ΑΠΟ 8 ΩΣ 11 ΜΑΪΟΥ 2025

Με τιμώμενη χώρα την Ιταλία η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ακούστε το άρθρο 8'
02.04.2025 | 19:37
Από τις 8 ως τις 11 Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθεί η  21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης,  με τιμώμενη χώρα την Ιταλία και με κεντρικό θέμα την «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα».

Η έκθεση αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου, που ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, στην Αθήνα.

Το ΕΛΙΒΙΠ είναι ένας  νέος φορέας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2024 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει  ως κύριο στόχο την προαγωγή των Ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, διεθνώς.

Οι πυλώνες στρατηγικής του ΕΛΙΒΙΠ συνίστανται στην εξωστρέφεια, τις συνέργειες και το συντονισμό, τη δικτύωση, την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του ελληνικού κλάδου του βιβλίου, την έρευνα και την τεκμηρίωση και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου επισημαίνοντας ότι «το  παιδικό βιβλίο αποτελεί θεμέλιο λίθο της παιδείας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση σκεπτόμενων, ευαισθητοποιημένων και πολιτισμικά συνειδητοποιημένων πολιτών». Μιλώντας για τη δράση του Ελληνικού Ιδρύματος  Βιβλίου και Πολιτισμού η κ. Μενδώνη παρατήρησε ότι αποτελεί «έναν θεσμό υψηλής σημασίας για τα ελληνικά Γράμματα, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και στην ενίσχυση των επαγγελματιών του βιβλίου» και πρόσθεσε: «Το ΕΛΙΒΙΠ με πρωτοβουλίες που καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, προωθούν την εξωστρέφεια των ελληνικών έργων, αναδεικνύοντας το βιβλίο ως κεντρικό πυλώνα του πολιτιστικού μας τοπίου, διανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον του».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας τόνισε: «Η δημιουργία και ενεργοποίηση του ΕΛΙΒΙΠ αποτυπώνει ανάγλυφα την υλοποίηση της πολιτικής μας στον χώρο του βιβλίου, της παραγωγής και της φιλαναγνωσίας. Εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες για τους δημιουργούς, μεγαλύτερη προβολή και ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας και της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και διατήρηση της ιστορικής συνέχειας στον χώρο των γραμμάτων και του βιβλίου». Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στην παραγωγή  σημαντικού έργου σε διάστημα μόλις 7 μηνών από το ΕΛΙΒΙΠ και, όπως είπε, « η οργανωτική επάρκεια που δημιουργήθηκε, επιτρέπει τον σχεδιασμό μιας σημαντικής πορείας, που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική υποστήριξη της κυβέρνησης σε όλο το φάσμα του βιβλίου και των γραμμάτων».

«Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού ήρθε να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στις δημόσιες πολιτικές για το βιβλίο και να ικανοποιήσει το αίτημα των αναγνωστών, των φορέων, των επαγγελματιών, των δημιουργών και των εκδοτών για έναν θεσμό σύγχρονο και εξωστρεφή», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΒΙΠ Νίκος Μπακουνάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το GreekLit, στην καταγραφή και στην παραγωγή δεδομένων και ερευνών,  στον σχεδιασμό δράσεων εξωστρέφειας για την προώθηση του βιβλίου και τη φιλαναγνωσία και στην επαναφορά και στον εμπλουτισμό αρχειακού υλικού.   

Παράλληλα, το ΕΛΙΒΙΠ προχωρά στην επαναλειτουργία του προγράμματος επιδότησης μεταφράσεων GreekLit, το οποίο συνεχίζεται με χρηματοδότηση 414.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ελληνικής λογοτεχνίας. Σημαντική είναι επίσης η αναβάθμιση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, που επανασχεδιάζεται ώστε να διασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία και βιωσιμότητά της.

Και «Πρωτεύουσα του βιβλίου»

 

Το ΕΛΙΒΙΠ προχωρά και σε καινοτόμες δράσεις όπως η πλατφόρμα Phygital Readers, η οποία αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, podcasts και video trailers) με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά στο σημερινό κοινό. Παράλληλα, εγκαινιάζει νέες θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η ανάδειξη μιας ελληνικής πόλης κάθε χρόνο ως «Πρωτεύουσας του Βιβλίου», με την πρώτη να ανακοινώνεται την άνοιξη του 2026, οι «Νύχτες Ανάγνωσης», που θα πραγματοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2026 σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, και το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που θα διοργανώνεται σε συνεργασία με εκδότες και φορείς.

Σε διεθνές επίπεδο, το ΕΛΙΒΙΠ ενισχύει τη δικτύωση και την παρουσία του σε σημαντικές εκθέσεις βιβλίου, όπως αυτές στο Κάιρο και το Σεράγεβο, ενώ τον Ιανουάριο του 2025 φιλοξένησε  ελληνογαλλική συνάντηση εκδοτών.

Χρύσα Νάνου