία προηγούμενη συζήτηση: η εποχή του «δώσ’τα όλα» έχει τελειώσει. Και σίγουρα η εποχή του «δώσ’τα όλα» δεν αφορά την παράταξη που κυβερνά, τον Πρωθυπουργό που κυβερνά και όλους εμάς.
Άρα, αυτό αφορά και τον 13ο μισθό, γιατί βλέπω, διαβάζω ότι σκέφτονται κάποιοι και τα λοιπά.
Έχει απαντήσει και ο κύριος Χατζηδάκης, έχω απαντήσει και εγώ για αυτό. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Απλώς για να πω τα νούμερα : ο 13ος και ο 14ος, η 13η και η 14η σύνταξη εάν τα αθροίσει κανείς φτάνουν τα 8 δις. ευρώ όλα μαζί. Δεν υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος.
Εάν μείνουμε μόνο στη 13η σύνταξη;
Θα σας πω ότι η προτεραιοποίηση η οποία γίνεται, γίνεται με αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους -σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων είχαμε χρησιμοποιήσει και την ορολογία για «εθνικούς όρους». Και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνεται αυτή η προτεραιοποίηση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Και το πρώτο παράδειγμα το οποίο θα σας αναφέρω -επειδή βλέπουμε και τα στοιχεία του πληθωρισμού- έχουν δοθεί μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό από το 2019 και μετά. Εάν δείτε τα στοιχεία: από τα 650 ευρώ πήγαμε στα 880 ευρώ, αυτά τα χρόνια. Είναι 40%
Για αυτό ρωτώ για τους συνταξιούχους γιατί είναι αδικημένοι.
Θα το συνδέσω αυτό. Εάν δείτε αυτή την αύξηση ακουμπάει το 40% για κάποιον που έχει δύο παιδιά. Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν στο 16,5%, είναι πάνω η αύξηση από τον πληθωρισμό, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποιος ο οποίος είναι χαμηλόμισθος οι αυξήσεις στα τρόφιμα ήταν μεγαλύτερες από τον αριθμό που περιέγραψα και οι αυξήσεις στα ενοίκια, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τους νέους οι οποίοι βρίσκονται στο νοίκι αυτή τη στιγμή.
Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που πονάνε και θέλουμε να τις στηρίξουμε προτεραιοποιόντας τες. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να στηρίξουμε και την ελληνική οικονομία γιατί, σε συνάρτηση με την ερώτηση που μου κάνατε πριν για τα δημοσιονομικά, γνωρίζουμε πολύ καλά -και επιτρέψτε μου να πω ειδικά η δική μου η γενιά γνωρίζει πάρα πολύ καλά- τι σημαίνει η χώρα να χάνει τη σταθερότητά της, τι σημαίνει η χώρα να πειραματίζεται με αρνητική χροιά στον όρο. Αυτό δεν θα το αφήσουμε να ξανασυμβεί.
Άρα, αποκλείεται και η 13η σύνταξη
Εγώ σας απάντησα πώς θα γίνει συνολικότερα η προτεραιοποίηση σε σχέση συνολικά σε ό,τι αφορά 13ο – 14ο μισθό και συνολικά σε ό,τι αφορά 13η – 14η σύνταξη. Το νούμερο 1 πράγμα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και όλη η προτεραιοποίηση θα γίνει με αιχμή τη ΔΕΘ.
Πώς θα βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους που δεν τα βγάζουν πέρα, και παίρνουν μικρά εισοδήματα; Πράγματι το μισθολόγιο έχει ανέβει 20-30% αλλά όπως είπατε κι εσείς δεν τα βγάζουν πέρα. Έχετε κάτι σκεφτεί για το επόμενο χρονικό διάστημα να βοηθήσουμε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού;
Όπως γνωρίζετε, οι ανακοινώσεις πάντοτε γίνονται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με αιχμή τη ΔΕΘ με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν στη χώρα.
Ας πούμε άκουσα ότι πρόκειται να κάνετε «Σπίτι ΙΙΙ» ότι υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσετε τα όρια…
Είναι απολύτως θεμιτό να ψάχνετε να βρείτε την είδηση στη συζήτηση, αλλά εγώ θα σας πω ότι οι ειδήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού. Αυτό που μπορώ να σας πω σαν κατεύθυνση είναι: μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νοίκι. Θα υπάρξουν, προφανώς, και συγκεκριμένα μέτρα στην πορεία για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες. Περαιτέρω ανακοινώσεις, όμως, δεν θα γίνουν σήμερα από εμένα.
Κάτι τελευταίο, επειδή έχετε καταθέσει στη Βουλή το σ/ν για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα λύσετε κάποιους παραλογισμούς που βλέπουμε στο Υπουργείο να συμβαίνουν, όχι από πρόθεση ίσως από γραφειοκρατία; Λέω ένα παράδειγμα: πας να κάνεις μια ρύθμιση χρεών, την κάνεις και το Δημόσιο εξακολουθεί να σε τρέχει στα δικαστήρια.
Έχετε απόλυτο δίκιο. Σκοπεύουμε να καταθέσουμε μια τροπολογία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εάν κάποιος έχει ρυθμίσει τα χρέη του αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα είναι ότι στην πενταετία, για παράδειγμα, εάν του ασκούνταν ποινική δίωξη και έπρεπε να τρέχει στα δικαστήρια όπως λέτε να ξοδεύει χρόνο, να ξοδεύει χρήμα…
Για λόγους παραγραφής…
Έτσι ακριβώς για λόγους παραγραφής. Για να το πω ακριβώς όπως είναι: αυτό ήταν μία τρέλα. Αυτό θα το αλλάξουμε και με διάταξη που καταθέτουμε στο σ/ν που είναι τώρα στη Βουλή για την Κεφαλαιαγορά εάν κάποιος ρυθμίσει και εξυπηρετεί τις οφειλές του, η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση και όταν εξοφλήσει το αξιόποινο θα εξαλείφεται. Εάν κάποιος, βέβαια, σταματήσει να πληρώνει, τότε θα κινείται η δικαστική διαδικασία, ανάποδα. Δεν μπορεί να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, αυτό είναι κάτι που δεν κοστίζει στο κράτος, αλλά διευκολύνει πολύ τους πολίτες και αυτή θα είναι και η δική μας δουλειά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με καθημερινές αλλαγές τη ζωή των πολιτών, τη ζωή των επιχειρήσεων ευκολότερη. Θα προσπαθήσουμε να λύνουμε από ένα πρόβλημα κάθε μέρα. Το δείξαμε και με άλλες διατάξεις τις οποίες φέραμε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο: η παραίτηση του Δημοσίου από τα ένδικα μέσα στο Μάτι και στη Μάνδρα, είναι κάτι που είχε συζητηθεί πολύ καιρό. Είναι και άλλες αλλαγές καθημερινές οι οποίες πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν στο χώρο της οικονομίας, να το πω σχηματικά – τηλεγραφικά «μια μικρή αλλαγή κάθε μέρα».
Στο θέμα με τους συνταξιούχους (αναφέρθηκε) ότι θα πληρωθούν μετά το Πάσχα. Μήπως συζητήθηκε στους Υπουργούς και σκέφτεστε κάτι να κάνετε για αυτό;
Απάντησε ήδη για αυτό ο Διοικητής του ΕΦΚΑ και έχει να κάνει με τις εσωτερικές διαδικασίες του ΕΦΚΑ και πώς γίνεται ο χρονοπρογραμματισμός, δεν είναι κάτι που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Απλώς, να προσθέσω σε σχέση με τον εξωδικαστικό και με το νομοσχέδιο, επειδή αναφέρθηκε πριν ο κύριος Χιώτης στο τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο. Να πω ότι περιλαμβάνει διπλασιασμό των εισοδηματικών ορίων, φτάνουν δηλαδή έως 42.000 ευρώ για μία οικογένεια με τρία παιδιά και αυτό οδηγεί στον 12πλασιασμό των φυσικών προσώπων που χαρακτηρίζονται ως «επιλέξιμοι οφειλέτες», από το 7% πάμε στο 85%. Είναι ένα «υπερόπλο» αυτό το νομοσχέδιο. Το προετοίμασε ο Κωστής Χατζηδάκης με την ομάδα του, εμείς βάλαμε τις τελευταίες πινελιές. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες το οποίο θα το διαπιστώσουν από την προσεχή Τετάρτη – Πέμπτη, ανάλογα με το πότε θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ότι θα τους βοηθήσει πάρα πολύ στην καθημερινότητά τους και στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.
Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η παραίτηση του Δημοσίου από απαιτήσεις για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα;
Ακριβώς.
Ναι αλλά τώρα εδώ τι γίνεται; Παραιτείται το Δημόσιο από τις όποιες απαιτήσεις -και σωστά- για αυτούς τους ανθρώπους αλλά τους κυνηγούν οι Δήμοι.
Όχι, παραιτήθηκε και για τους Δήμους το Δημόσιο. Μία είναι η λογική του Δημοσίου: για να γίνει ευδιάκριτο αυτό το οποίο με ρωτάτε κύριε Χιώτη, το ανακοίνωσα στην Επιτροπή, θα υπάρξει και μια νομοτεχνική βελτίωση για να είναι σαφές ότι παραιτούνται και οι Δήμοι και η Περιφέρεια. Όλο το κράτος παραιτείται.
Άρα, το κάνατε σαφές, ότι παραιτούνται και οι Δήμοι;
Όταν λέμε παραίτηση, εννοούμε παραίτηση.